Menu

Mundostories #189 Το ποδόσφαιρο πάνω από πολιτική και πόλεμο

Mundostories #189 Το ποδόσφαιρο πάνω από πολιτική και πόλεμο

🏆 𝟏𝟏 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 189 👇 𝚻𝛐 𝛑𝛐𝛅𝛐𝛔𝛗𝛂𝛊𝛒𝛐 𝛑𝛂𝛎𝛚 𝛂𝛑𝛐 𝛑𝛐𝛌𝛊𝛕𝛊𝛋𝛈 𝛋𝛂𝛊 𝛑𝛐𝛌𝛆𝛍𝛐

ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, που χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα από την αμερικανική κρίση της υπόθεσης των ομήρων. Φέτος, είναι η δεύτερη φορά που Ιράν και Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στον ίδιο όμιλο σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 1998, το Ιράν νίκησε τις ΗΠΑ με 2-1. Οι σχέσεις έχουν γίνει ξανά τεταμένες μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν το 2018 και την επιστροφή των κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Βέβαια η πολιτική δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στο Μουντιάλ της Γαλλίας, τότε. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν είχαν πάψει να διατηρούν διπλωματικές συναλλαγές και οι σχέσεις τους ήταν εχθρικές. Το 1988 οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτέθηκαν στο Ιράν και το 1990 ο Μπιλ Κλίντον επέβαλλε εμπάργκο στους Πέρσες.

Και, η κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1998, τις έφερε μαζί στον ίδιο όμιλο, μαζί με τη Γερμανία και τη Γιουγκοσλαβία. Για τους Ιρανούς μία πιθανή νίκη εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών θα σήμαινε πολλά περισσότερα από τρεις βαθμούς, καθώς θα ήταν μία επικράτηση επί της μισητή αντιπάλου έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων. Άλλωστε, το ποδόσφαιρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την δημοσιότητα που είχε πάρει από την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1994, παρέμενε ένα σπορ χωρίς μεγάλη δημοφιλία. Είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα MLS και πολλοί παίκτες αγωνίζονταν σε ευρωπαϊκούς συλλόγους. Αντίθετα, την δεκαετία του ’70 το Ιράν είχε κυριαρχήσει στα Κύπελλα Ασίας ενώ το 1978 είχε προκριθεί στο Μουντιάλ της Αργεντινής, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ο πόλεμος με το Ιράκ έφερε στασιμότητα στο ποδόσφαιρο την δεκαετία του ’80 και ανέκαμψε πάλι την δεκαετία του ’90, όταν το Ιράν προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας. Οι Ιρανοί διέθεταν, όπως και οι Αμερικανοί, παίκτες που αγωνίζονταν στην Ευρώπη και το αστέρι τους ήταν ο Αλί Νταεΐ, που αγωνίζονταν στην γερμανική Αρμίνια Μπίλεφελντ, και θα συνέχιζε την καριέρα του στην Μπάγερν.

Οι δύο ομάδες ηττήθηκαν στα πρώτα παιχνίδια που έδωσαν στην διοργάνωση. Το Ιράν έχασε 1-0 από την Γιουγκοσλαβία και οι ΗΠΑ από τη Γερμανία με 2-0. Το μεταξύ τους ματς στην 2η αγωνιστική, σήμαινε ότι η ηττημένη ομάδα θα αποκλείονταν από την επόμενη φάση. Τα μίντια έδωσαν πολιτική διάσταση στον αγώνα. Ωστόσο πριν την έναρξη οι δύο ομάδες έδειξαν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτική. Οι παίκτες φωτογραφήθηκαν μαζί και αντάλλαξαν αναμνηστικά και λουλούδια! Η FIFA τους απένειμε το βραβείο Fair Play, λίγο αργότερα. Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας αποδείχτηκαν υπερβολικά καθώς η εικόνα στις κερκίδες ήταν ιδιαίτερα ειρηνική. Στο αγωνιστικό μέρος το Ιράν νίκησε 2-1. Τα γκολ για τους νικητές πέτυχαν οι Χαμίντ Εστίλι και Μεχντί Μαχνταβίκια και για τις ΗΠΑ ο ΜακΜπράιντ. Οι Αμερικανοί είχαν τρία δοκάρια πάντως!

Μάλιστα για το Ιράν ήταν η πρώτη τoυ νίκη σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το Ιράν ηττήθηκε στο τελευταίο ματς του ομίλου από τη Γερμανία με 2-0, οι ΗΠΑ από τη Γιουγκοσλαβία με 1-0 και αποκλείστηκαν από το Μουντιάλ αμφότερες. Ωστόσο, στις 21 Ιουνίου 1998, στο «Ζερλάν» της Λιόν, το ποδόσφαιρο νίκησε την πολιτική….