Menu

Mundostories #192 Η αναγέννηση του Μάριο Γκέτσε

Mundostories #192 Η αναγέννηση του Μάριο Γκέτσε

🏆 𝟖 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 192 👇 𝚮 𝛂𝛎𝛂𝛄𝛆𝛎𝛎𝛈𝛔𝛈 𝛕𝛐𝛖 𝚳𝛂𝛒𝛊𝛐 𝚪𝛋𝛆𝛕𝛔𝛆 

Γέννημα θρέμμα των ακαδημιών της Ντόρτμουντ, ο Μάριο Γκέτσε από μικρή ηλικία ξεχώριζε «σαν την μύγα μέσα στο γάλα», όχι όμως μόνο για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες. Η σκληρή δουλειά και το πείσμα του, του έδωσαν την ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα του συλλόγου, την οποία αν και για πολλούς πλήγωσε με έναν από τους χειρότερους τρόπους το 2013, αυτός έκανε ότι του έλεγε η καρδιά του.

Αν και οι μετακινήσεις από τη Βεστφαλία στο Μόναχο, είναι συχνές τα τελευταία χρόνια, οι οπαδοί της Μπορούσια δεν το περίμεναν, ειδικά λίγα 24ωρα πριν τον ημιτελικό του Champions League με την Ρεάλ Μαδρίτης. Ένιωσαν πως τους «πούλησε».

Τα 37 εκατ. ευρώ που προσέφερε η Μπάγερν, σε συνδυασμό με την επιθυμία του Πεπ Γκουαρδιόλα, αρκετοί θα πίστευαν ότι δεν έδωσαν περιθώρια επιλογής. Ο Γιούργκεν Κλοπ δεν είχε κανένα πρόβλημα να δείξει δημόσια την ενόχλησή του και να τονίσει ότι ο Γκέτσε είχε έντονη επιθυμία να δουλέψει με τον Γκουαρδιόλα.

Τα πράγματα όμως ήταν διαφορετικά, με τον ίδιο να αισθάνεται ότι είναι στιγμή μιας αλλαγής και τη χρονιά που ακολούθησε να τον δικαιώνει. Εκτός από τους «δεδομένους» τίτλους με τους Βαυαρούς, ο Γκέτσε με δικό του γκολ στις καθυστερήσεις του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, έδωσε τον τίτλο στη Γερμανία, γράφοντας το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ένα ακόμα όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Το καλοκαίρι του 2014 ο Γκέτσε είχε στα πόδια του όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Ήταν αυτός που σκόραρε το νικητήριο γκολ, το ένα και μοναδικό τέρμα στον τελικό του Μουντιάλ. Ήταν μόλις 22 χρόνων και είχε ολοκληρώσει με μαγικό τρόπο μια φοβερή σεζόν, την πρώτη του με τη φανέλα της Μπάγερν. «Είναι ένα παιδί θαύμα» αναφωνούσε ο Γιόακιμ Λεβ, δευτερόλεπτα μετά τη λήξη του τελικού στο «Μαρακανά».

Τρία χρόνια μετά, έδειχνε… τελειωμένος αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα υγείας, έχοντας ως τότε μετρήσει 114 συμμετοχές με τους Βαυαρούς, αλλά είχε πολύ λιγότερα λεπτά συμμετοχής σε σχέση με τα χρόνια του στην Ντόρτμουντ. Πέτυχε και 36 γκολ, αλλά δεν έγινε ποτέ πρωταγωνιστής. Ο ρόλος του ήταν πάντα συμπληρωματικός. Ο Γκουαρδιόλα δεν πίστεψε ποτέ ότι ο Γκέτσε θα ήταν ο ηγέτης της δικής του Μπάγερν.

Εφυγε από το Μόναχο μαζί με τον Ισπανό προπονητή: ο Κάρλο Αντσελότι δεν τον υπολόγιζε.

Λίγο μετά την επάνοδό του στην Μπορούσια, τέθηκε εκτός ομάδας για άγνωστους, «προσωπικούς λόγους». Η ανακοίνωση άργησε κι ανέφερε για «επαναλαμβανόμενα μυϊκά προβλήματα». Αργότερα η εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» αποκάλυψε ότι το πρόβλημα του παίκτη ήταν η μυοπάθεια, μία πάθηση, που σχετίζεται με αναστάτωση στον μεταβολισμό ενός ατόμου. Για έναν μέσο άνθρωπο, η μυοπάθεια μπορεί να σημαίνει μικροενοχλήσεις και απουσία επιθυμίας για γυμναστική. Για έναν κορυφαίο αθλητή, οι μύες του οποίου εκτίθενται σε μεγαλύτερες πιέσεις, αυτό μπορεί να σημαίνει το τέλος της καριέρας του, αφού η συγκεκριμένη πάθηση προκαλεί αδυναμία, γρήγορη μυϊκή κόπωση και επέκταση της περιόδου που χρειάζεται για αποθεραπεία μετά από έναν αγώνα ή μια δυνατή προπόνηση.

Ο Γκέτσε μπήκε σε κλινική και εξαφανίστηκε… Έξι χρόνια μετά το Μουντιάλ βρέθηκε, στα 28 του, να ψάχνει, αλλά να μη βρίσκει ομάδα. Μέχρι που εμφανίστηκε η PSV Αϊντχόφεν, όπου ο Γερμανός αναθάρρησε αγωνιστικά. Επέστρεψε μετά από δύο χρόνια στη Γερμανία, για λογαριασμό της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, στα 30 του πια. Αναγεννημένος, μπήκε στην αποστολή για το Κατάρ. Επέστρεψε…