Menu
Mundostories #194 Αήττητη κι όμως… αποκλείστηκε. Αγγλία είσαι…

Mundostories #194 Αήττητη κι όμως… αποκλείστηκε. Αγγλία είσαι…

🏆 𝟔 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 194 👇 𝚨𝛈𝛕𝛕𝛈𝛕𝛈 𝛋𝛊 𝛐𝛍𝛚ς… 𝛂𝛑𝛐𝛋𝛌𝛆𝛊𝛔𝛕𝛈𝛋𝛆. 𝚨𝛄𝛄𝛌𝛊𝛂 𝛆𝛊𝛔𝛂𝛊…

Δώδεκα ολόκληρα χρόνια είχε να συμμετάσχει η εθνική Αγγλίας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Την οποία σαν να… καταράστηκαν μετά το τρόπαιο του 1966.

Κι αυτό διότι το 1970 μετείχε στο Μεξικό ως κάτοχος αλλά ούτε το 1974 (λόγω της ισοπαλίας με την Πολωνία στο Γουέμπλεϊ) ούτε το 1978 (υστέρησε στην ισοβαθμία με την Ιταλία) πέρασε στα τελικά! Εξ ου και δεν μακροημέρευσαν οι Αλφ Ράμσεϊ και Ντον Ρέβι αντίστοιχα.

Η Αγγλία επέστρεψε, στα γήπεδα της Ισπανίας, το καλοκαίρι του 1982 κερδίζοντας την πρώτη θέση στον 4ο προκριματικό όμιλο με δεύτερη την Ουγγαρία. Και κληρώθηκε σε όμιλο με Γαλλία, Τσεχοσλοβακία και Κουβέιτ έχοντας τον Ρον Γκρίνγουντ στον πάγκο, που είχε μονιμοποιηθεί μετά την αποχώρηση του Ρέβι. Και πέρασε στη β’ φάση των ομίλων μόνο με νίκες. Το ρόστερ του Γκρίνγουντ είχε ονόματα όπως αυτά των Κέβιν Κίγκαν (κάτοχος της Χρυσής Μπάλας τη διετία 1978-79) και του Τρέβορ Φράνσις, ο οποίος έγινε το 1979 η πρώτη μεταγραφή ποδοσφαιριστή που κόστισε ένα εκατομμύριο λίρες, μετακομίζοντας από την Μπέρμιγχαμ στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Οι Τρέβορ Μπρούκινγκ, Πολ Μάρινερ αλλά και ο Μπράιαν Ρόμπσον επίσης επείχαν θέση στην αγγλική «φαρέτρα».

Οι Αγγλοι εκκίνησαν με το 3-1 επί της Αγγλίας με δύο γκολ του Μπράιαν Ρόμπσον κι ένα του Μάρινερ. Μάλιστα ο Ρόμπσον πέτυχε το πιο γρήγορο γκολ της διοργάνωσης σκοράροντας στο 27ο δευτερόλεπτο και γι’ αυτό του το επίτευγμα πήρε από τους διοργανωτές δώρο μια λιθογραφία του Σαλβαδόρ Νταλί και ένα χρυσό ρολόι!

Ακολούθησε το 2-0 επί της Τσεχοσλοβακίας με σκόρερ τους Φράνσις και αυτογκόλ του Γιόζεφ Μπάρμος, και το 1-0 επί του Κουβέιτ με γκολ ξανά του Φράνσις.

Παρουσία 24 ομάδων, το Μουντιάλ του 1982 είχε έξι γκρουπ των τεσσάρων, εκ των οποίων στην επόμενη φάση προκρίνονταν οι πρώτοι δύο από κάθε όμιλο. Έτσι, οι 12 εναπομείνασες χωρίζονταν ξανά σε τέσσερις ομίλους με τρεις συμμετέχουσες, και οι πρώτοι από κάθε «μέτωπο» διαμόρφωναν τον χάρτη των ημιτελικών…

Σε αυτή λοιπόν τη φάση τα «λιοντάρια» συναντήθηκαν με τη Δυτική Γερμανία αλλά και την οικοδέσποινα Ισπανία. Και οι δύο αναμετρήσεις ολοκληρώθηκαν ισόπαλες χωρίς σκορ (0-0) και στα ημιτελικά πέρασαν οι Δυτικογερμανοί, που επικράτησαν της Ισπανίας στο μεταξύ τους παιχνίδι με 2-1! Η Αγγλία αποχαιρετούσε με αυτόν τον τρόπο χωρίς ήττα τη διοργάνωση και έχοντας δεχτεί μόλις ένα τέρμα (αυτό από τη Γαλλία στην πρεμιέρα). Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες φορές που το «αντίο» σε  Παγκόσμιο Κύπελλο συνοδεύεται από εγκωμιαστικά σχόλια του Τύπου για την εν γένει παρουσία της ομάδας, παρά το γεγονός ότι ο Γκρίνγουντ δεν δικαιώθηκε για το ρίσκο που πήρε να καλέσει στην αποστολή του τραυματίες Κίγκαν και Μπρούκινγκ, αφού η αποθεραπεία τους χρειάστηκε αρκετό χρόνο και αμφότεροι αγωνίστηκαν μόνο στο τελευταίο ματς απέναντι στους Ισπανούς.