Menu

Mundostories #208 Απέκλεισε την Ιταλία και… τον έδιωξαν. Ο αξέχαστος Νοτιοκορεάτης Γιούνγκ Χουάν Αν

Mundostories #208 Απέκλεισε την Ιταλία και… τον έδιωξαν. Ο αξέχαστος Νοτιοκορεάτης Γιούνγκ Χουάν Αν

🏆 Απέκλεισε την Ιταλία και… τον έδιωξαν. Ο αξέχαστος Νοτιοκορεάτης Γιούνγκ Χουάν Αν

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 208 👇 

Ο αγώνας της Ιταλίας με τη Νότια Κορέα στο Μουντιάλ του 2002 έχει μείνει ανεξίτηλα γραμμένος στην ιστορία και μνημονεύεται ως μια από τις μεγαλύτερες «ληστείες» στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Ιταλία είδε το «σύστημα» που ήθελε ψηλά τη συνδιοργανώτρια (μαζί με την Ιαπωνία) του Μουντιάλ 2002 να της στερεί την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο διαιτητής από το Εκουαδόρ, Μπάιρον Μορένο, που ακύρωσε πρώτα ένα γκολ των Ιταλών και στη συνέχεια έδειξε δεύτερη κίτρινη στον Φραντσέσκο Τότι, θεωρώντας πως προσπάθησε να εκβιάσει ένα κερδισμένο πέναλτι. Οι εικόνες που δείχνουν τους οργισμένους παίκτες της Ιταλίας να έχουν περικυκλώσει τον διαιτητή παραμένουν μέχρι και σήμερα από τις πιο χαρακτηριστικές εκείνου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η ζημιά ολοκληρώθηκε για την ομάδα του Τζιοβάνι Τραπατόνι τέσσερα λεπτά πριν το τέλος της παράτασης, όταν έγινε μια σέντρα από τα αριστερά, ακολούθησε μια κεφαλιά και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Μπουφόν. Σκόρερ; Ο Γιούνγκ Χουάν Αν.

Ο Νοτιοκορεάτης δεν μπορούσε να φανταστεί ωστόσο τι θα ακολουθούσε μετά το γκολ που σημείωσε. Έπαιζε από το καλοκαίρι του 2000 στην Περούτζια, με τον πρόεδρο της ομάδας ωστόσο, τον Λουτσιάνο Γκαούτσι να εκνευρίζεται με όσα συνέβησαν και να παίρνει την απόφαση να λύσει το συμβόλαιο του παίκτη.

«Αυτός ο τύπος δεν θα πατήσει ποτέ ξανά το πόδι του στην Περούτζια. Η συμπεριφορά του ήταν προσβλητική προς μια χώρα που άνοιξε τις πόρτες της για εκείνον. Ας γυρίσει πίσω στην Κορέα, να παίρνει 48 δολάρια το μήνα!» είπε, και το έκανε. Ωστόσο, κατόπιν πιέσεων, μια εβδομάδα μετά τις εν λόγω εμπρηστικές δηλώσεις επικοινώνησε με την Μπουσάν, την ομάδα στην οποία άνηκε ο Αν (ήταν δανεικός). θέλοντας να πληρώσει τη ρήτρα του 1,6 εκατομμυρίου και να αποκτήσει ως ελεύθερο τον παίκτη. Τα δεδομένα όμως είχαν αλλάξει.

Ο 26χρονος επιθετικός ήταν πλέον ήρωας στη χώρα του, είχε φτιάξει ένα καλό όνομα παγκοσμίως χάρη στο Μουντιάλ και δεν φαινόταν διατεθειμένος να ξεχάσει τα όσα του καταλόγισαν. Και δεν γύρισε ποτέ στην Περούτζια: έπαιξε κατόπιν στην Ιαπωνία (Σιμίζου και Γιοκομάχα Μαρίνος), Γαλλία (Μετς), Γερμανία (Ντούισμπουργκ), Νότια Κορέα (Σουβόν και Μπουσάν) προτού κλείσει την καριέρα του, το 2011, αγωνιζόμενος στην κινέζικη Ντάλιαν.