Menu

Τελικά, πόσοι «Έλληνες» πάνε… Μουντιάλ φέτος; 13+22!

Τελικά, πόσοι «Έλληνες» πάνε… Μουντιάλ φέτος; 13+22!

Η Εθνική Ελλάδος μπορεί να απουσιάζει από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 αλλά αρκετοί, νυν και πρώην… γνώριμοί μας, θα δώσουν το «παρών» στα γήπεδα του Κατάρ. Η τελική λίστα που κυκλοφόρησε, μετά και την ανακοίνωση των 32 αποστολών, φέρνει 13 παίκτες της Super League στα γήπεδα του Κατάρ αλλά δεν είναι φυσικά οι μόνοι γνωστοί μας που θα βρίσκονται στο 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο. 

🇧🇪 Βέλγιο: προπονητής τερματοφυλάκων και συνεργάτης του εκλέκτορα Ρομπέρτο Μαρτίνεθ είναι ο άλλοτε γκολκίπερ του Ολυμπιακού (2005-06), Ερβιν Λέμενς.

🇬🇭 Γκάνα: στην 26άδα μπήκε ο μπακ Μπαμπά Ραχμάν της Ρέντινγκ (ΠΑΟΚ 2021), Βοηθός προπονητή είναι ο Τζορτζ Μπόατενγκ που το 2010-11 πέρασε από την Ξάνθη.

🇮🇷 Ιράν: παρόντες στην 26άδα οι Εχσάν Χατζισαφί και Μιλάντ Μοχαμαντί της ΑΕΚ, μόνιμος στις κλήσεις και ο συμπαίκτης του ως πέρυσι στην Ενωση, Καρίμ Ανσαριφάρντ (πήγε στην Ομόνοια). 

🇨🇲 Καμερούν: παρόντες στις τελικές κλήσεις ο Νικολά Ενκουλού του Αρη και ο Πιέρ Κούντε του Ολυμπιακού, όπως και ο γκολκίπερ Ντεβίς Επασί (πέρυσι στον ΟΦΗ, φέτος στη σαουδαραβική Αμπχά).

🇨🇦 Καναδάς: στην 26άδα ο αμυντικός Ντέρεκ Κορνέλιους του Παναιτωλικού (αγωνίζεται ως δανεικός από τους Βανκούβερ Γουάιτκαπς), όπως και ο ελληνικής καταγωγής Τζέιμς Παντέμης του Μόντρεαλ.

🇨🇷 Κόστα Ρίκα: δεν πέρασαν, δα, και λίγοι Κοσταρικανοί από… τα μέρη μας, από τους πλέον γνωστούς ήταν ο φορ Ρόναλντ Γκόμεζ (ΟΦΗ 1999-22) που είναι βοηθός στην εθνική του Κολομβιανού εκλέκτορα Λουίς Φερνάντο Σουάρες. Βασικός στους «τίκος» είναι ο Τζόελ Κάμπελ της μεξικάνικης Λεόν που το 2013-14 πέρασε από τον Ολυμπιακό. 

🇭🇷 Κροατία: βασικό στέλεχος είναι ο Ντομαγκόι Βίντα της ΑΕΚ. στην26άδα επίσης μπήκαν ο γκολκίπερ Ιβιτσα Ιβουσιτς της Οσιγιεκ που πέρασε το 2018 από τον Ολυμπιακό αλλά δεν αγωνίστηκε σε επίσημο ματς και ο Μάρκο Λιβάγια (ΑΕΚ 2017-21) της Χάιντουκ. 

🇲🇦 Μαρόκο: στις κλήσεις ο Γιαχιά Ατίγια της Γουιντάντ Καζαμπλάνκα και που πέρασε από τον Βόλο το 2019. 

🇲🇽 Μεξικό: στην αποστολή ο δανεικός από τη Θέλτα μέσος της ΑΕΚ, Ορμπελίν Πινέδα.

🇰🇷 Νότια Κορέα: εκλέκτορας ο Πορτογάλος Πάουλο Μπέντο που το 2016-17 ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού, στους «ερυθρόλευκους» ανήκουν πλέον και λογικά μπαίνουν αποστολή οι Ουί Τζο Χουάνγκ και Ιν Μπομ Χουάνγκ . 

🇵🇱 Πολωνία: παρόντες οι Γκρέγκορζ Κριχόβιακ (πέρυσι στην ΑΕΚ, πλέον στην Αλ Σαμπάμπ) και ο Νταμιάν Σιμάνσκι της ΑΕΚ, όπως και ο Κάρολ Σβιντέρσκι που τον χειμώνα παραχωρήθηκε από τον ΠΑΟΚ στη αμερικάνικη Σάρλοτ.

🇵🇹 Πορτογαλία: τελευταία… παράσταση για τον δικό μας, Φερνάντο Σάντος (ΑΕΚ 2001-02 και 2004-06, Παναθηναϊκός 2002, Εθνική 2010-14), στην 26άδα ο κίπερ Ζοσέ Σα (Ολυμπιακός 2019-21) της Γουλβς αλλά και ο Ντανίλο Περέιρα της Παρί Σεν Ζερμέν που το 2001 πέρασε για λίγο από τον Αρη ως δανεικός από την Πάρμα!

🇸🇳 Σενεγάλη: ο Πιερ Αμπού Σισέ του Ολυμπιακού είναι τρίτος στόπερ στην εθνική του πίσω από τους Κουλιμπαλί της Νάπολι και Ντιαλό της Παρί.

🇷🇸 Σερβία: μόνιμα στις κλήσεις της Σερβίας ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς του ΠΑΟΚ. Και, προπονητής τερματοφυλάκων στους «πλάβι» είναι ο Στέφαν Στογιάνοβιτς που έκλεισε την καριέρα του ως κίπερ του Εθνικού Αστέρα το 1999-00. «Πρώην» και ο Φίλιπ Τζούρισιτς της Σαμπντόρια που στα 15 του ήταν στην ακαδημία του Ολυμπιακού, έφτασε ως την U19 λίγο μετά αλλά δεν τον πίστεψαν…

🇹🇳 Τυνησία: κλήση-έκπληξη για τον μέσο Γουαϊντί Κεσχρίντα του Ατρόμητου, παρόντες επίσης και ο μπακ της Λουκέρνης Μοχάμεντ Ντράγκερ (Ολυμπιακός 2020-21) αλλά και ο στόπερ της Εσπεράνς, Γιασίν Μεριά (Ολυμπιακός 2018-21).

🆘 Bonus. Προφανώς ο αμυντικός της Σέλτικ (ανήκει στην Τότεναμ) Κάμερον Κάρτερ-Βίκερς, διεθνής με τις ΗΠΑ, δεν έχει ελληνικές ρίζες ή έπαιξε εν Ελλάδι. Αγωνίστηκε όμως ο μπασκετμπολίστας πατέρας του, Χάουαρντ Κάρτερ, έπαιξε στην Α1 με το Ηράκλειο το 1996-99!