Menu

ΗΠΑ. Το θρίλερ των εκλογών του 2000

ΗΠΑ. Το θρίλερ των εκλογών του 2000

Η πιο οριακή μάχη που δόθηκε ποτέ σε εκλογές των ΗΠΑ ήταν σαν σήμερα, 7 Νοεμβρίου, με τον Τζορτζ Μπους τζούνιορ να επικρατεί του Αλ Γκορ για μόλις 537 ψήφους διαφορά!

Στη λαϊκή ψήφο ο Γκορ ήταν ο νικητής με διαφορά περίπου 550.000 ψήφων, αλλά σε αριθμό εκλεκτόρων ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών συγκέντρωσε 271 και αυτός των Δημοκρατικών 266. Η ανατροπή προήλθε από τη μεγάλη πολιτεία της Φλόριντα, που διαθέτει 25 εκλέκτορες. Σε αυτήν είχε ο Μπους το σκανδαλιστικά μικρό +537.

Αρχικά, όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα (CNN, FOX, NBC, ABC, CBS) γύρω στις 8 το βράδυ ανακοίνωσαν νικητή της πολιτείας της Φλόριντα, και κατ’ επέκταση νικητή των προεδρικών εκλογών, τον Αλ Γκορ. Όμως στην ψηφοφορία, ο Μπους άρχισε να παίρνει προβάδισμα στη Φλόριντα, και μέχρι τις 22:00 τα δίκτυα είχαν ανακαλέσει τις προβλέψεις τους και επανέφεραν τη Φλόριντα πίσω στις «αναποφάσιστες» πολιτείες. Και, στις περίπου 02:30 τα ξημερώματα, με το 85% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί στη Φλόριντα, βγήκε ότι ο Μπους προηγείται του Γκορ με περισσότερες από 100.000 ψήφους – τότε τα δίκτυα δήλωσαν ότι ο Μπους είχε κερδίσει τη Φλόριντα και ως εκ τούτου εξελέγη πρόεδρος.

Όμως, το υπολειπόμενο 15% που απέμενε να καταμετρηθεί, προέρχονταν από τρεις ισχυρά δημοκρατικές κομητείες (Μαϊάμι-Ντέιντ, Μπρόουαρντ και Παλμ Μπιτς) και καθώς ολοκληρώνονταν η καταμέτρηση σε αυτές, ο Γκορ άρχισε να κερδίζει τον Μπους. Μέχρι τις 4:30, αφού μετρήθηκαν όλες οι ψήφοι, ο Γκορ είχε μειώσει το περιθώριο του Μπους σε λιγότερο από 300 ψήφους και τα τηλεοπτικά δίκτυα, αποφάνθηκαν ότι ο Μπους κέρδισε τη Φλόριντα και την προεδρία. Ο Γκορ, ο οποίος ιδιωτικά παραχώρησε νωρίτερα τις εκλογές στον Μπους, απέσυρε την παραχώρησή του.

Το τελικό αποτέλεσμα στη Φλόριντα ήταν αρκετά κρίσιμο, έτσι κρίθηκε αναγκαία, εκ νέου καταμέτρηση (με μηχάνημα) σύμφωνα με την πολιτειακή νομοθεσία. Το προβάδισμα του Μπους ήταν 292 ψήφοι όταν ολοκληρώθηκε την επομένη των εκλογών. Όμως, τελικά έγιναν δεκτά μόνο ψηφοδέλτια που είχαν κατατεθεί την ημέρα των εκλογών.

Ο Γκορ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα, ζητώντας επανακαταμέτρηση των ψήφων. Μετά τη σχετική διαδικασία, το προβάδισμα του Μπους μειώθηκε σε μόλις 154 ψήφους (!) και το ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα προγραμμάτισε νέα επανακαταμέτρηση. Ο Μπους άσκησε όμως έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η απόφαση υπέρ του και έπειτα από 36 ημέρες πολιτικών και δικαστικών αγώνων να ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ…