Menu

Γαλλία – Βέλγιο. Το μουντιαλικό απόλυτο για τους «μπλε»

Γαλλία – Βέλγιο. Το μουντιαλικό απόλυτο για τους «μπλε»

Γαλλία – Βέλγιο απόψε στο «Κρεστόφσκι» της Αγίας Πετρούπολης με ρέφερι τον Ουρουγουανό Ανδρές Κούνια.

Σε τελική φάση Μουντιάλ συναντήθηκαν το 1938 στον 1ο γύρο, και η Γαλλία νίκησε με 3-1, και τα 1986 στον μικρό τελικό με τους «μπλε» να νικούν μεν με 4-2, αλλά στην παράταση. Αν προστεθεί και το ματς ομίλων στο Euro του ’84 στη Νάντη (5-0 με χατ τρικ του Πλατινί), το γαλλικό σερί ανεβαίνει.

Σε δε ημιτελικούς Μουντιάλ,  η Γαλλία έχει μόνο 2/5 προκρίσεις αλλά δύο συνεχόμενες: το 1998 με την Κροατία (2-1) και το 2006 με την Πορτογαλία (1-0), είχε αποκλειστεί 1958 είχε χάσει με 5-2 από τη Βραζιλία, το 1982 με 5-4 στα πέναλτι από τη Δυτική Γερμανία (κ.α. 1-1, παρ. 3-3) σε ένα από τα πιο αξέχαστα ματς όλων των εποχών και το 1986 με 2-0 ξανά από τη Δυτική Γερμανία. Για το Βέλγιο ο ημιτελικός με την Αργεντινή το ’86 (έχασε 2-0 από ισάριθμα γκολ του Μαραντόνα) είναι και ο μόνος σε Μουντιάλ που έχει δώσει μέχρι… απόψε.

Η Γαλλία εξακολουθεί να μην έχει κάνει ένα μεγάλο ματς στη Ρωσία: μέτρια στον όμιλο αλλά έκανε τα δέοντα, με την Αργεντινή έφτασε στο 4-3 επειδή βρήκε και τα έκανε και με την Ουρουγουάη τον ρου του ματς άλλαξε η απίθανη επέμβαση του Γιορίς, ενάντια σε μια ομάδα που έπαιζε χωρίς τον Καβάνι. Ας μην το ξεχνάμε… Το Βέλγιο είχε αντίστοιχο «βρήκε και έκανε» με τη Βραζιλία αφού σκόραρε στην πρώτη του φάση, και δη με αυτογκόλ, με τη Βραζιλία, με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να αλλάζει και το 3-4-3 σε 4-3-3 και να βάζει βασικό τον Φελαϊνί ακριβώς εκεί απ’ όπου έλειπε ο Κασεμίρο. Λογικά όμως, μιας και του λείπει ο Μενιέ απόψε, θα επαναφέρει την τριάδα πίσω για να φορτώσει το κέντρο, ακριβώς εκεί που είναι η ισχύς των Γάλλων όπου ο Ντιντιέ Ντεσάν δεν αλλάζει ούτε σύστημα, ούτε διάταξη (4-2-3-1) μα ούτε και πρόσωπα.


Δημοσιεύτηκε στο Bet-hoven.net στις 10/7/2018