Menu

Μακροχρόνια στο Μουντιάλ 2022 με κατάκτηση στο 15.00 και ειδικά ως… 350.00

Μακροχρόνια στο Μουντιάλ 2022 με κατάκτηση στο 15.00 και ειδικά ως... 350.00

Μάντης δεν είμαι, φυσικά. Ομολογώ έχω επηρεαστεί από διάφορες (προκαταβολικές) γνώμες που άκουσα και διάβασα και το ότι «έρχεται το καλύτερο Μουντιάλ όλων των εποχών» κάπως το σκέφτομαι. Γιατί;

Διότι οι διεθνείς έχουν δώσει 15 και 20 ματς και όχι 60 και 65, όταν διεξάγεται καλοκαίρι.

Διότι οι αποστάσεις στο Κατάρ είναι πολύ μικρές και η μετακίνηση εύκολη.

Διότι δεν υπάρχει εμφανές φαβορί.

Ναι μεν. Αλλά (με σειρά)…

…ίσως, αν είναι σε φουλ φόρμα οι περισσότεροι διεθνείς, δούμε ματς σκοπιμοτήτων και όχι θεάματος.

…δεν λέει κάτι, στην εποχή μας, η απόσταση

…ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο φαβορί σε Μουντιάλ.

Όλα τούτα, θεωρητικά. Πρακτικά, όταν κυνηγάς μακροχρόνιο κατάκτησης, κάτι σου… τσιγκλάει το μυαλό. Κάτι σε έκανε να στραφείς εκεί. Και δεν έχω βγάλει ποτέ νικήτρια σε Μουντιάλ (να τα λέμε κι αυτά), το αναφέρω επειδή… γλυκαθήκατε με το 20άρι της Πορτογαλίας το 2016 (σ.σ. τι ΕΠΟΣ ήταν…) και το 12άρι της Ιταλίας στο Euro 2020 που, κακά τα ψέματα, αρκετοί έβλεπαν.

Κατάκτηση Μουντιάλ 2022

Ας το ξεκινήσω… ανάποδα, ακυρώνοντας φαβορί. Σημειώνω, γνωστό άλλωστε, οπαδός της Βραζιλίας είμαι, προφανώς έχει εξαιρετικό ρόστερ, σοβαρό προπονητή όμως εδώ και από το 2006 και μετά κάπως βρίσκει τρόπο να τα κάνει μούσκεμα (το 2018 το Βέλγιο ήταν κατώτερό της στο γήπεδο, κι όμως ηττήθηκε). Συν ότι, στο 5άρι έπεσε η «σελεσάο»: ασύμφορο.

Αντίστοιχη άρνηση και στην Αργεντινή, αν και ο Λιονέλ Σκαλόνι κάνει καλή δουλειά, αμυντικά δεν πείθει, ειδικά αν πέσει σε κάνα βουνό τύπου Γαλλίας ή Γερμανίας όπως το ’18 ή το ’10. Η οποία Γαλλία ναι, κάτοχος, βαριά φανέλα κλπ. αλλά στο Nations League σερνόταν, η κριτική στον Ντιντιέ Ντεσάν είναι επί δικαίω σκληρή ενώ έχασε συνολικά 15 εν ενεργεία διεθνείς, κυρίως τους Καντέ και Πογκμπά. Όχι ότι δεν έχει λύσεις βέβαια, αλλά λέμε…

Ανεξήγητα γιατί, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα η Αγγλία και η Ισπανία. ΟΚ, κάποια στιγμή θα έρθει και η ώρα της Αγγλίας και θα είναι όταν δεν το περιμένουμε (όπως… και φέτος δηλαδή, χεχε) αλλά δεν βάζεις τα λεφτά σου. Η Ισπανία είναι μια ανανεωμένη ομάδα, με ταλέντο ειδικά στα χαφ αλλά δεν είναι η προ 10ετίας «ρόχα» που τρόμαζε.

Ακολουθούν Βέλγιο και Πορτογαλία, προφανώς και το βέλγικο… last dance έχει ενδιαφέρον όμως και η γενιά των 80s δεν πήρε κάτι. Λείπει η ψυχραιμία στα κρίσιμα. Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος άλλαξε άρδην ρόστερ κρατώντας λιγοστή από την παλιά φρουρά, σημειώνω ότι δεν θα μου κάνει εντύπωση αλλά, και πάλι, μια σκληροτράχηλη θα της πέσει (όπως προ 4ετίας η Ουρουγουάη) και… πάπαλα.

Ποια απέμεινε; Η Ολλανδία, στο 15άρι. Και το έγραψα και το είπα στο ραδιόφωνο: τώρα είναι ευκαιρία που… δεν την υπολογίζει κανείς. Μεγάλη απούσα του προηγούμενου Μουντιάλ, αναθάρρησε μετά το Euro. Μυαλό στον πάγκο σαν του Λουίς φαν Χάαλ δεν έχει άλλη ομάδα, το ταλέντο κλασικά ξεχειλίζει αλλά φέτος είναι η πρώτη φορά που, ποιοτικά, υπερέχει περισσότερο μεσοαμυντικά (Φαν Ντάικ, Ντε Λιχτ κλπ.) παρά μπροστά. Συν ότι η το επιθετικογενές 5-3-2 του LVG είναι σπάνιο σε άλλες ομάδες, σου δίνει ισχύει στα άκρα (με Ντάμφρις και Μπλιντ), λείπει ο σταρ που θα… χαλούσε τα αποδυτήρια και, αν έχει τη σοβαρότητα που της έλειψε πέρυσι στο ματς με την Τσεχία, θα προχωρήσει. Με απόδοση στο 15.00, μια χαρά κασάρεις αν προχωρήσουν οι «οράνιε».

Άλλη χώρα δεν μέτρησε τρεις χαμένους τελικούς σε ισάριθμες παρουσίες, ένα αρνητικό ρεκόρ που κάποια στιγμή θα σβήσει. Κι να σας πως και το μυστικό: το 2016 έπιασα την Πορτογαλία βλέποντας τη διαρκώς σε 8άδα και 4άδα Μουντιάλ και Euro τα προηγούμενα 12 χρόνια, το φλέρταρε. Το 2021 έπιασαν την Ιταλία διότι το μοναδικό της άλλο Euro ήταν… το 1968: θα ερχόταν και η ώρα της.

Και η πλάκα είναι πως και τα δύο ήρθαν με τελικό ενάντια στις… διοργανώτριες, Γαλλία και Αγγλία. Μου το έκαναν δύσκολο οι πουτάνες…

Για να σας βοηθήσω στα μακροχρόνια, παραθέτω το προσωπικό μου ecxel bracket όπου συμπλήρωσα σκορ μετά την πολυήμερη μελέτη που έριξα και προσπαθώντας να μπω στο πνεύμα και στο κλίμα και των 32 χωρών. Ίσως υποτίμησα λίγο το Μαρόκο (σκέφτομαι ότι πιθανώς η Κροατία να δυσκολευτεί για τη 2η θέση), αλλά, κατά τα άλλα, έτσι τα βλέπω. Κάντε κλικ σε κάθε εικόνα για να μεγαλώσει.

Βάσει αυτών, και τα μακροχρόνια που βλέπετε κάτω, όπου αξίζει η απόδοση βέβαια. Και δεν το άνοιξα και πολύ, ειδικά στα πονταρίσματα ομίλων: με ρέγουλο.

Με ρέγουλο διότι είναι ερώτημα και το κλίμα εκεί στο Κατάρ, ίσως ομάδες όπως η Τυνησία και το Μαρόκο να… βολευτούν καλύτερα εν αντιθέσει άλλες, ας πούμε τυχαία Ελβετία ή ΗΠΑ.

Και ως βλέπετε, τελικός Αγγλίας – Ολλανδίας. Δε γαμιέται… Θα μπορούσε να είναι και ο τελικός των ΚΑΤΑΡαμένων (χεχε).

Αλλά όντως, από εκείνο το μονοπάτι, αν δείτε τις διασταυρώσεις (στο excel), ο δρόμος είναι ανοιχτός για Βέλγους, Ισπανούς, Άγγλους, ίσως… και Σέρβους.

Στοιχήματα ομίλων

Κοντολογίς, με βάση και τα όσα έβαλα στο excel…

  • 1ος όμιλος: ίσως περάσει το Κατάρ, η Σενεγάλη χωρίς Μανέ και το Εκουαδόρ δεν είναι και κάτι το σπουδαίο.
  • 2ος όμιλος: σημείωσα το Ιράν για πιθανή έκπληξη, απλά για το ονόρε, μη το δένετε και σχοινί κορδόνι πάντως, το κράτησα αφού δω τα πρώτα τους ματς εκεί.
  • 3ος όμιλος: Μεξικό ή Πολωνία μαζί με την Αργεντινή. Προς την «τρι» είμαι.
  • 4ος όμιλος: ναι, αυτή η εξαιρετική η Δανία μπορεί ως και την πρωτιά απέναντι στη Γαλλία.
  • 5ος όμιλος: στα μάτια μου η Γερμανία είναι ένα κλικ καλύτερη από αυτή την Ισπανία.
  • 6ος όμιλος: Μαρόκο ή Κροατία μαζί με Βέλγιο. Η λογική λέει Κροατία.
  • 7ος όμιλος: η Βραζιλία ΟΚ, μεταξύ Σέρβων και Ελβετών τα… ρέστα μου στους πρώτους.
  • 8ος όμιλος: Ουρουγουάη και μετά Πορτογαλία, με τα όσα έχουμε δει από τις δύο τους από πέρυσι.

Στοιχήματα νοκ άουτ

Αν επιβεβαιωθούν (σιγά μη βγουν όλες…) οι σκέψεις για απώλεια της πρωτιάς της Γαλλίας, πέφτει με την Αργεντινή. Αντίστοιχα η Πορτογαλία στη Βραζιλία και το Βέλγιο στην Ισπανία. Γενικώς είναι ζαριά τα νοκ άουτ πριν τη σέντρα.

Ωστόσο κράτησα δύο και, δη, για πρόκριση μετά στους «8»: τη Σερβία λόγω ταλέντου και τη διάκριση που της λείπει εδώ και 40+ χρόνια, και του Μεξικού που μετρά επτά σερί αποκλεισμούς στους «16»: ή που δεν θα μπει καν εκεί φέτος ή που θα μπει 8άδα, δεν γίνεται να… οχταρίσει το κακό!

Πρώτος σκόρερ

Τρέχα γύρευε. Και Κέιν να ρίξεις, και Μέσι να ρίξεις, και Νεϊμάρ να ρίξεις, και Μπενζεμά, ουδείς αντίλογος. Καθαρή έμπνευση είναι. Και δεν είναι θέσφατο πια ο αρχισκόρερ του Μουντιάλ να είναι και παίκτης της νικήτριας: στο τελευταίο βγήκε ο Χάρι Κέιν με , το 2014 ο Κολομβιανός Χάμες Ροντρίγκες επίσης με 6, το 2010 ισοβάθμησαν τέσσερις παίκτες στα 5 γκολ και το 2006 είχε αναδειχθεί ο Μίροσλαβ Κλόζε επίσης με 5. Από το 2002 και τα 8 του Ρονάλντο έχει να ανέβει το level, επακριβώς 7 έχει να σημειώσει ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά από το… 1974 και τον Γκερντ Μίλερ. Κοντράροντας την εν λόγω παράδοση, βγήκε μεγάλη απόδοση.

Σε πιο ειδικά…

…διότι μιλάμε για πλήθος 64 αγώνων. Έχει τη σημασία του.

  • Τα περισσότερα penalty shoot-outs έγιναν στα Μουντιάλ του 1990, του 2006, του 2014 και του 2018: από τέσσερα ματς κρίθηκαν στη… ρώσικη ρουλέτα. Καλός αριθμός και για φέτος.
  • Στη Ρωσία το ’18 έγινε απίστευτο ρεκόρ με 12 αυτογκόλ σε 64 ματς, πολύ τραβηγμένο ως νούμερο, νορμάλ να το κοντράρεις φέτος.
  • Σε αποκρούσεις πέναλτι, ζαριά είναι τελείως αλλά τουλάχιστον μία μπορεί να κάνει ο Δανός Κάσπερ Σμάιχελ.
  • Και, απουσία Ιταλίας, λογικό να τιμάται ως φαβορί ο Ντανιέλε Ορσάτο για να σφυρίξει τον τελικό.

 Μακροχρόνια προγνωστικά Μουντιάλ 2022

Κατάκτηση: Ολλανδία (15.00)

Ζευγάρι τελικού: Ολλανδία – Αγγλία (45.00)

Τετράδα ημιτελικών: Αγγλία, Σερβία, Βραζιλία, Ολλανδία (350.00)

Πρόκριση από τον 1ο όμιλο: Κατάρ (5.00)

Πρόκριση από τον 2ο όμιλο: Αργεντινή και Μεξικό (2.20)

Πρώτη στον 4ο όμιλο: Δανία (4.00)

Βαθμοί στον 5ο όμιλο: Γερμανία over 6,5 (2.20)

Πρόκριση από τον 7ο όμιλο: Σερβία (2.20)

Να κερδίσει όλα τα ματς στον 8ο όμιλο: Ουρουγουάη (11.75)

Πρόκριση στα προημιτελικά: Σερβία (8.00)

Πρόκριση στα προημιτελικά: Μεξικό (7.00)

Ματς που θα κριθούν στα πέναλτι: 4-5 (3.50)

Συνολικός αριθμός αυτογκόλ: Under 5,5 (2.00)

Διαιτητής τελικού: Ντανιέλε Ορσάτο (4.00)

Να αποκρούσει τουλάχιστον ένα πέναλτι: Σμάιχελ, Δανία (8.50)

Ακριβής αριθμός γκολ πρώτου σκόρερ Μουντιάλ: 7 γκολ (4.00)