Menu

Mundostories #197 Όταν ο Μαχλάς έκανε του… κεφαλιού του

Mundostories #197 Όταν ο Μαχλάς έκανε του… κεφαλιού του

🏆 𝟑 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 197 👇 𝚶𝛕𝛂𝛎 𝛐 𝚳𝛂𝛘𝛌𝛂ς 𝛆𝛋𝛂𝛎𝛆 𝛕𝛐𝛖… 𝛋𝛆𝛗𝛂𝛌𝛊𝛐𝛖 𝛕𝛐𝛖 

17 Νοεμβρίου 1993… Αμερική, ερχόμαστε! Η πρόκριση της Ελλάδας στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ είχε εξασφαλιστεί μαθηματικά από τον Μάιο του 1993, με το 1-1 στη Ρωσία. Σαν σήμερα, όμως, στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ, οι Ελληνες παίκτες και 60.000 φίλαθλοι τη γιόρτασαν με τον καλύτερο τρόπο. Η νίκη με 1-0 επί των Ρώσων με γκολ του Νίκου Μαχλά στο 79’, σφράγισε την πρωτιά στον όμιλο, από τον οποίο είχε αποκλειστεί για πολιτικούς λόγους η Γιουγκοσλαβία.

«Συγχωρέστε το πάθος, συγχωρέστε αυτή τη φωνή, όμως παίζει η Εθνική μας ομάδα». Η φράση αυτή του Μανώλη Μαυρομάτη ακολούθησε τους πανηγυρισμούς μετά το γκολ που πέτυχε ο Μαχλάς στέλνοντας στα ουράνια 60.000 θεατές που βρίσκονταν στο ΟΑΚΑ αλλά και όσους το παρακολουθούσαν από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Ο Αλκέτας Παναγούλιας στον πάγκο και οι παίκτες στο χορτάρι έκαναν ό,τι έπρεπε για να έρθει η νίκη με 1-0 και να γραφτεί ιστορία. Η κεφαλιά του Νίκου Μαχλά 11 λεπτά πριν το τέλος έβαλε “φωτιά” στο γήπεδο και η Ελλάδα έγινε η πρώτη, χρονικά, ομάδα που προκρίθηκε (και μάλιστα αήττητη) στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ. Πρακτικά την πρόκριση την είχε… αγκαλιάσει με την ισοπαλία στη Μόσχα (1-1) σε ένα ακόμα «ραντεβού» μας με τη Ρωσία, όμως στο ΟΑΚΑ σφραγίστηκε. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η γαλανόλευκη έπαιρνε το εισιτήριο για την τελική φάση ενός Μουντιάλ…

Βέβαια η πρώτη και αήττητη Ελλάδα των προκριματικών παρουσίασε τον χειρότερο εαυτό της στον όμιλο της τελικής φάσης, γνωρίζοντας οικτρό διασυρμό, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την πρώτη μεγαλειώδη βραδιά, που αποτέλεσε προπομπό για την εποποιία της επόμενης δεκαετίας…

Και, ένα μήνα μετά, στις 29 Δεκεμβρίου 1993, η φήμη και η δόξα του Νίκου Μαχλά περνούν ξανά τα ελληνικά σύνορα. Έκανε κάνει πασίγνωστο και το όνομα του ΟΦΗ σε όλο τον κόσμο καθώς συμμετέχει στην Μικτή Κόσμου σε φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Μίλαν παίζοντας συμπαίκτης με παίκτες – μύθους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως ο Γκούλιτ και ο Λάουντρουπ.