Menu

Mundostories #188 It’s coming home και στο Μουντιάλ

Mundostories #188 It's coming home και στο Μουντιάλ

🏆 𝟏𝟐 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 188 👇 𝐈𝐭❜𝐬 𝐜𝐨𝐦𝐢𝐧𝐠 𝐡𝐨𝐦𝐞 𝛋𝛂𝛊 𝛔𝛕𝛐 𝚳𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌 

Το τραγούδι «Three Lions» που γράφτηκε για το Euro 1996 αποτελεί τον ύμνο των οπαδών της Αγγλίας και ο στίχος «It’s coming home» το απόλυτο σύνθημα. Ποια η ιστορία του και γιατί είναι διαχρονικό;

Έχουν περάσει 26 χρόνια από τότε που οι φίλαθλοι της Αγγλίας άρχισαν να φωνάζουν ότι το ποδόσφαιρο «επιστρέφει στο σπίτι του» (It’s coming home) και από τότε συνεχίζουν να τραγουδούν το κομμάτι «Three Lions» σε κάθε μεγάλο τουρνουά μέχρι και σήμερα.

Η FA είχε ζητήσει από τους κωμικούς David Baddiel και Frank Skinner να γράψουν το επίσημο τραγούδι της Αγγλίας εκείνη τη χρονιά, το οποίο έκαναν με το συγκρότημα The Lightning Seeds. Μιλώντας σε μια εκπομπή του BBC Radio 5 για το κομμάτι, ο Baddiel είπε ότι ήθελαν να γράψουν έναν ύμνο «που πραγματικά να αντικατοπτρίζει πώς είναι να είσαι οπαδός της Αγγλίας». Είπε ότι ο Skinner το περιέγραψε ως ένα «γλυκόπικρο τραγούδι για την ομάδα της Αγγλίας».

Η έναρξη του «Three Lions» με τους στίχους «Η Αγγλία θα το πετάξει, θα το καταστρέψει», ενσαρκώνει μια ζωή απογοητεύσεων ως οπαδός της Αγγλίας. Αλλά όταν η ομάδα κερδίσει, τότε όλοι μαζί τραγουδούν σε δρόμους, μπαρ και παμπ σε ολόκληρη τη χώρα: «Έρχεται σπίτι».

Ναι, το «Three Lions» δεν πρόκειται για ύμνο. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι ένας αυτοσαρκαστικός θρήνος για τις επικές γκέλες και τις θλιβερές αποτυχίες της εθνικής Αγγλίας.

Ο συνθέτης και ερμηνευτής των Lightning Seeds, Ίαν Μπρούντι σε παλαιότερη του συνέντευξη είχε εξηγήσει τη σημασία του τραγουδιού λέγοντας: «Όταν μου ζήτησε η FA να γράψω το τραγούδι για το Euro 1996 είχα τη μελωδία έτοιμη. Ο στίχος “It’s coming home” αφορούσε το ότι ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που γινόταν στην Αγγλία από το 1966. Το τραγούδι είναι περισσότερο για το τι σημαίνει να είσαι οπαδός και το να είσαι οπαδός συνοδεύεται κυρίως από απογοήτευση. Όταν αποκλειστήκαμε από τη Γερμανία στα πέναλτι ξάπλωνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και άκουσα από το δρόμο κάποιους να το τραγουδάνε. Σκέφτηκα ότι ήταν ωραίο που το λένε παρά την ήττα. Τότε κοίταξα και είδα πως το φώναζαν οι Γερμανοί. Με δυσκολία κρατήθηκα να μην πετάξω την TV από το παράθυρο».

Η στιγμή που το τραγούδι κατέκτησε πραγματικά τις καρδιές των οπαδών, ήταν όταν αντήχησε γύρω από το Γουέμπλεϊ στο τέλος του αγώνα Σκωτία – Αγγλία το 1996, που έληξε με σκορ 2-0 για τους Αγγλους. «Και τότε το πλήθος το τραγούδησε πραγματικά. Τότε ήξερα ότι είχαμε κάτι ξεχωριστό», δήλωσε ο Skinner.

Υπάρχει και μία σύγχυση γύρω από το συγκεκριμένο σύνθημα/τραγούδι των Βρετανών οπαδών. Και μια ιστορία μάλλον άγνωστη. Κυρίως δεν τη γνωρίζουν εκείνοι που ειρωνεύονται τους Άγγλους γι’ αυτό που τραγουδούν. Δεν εννοούν πραγματικά ότι «το τρόπαιο έρχεται» σπίτι. Δεν τραγουδούν για κάποιο κύπελλο που είχαν και εύχονται να το πάρουν ξανά πίσω. Τραγουδούν για το ίδιο το ποδόσφαιρο. Εξ ου και το «football’s coming home». Το ποδόσφαιρο που τους… ανήκει, αφού εκείνοι το ανακάλυψαν. Σε ένα τραγούδι που το είπαν για πρώτη φορά το 1996 όταν η Αγγλία είχε φιλοξενήσει το Euro μετά από τριάντα ολόκληρα χρόνια και το Μουντιάλ του 1966. Και ο κόσμος απολάμβανε την επιστροφή της διοργάνωσης στα δικά του μέρη, στα δικά του γήπεδα, έπειτα από όλη εκείνη την ευρωπαϊκή απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει το ποδόσφαιρο της χώρας σε συλλογικό επίπεδο λόγω του Χέιζελ. Έπειτα και από την απουσία της Εθνικής τους ομάδας από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις ΗΠΑ.

Από εκεί ορμώμενοι, από την επιστροφή της χώρας τους στην ελίτ, από την επιστροφή των γηπέδων τους στην ποδοσφαιρική γιορτή, που πρώτοι εκείνοι πρέσβευαν, οι Άγγλοι ξεκίνησαν να τραγουδούν το «It’ s coming home».

Εννοώντας το ποδόσφαιρο και μόνο αυτό. Έχοντας πάντα την ελπίδα για την κατάκτηση ενός τροπαίου, που τόσο πολύ τους λείπει. Μια ελπίδα που την έχουν και φέτος. Και κάθε φορά!