Menu

Mundostories #211 Το εκπληκτικό, αήττητο σερί της «σελεσάο» σε πρεμιέρες Μουντιάλ!

Mundostories #211 Το εκπληκτικό, αήττητο σερί της «σελεσάο» σε πρεμιέρες Μουντιάλ!

🏆 Το εκπληκτικό, αήττητο σερί της «σελεσάο» σε πρεμιέρες Μουντιάλ!

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 211 👇 

Η πλέον επιτυχημένη ομάδα των Παγκοσμίων Κυπέλλων, η Βραζιλία, ρίχνεται απόψε στη… μάχη του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου με αντίπαλο την Ελβετία. Ως γνωστόν η «σελεσάο» δεν έχει λείψει ποτέ από τελική φάση της διοργάνωσης, αριθμώντας 15 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες στις εναρκτήριες αναμετρήσεις της. Μάλιστα η τελευταία ήττα ήρθε το μακρινό 1934 ενώ ως και το 2018 είχε μόνο νίκες (εννέα τον αριθμό) από το 1982. Σερί που τερμάτισε το 1-1 με την Ελβετία, με τον γνωστό μας Στίβεν Τσούμπερ να ισοφαρίζει στο 50’ το τέρμα του Φελίπε Κοουτίνιο από το 20’. 

Βραζιλία… Β’

Mundostories #211 Το εκπληκτικό, αήττητο σερί της «σελεσάο» σε πρεμιέρες Μουντιάλ!

Τόσο το 1930 στην Ουρουγουάη όσο και το 1934 στην Ιταλία η Βραζιλία υπέστη ήττες στις πρεμιέρες της αλλά οι ομάδες που είχαν ταξιδέψει σε εκείνες τις διοργανώσεις δεν ήταν… εθνικές. Το ’30 η αποστολή συγκροτήθηκε μόνο από παίκτες της ομοσπονδίας του Σάο Πάολο αφού υπήρχε κόντρα με την αντίστοιχη του Ρίο ντε Τζανέιρο (ήττα 2-1 από τη Γιουγκοσλαβία) ενώ το ‘34 η απαγορευμένη, τότε, επαγγελματοποίηση του ποδοσφαίρου «έστειλε» στην Ιταλία μόνο ερασιτέχνες (ήττα 3-1 από την Ισπανία).

Ξυπόλυτος

Mundostories #211 Το εκπληκτικό, αήττητο σερί της «σελεσάο» σε πρεμιέρες Μουντιάλ!

Εκ των τεσσάρων ισοπαλιών των «καριόκας» σε πρεμιέρες η μία ήταν σε νοκ άουτ αγώνα. Ηταν το 1938, στη Γαλλία, όταν η ομάδα του Αντεμάρ Πιμέντα, απέκλεισε την Πολωνία με… 6-5 στην παράταση, με τον κανονικό αγώνα να λήγει 4-4 και το εντυπωσιακό ήταν πως ο Λεονίντας ντα Σίλβα και ο Ερνστ Βιλιμόφσκι σημείωσαν από 4 γκολ. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως, επειδή η βροχή που έπεφτε στο Στρασβούργο είχε μουσκέψει τα παπούτσια του, ο Λεονίντας ήθελε να αγωνιστεί… ξυπόλητος. Το έκανε, σημείωσε το 5-4 στο 93’ αλλά Σουηδός διαιτητής Ιβάν Εκλιντ τον είδε και τον υποχρέωσε να τα φορέσει και πάλι. Η Βραζιλία τερμάτισε 3η σε εκείνο το Μουντιάλ και οι διεθνείς της έχασαν από μια… βίλα (το πριμ που είχε υποσχεθεί ο Βραζιλιάνος δικτάτορας Ζετούλιο Βάρκας). 

Άλλη μπάλα

Mundostories #211 Το εκπληκτικό, αήττητο σερί της «σελεσάο» σε πρεμιέρες Μουντιάλ!

Στις 8 Ιουνίου 1958, στο «Ριμνερσβάλεν» του Ουντεβάλα της Σουηδίας η Βραζιλία ξεκίνησε την πορεία της προς τον (πρώτο της) τίτλο σε Μουντιάλ με νίκη 3-0 επί της Αυστρίας. Σε εκείνο το ματς ο εκλέκτορας Βισέντε Φέολα πρωτοτύπησε με το νέο σύστημα 4-2-4 που έφερε προ εκπλήξεων τους Ευρωπαίους, οι οποίοι προτιμούσαν το… 2-3-5. Αλλες εποχές, άλλες ποδοσφαιρικές λογικές. Τα γκολ σημείωσαν οι Ζοσέ Αλταφίνι (37’ και 85’) και Νίλτον Σάντος (50’), σημειωτέον πως το 1962 ο Αλταφίνι είχε αλλάξει το επώνυμό του σε «Ματσόλα» και συμμετείχε στο Μουντιάλ της Χιλής με την… Ιταλία. 

«Ξέκαναν» τον Πελέ

Η πιο… πύρρειος νίκη της Βραζιλίας σε πρεμιέρα της σε Μουντιάλ ήταν το 1966, στην Αγγλία, στο 2-0 επί της Βουλγαρίας στο «Γκούντισον Παρκ» του Λίβερπουλ. Ο Πελέ άνοιξε το σκορ στο 15’ με φάουλ, το δεύτερο γκολ το ‘βαλε ο Γκαρίντσα στο 63’ αλλά ουδείς πανηγύρισε βλέποντας το «μαύρο διαμάντι» να αποχωρεί τραυματίας από το σκληρό τάκλιν του Πέταρ Ζέκοφ, χωρίς ο Γερμανός ρέφερι Κουρτ Τσένσερ να αποβάλει τον Βούλγαρο αμυντικό.

Mundostories #211 Το εκπληκτικό, αήττητο σερί της «σελεσάο» σε πρεμιέρες Μουντιάλ!

Ο Βισέντε Φέολα κράτησε στον πάγκο τον Πελέ στο δεύτερο ματς με την Ουγγαρία, με συνέπεια η Βραζιλία να χάσει με 3-1, ωστόσο στο κρίσιμο ματς κόντρα στην Πορτογαλία τον ξαναέριξε στη μάχη, έως ότου τον… αποτελειώσει ο Ζοάο Μοράις με μία κλοτσιά. Ο Πελέ αποχώρησε σε φορείο, με τον Μοράις να του ζητά συγγνώμη μετά το ματς αλλά τι να το κάνεις…

Απών σε εκείνο το ματς ήταν και ο ντεφορμέ Γκαρίντσα, η κάτοχος των προηγούμενων δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων έχασε με 3-1 και αποκλείστηκε πρόωρα. Η Βραζιλία αρίθμησε 36 νίκες σε 40 ματς, χωρίς να υποστεί ήττα, παρουσία Πελέ και Γκαρίντσα μαζί στην ενδεκάδα!

Διαιτησίες

Δύο φορές η διαιτησία διαμόρφωσε το αποτέλεσμα εναρκτήριου αγώνα της Βραζιλίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 1978 στην Αργεντινή τα… όργανα άρχισαν νωρίς, στο 1-1 με τη Σουηδία αφού ο Ουαλός διαιτητής Κλάιβ Τόμας σφύριξε τη λήξη του αγώνα την ώρα ακριβώς που η μπάλα είχε φύγει από τα πόδια του Ζίκο και κατευθυνόταν στα δίχτυα του Ρόνι Χέλστρεμ!

Mundostories #211 Το εκπληκτικό, αήττητο σερί της «σελεσάο» σε πρεμιέρες Μουντιάλ!

Οκτώ χρόνια μετά, το 1986 στο Μεξικό, οι Βραζιλιάνοι του Τέλε Σαντάνα νίκησαν 1-0 την Ισπανία, η οποία όμως «φώναξε» πολύ για τη διαιτησία του Αυστραλού Κρις Μπάμπριτζ. Το γκολ έβαλε ο αείμνηστος Σόκρατες στο 82’ και μετά το ματς είπε ευθαρσώς πως «το Μουντιάλ θα έχανε το ενδιαφέρον του αν δεν προχωρήσουμε στα νοκ άουτ, άρα μια μικρή εύνοια της διαιτησίας είναι αναμενόμενη!».

Το 2002 η Βραζιλία ξεκίνησε με 2-1 επί της Τουρκίας αλλά το ματς έμεινε στην ιστορία για την… επίδειξη των θεατρικών ικανοτήτων του Ριβάλντο. Οταν δέχθηκε την μπάλα στο πόδι από τον Τούρκο Χακάν Ουνσάλ στις καθυστερήσεις και ο Βραζιλιάνος προσποιήθηκε ότι τη δέχθηκε στο πρόσωπο, κάνοντας τον τραυματία. Ακολούθησε ένα χρηματικό πρόστιμο, το πρώτο της FIFA για «θέατρο» ποδοσφαιριστή.

Πελέ και Νεϊμάρ

Mundostories #211 Το εκπληκτικό, αήττητο σερί της «σελεσάο» σε πρεμιέρες Μουντιάλ!

Το 1974, στη Δυτική Γερμανία, η Βραζιλία παρατάχθηκε για πρώτη φορά χωρίς τον Πελέ, που είχε αποσυρθεί, και για πρώτη φορά μετά το 1934 δεν ξεκίνησε με νίκη σε Μουντιάλ, μένοντας στο 0-0 με τη Γιουγκοσλαβία στη Φρανκφούρτη. Ο γκολκίπερ Ενβερ Μάβριτς της Βέλεζ… κατέβασε τα ρολά περιορίζοντας σε ισοπαλία 0-0 τους «καριόκας».

Τέλος, το 2014 η «σελεσάο» μπήκε με το 3-1 επί της Κροατίας στο Σάο Πάουλο: στο 11’ έβαλε αυτογκόλ ο Μαρσέλο και την ανατροπή έκαναν οι Νεϊμάρ (29’ και 71’ πέν.) και Οσκαρ (91’).