Menu

Ουρουγουάη – Γαλλία. Με 80% ποσοστό πρόκρισης

Ουρουγουάη – Γαλλία. Με 80% ποσοστό πρόκρισης

Ουρουγουάη – Γαλλία στο Νίζνι Νόβγκοροντ με διαιτητή τον Νέστορ Πιτάνα, ο Αργεντινός είναι ίσως ο καλύτερος ρέφερι του Μουντιάλ και, κατ’ εμέ, φαβορί για τον τελικό πλέον (ψαχτείτε για πονταρίσματα…).

Άλλες τρεις φορές έπαιξαν σε τελική φάση Μουντιάλ και η Ουρουγουάη δεν έχασε: 2-1 το μακρινό 1966 αλλά τότε οι Γάλλοι δεν υπήρχαν ποδοσφαιρικά, 0-0 το 2002 στην Ιαπωνία με τον Τιερί Ανρί να αποβάλλεται νωρίς και ξανά 0-0, ξανά σε όμιλο, το 2010 στη Νότια Αφρική.

Σε προημιτελικά, η Ουρουγουάη έχει 80% ποσοστό πρόκρισης: πέντε φορές ήταν παρούσα στους «8», ο μόνος της αποκλεισμός ήταν το 1966 στην Αγγλία, με 4-0 από τη Δυτική Γερμανία στο «Χίλσμπορο» του Σέφιλντ όπου ο Αγγλος διαιτητής Φίνι έκλεισε τα μάτια σε χέρι του Σνέλινγκερ μέσα στην περιοχή, έκτοτε οι Ουρουγουανοί αγρίεψαν και είδαν δύο παίκτες τους να παίρνουν την άγουσα προς τα αποδυτήρια (ο Τρότσε κλότσησε στο στομάχι τον Εμεριχ και ο Σίλβα κλάδεψε τον Χάλερ). Τελικό σκορ, 4-0…

H δε Γαλλία έχει, αντίστοιχα, 66,66% σε προκρίσεις από τα προημιτελικά, ήτοι 4/6 με αποκλεισμούς το 1938 με 3-1 από την Ιταλία στο Παρίσι και το 2014 από τη Γερμανία με 1-0 στο Ρίο.

Η Ουρουγουάη δεν θυμίζει την κλασική «σελέστε»: μόλις ένα γκολ παθητικό μεν (από την Πορτογαλία) αλλά σε ματς που δεν είχε ούτε 40% κατοχή, και μόλις μια κάρτα σε καρέ αγώνων. Ο Καβάνι δύσκολα θα αγωνιστεί, έπαιξαν κρυφτούλι τόσες ημέρες οι Ουραγουανοί (sic) με το θέμα, λογικά ο Στουάνι πάει δίπλα στον Σουάρες εκτός κι αν ο Οσκαρ Ταμπάρες το γυρίσει σε 4-1-4-1 για να παγιδεύσει τη μεσαία γραμμή της Γαλλίας.

Η οποία Γαλλία… Χμ. Ήταν τόσο καλή με την Αργεντινή στο 4-3 ή… βρήκε και έκανε, με τις επιδόσεις του Κιλιάν Εμπαπέ να θυμίζουν (θου, Κύριε…) Ρονάλντο στο Μουντιάλ του 1998; Μάλλον κάπου στη μέση είναι η αλήθεια, οι «μπλε» μετά το πρώτο γκολ οπισθοχώρησαν, δέχθηκαν δύο και έκαναν την ανατροπή ακριβώς επειδή έχουν τους παίκτες να απλώσουν το παιχνίδι, να δώσουν χώρους και να βρουν γκολ ενάντια σε αστεία άμυνα, όπως ήταν της Αργεντινής. Για σήμερα όμως λείπει του Ντιντιέ Ντεσάν ο τιμωρημένος Ματουιντί, ο Τολισό όσο έχει παίξει δεν ήταν καλός και ακούγεται είτε ο Λεμάρ είτε ο Φεκίρ για τη θέση. Ο,τι να’ ναι… Και πάλι όμως, η Γαλλία στο κέντρο υπερέχει ποιοτικά.


Δημοσιεύτηκε στο Bet-hoven.net στις 6/7/2018