Menu

Mundostories #202 Το Ζαΐρ και το… λεωφορείο

Mundostories #202 Το Ζαΐρ και το… λεωφορείο

🏆 Το Ζαΐρ και το… λεωφορείο

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 202 👇

Το πρώην έθνος της Κεντρικής Αφρικής Ζαΐρ, που τώρα ονομάζεται Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 που διεξήχθη στη Γερμανία και παρόλο που αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων σημειώνοντας τρεις ήττες, άφησε σίγουρα έναν ξεχωριστό αντίκτυπο στη διοργάνωση.

Το πιο δημοφιλές περιστατικό έλαβε χώρα εντός αγωνιστικού χώρου στο παιχνίδι κόντρα στη Βραζιλία. Η «σελεσάο» βρίσκονταν μπροστά στο σκορ με 3-0 και λίγα λεπτά πριν το τελικό σφύριγμα είχε κερδίσει φάουλ λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή του Ζαΐρ. Το τείχος είχε στηθεί και ο Ριβελίνο ήταν έτοιμος για την εκτέλεση. Όταν όμως ο διαιτητής σφύριξε, ο αμυντικός του Ζαΐρ, Τζόζεφ Μπέπου Ιλούνγκα άφησε τη θέση του στο τείχος και σούταρε πριν καν προλάβει ο Βραζιλιάνος να εκτελέσει!

Ωστόσο, ο λόγος της τρελής αυτής ενέργειας του Ιλούνγκα είναι σίγουρα αξιομνημόνευτος: το Ζαΐρ είχε ήδη ηττηθεί στον προηγούμενο αγώνα από τη Γιουγκοσλαβία με το ταπεινωτικό 9-0. Μετά το βαρύ αυτό αποτέλεσμα, ο στρατιωτικός δικτάτορας και πρόεδρος της χώρας Μομπούτου Σέσε Σέκο είχε απειλήσει τους παίκτες πριν τον αγώνα με τη Βραζιλία, πως με ήττα μεγαλύτερης διάστασης του 3-0 δε θα τους επιτρεπόταν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους!

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Ιλούνγκα, η κίνηση αυτή αποτέλεσε προϊόν πανικού, σημειώνοντας πως η αποστολή της ομάδας είχε δεχθεί απειλές από τη φρουρά του προέδρου Μομπούτου λίγο πριν την αναχώρηση της από το ξενοδοχείο. Στα εναπομείναντα λεπτά του αγώνα, το Ζαΐρ κατάφερε να κρατήσει το σκορ στο 3-0. Ως εκ τούτου, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, χωρίς ωστόσο τα «επεισόδια» να έχουν τελειώσει! Η αποστολή προσπάθησε να διατηρήσει στην κατοχή της το λεωφορείο που τους είχε παραχωρηθεί για τη διάρκεια του τουρνουά και μέσω αυτού να απομακρυνθεί από τα εδάφη της Δυτικής Γερμανίας. Οι γερμανικές αρχές ωστόσο σταμάτησαν την αποστολή του Ζαΐρ η οποία έπρεπε στη συνέχεια να αναζητήσει εναλλακτικό τρόπο επιστροφής!