Menu

Mundostories #220 Η καλύτερη, προ Ζιντάν, Γαλλία δεν πήγε καν τελικό Μουντιάλ…

Mundostories #220 Η καλύτερη, προ Ζιντάν, Γαλλία δεν πήγε καν τελικό Μουντιάλ…

🏆 Η καλύτερη, προ Ζιντάν, Γαλλία δεν πήγε καν τελικό Μουντιάλ…

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 220 👇

Πόσα διεθνή τρόπαια έχει η Γαλλία; Κατά σειρά το Euro 1984 που διοργάνωσε, το Μουντιάλ 1998 που επίσης διοργάνωσε, το Euro 2000 στη συνδιοργάνωση Ολλανδίας και Βελγίου και το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία. Κι όμως, αν και μια από αυτές τις… γενιές κατέκτησε δύο μεγάλα τρόπαια μέσα σε 24 μήνες, δεν θα μπορούσε καν να σταθεί δίπλα στην αρμάδα του Μισέλ Ινταλγκό.

Ως το 1982 η Γαλλία δεν είχε να επιδείξει κάτι αξιόλογο στα Παγκόσμια Κύπελλα, εκτός από την τρίτη θέση του 1958 στη Σουηδία με τα 13 γκολ του Ζιστ Φοντέν. Σπάνια διακρινόταν ακόμη και για το ποδόσφαιρο που έπαιζε. Τότε, στο Μουντιάλ του 17χρονου Πελέ, η παρέα των Ραϊμόν Κοπά και Φοντέν είχε αποκλειστεί στον ημιτελικό από τη μετέπειτα κάτοχο Βραζιλία (5-2), αλλά είχε διαλύσει στον μικρό τελικό τη Δυτική Γερμανία με το εντυπωσιακό 6-3 (με καρέ του Κοπά).

Στις αρχές των 80s εμφανίστηκε όμως μια χαρισματική γενιά ποδοσφαιριστών, δημιούργησε ένα εκπληκτικό σύνολο, προορισμένο να πρωταγωνιστήσει. Ο εκλέκτορας (από το 1976) Ινταλγκό είχε στη διάθεσή του μια ατελείωτη λίστα προικισμένων με αστείρευτο ταλέντο παικτών: Μανουέλ Αμορός, Πατρίκ Μπατιστόν, Μαξίμ Μποσίς, Ζεράρ Ζανβιόν, Μαριούς Τρεζόρ, Μπερνάρ Ζενγκινί, Αλέν Ζιρές, Ζαν Τιγκανά, Ντομινίκ Ροστό, Ντιντιέ Σιξ και φυσικά τον μεγάλο ηγέτη εκείνης της εθνικής Γαλλίας, Μισέλ Πλατινί.

Στα προκριματικά πάντως δεν είχε δείξει τόσο καλή, μένοντας πίσω κι από το Βέλγιο με απολογισμό 5-0-3. Στην Ισπανία ταξίδεψε με μεγάλες φιλοδοξίες αλλά η πρεμιέρα ήταν κακή με ήττα 3-1 από την Αγγλία στο Μπιλμπάο, μειώνοντας ισοφαρίζοντας προσωρινά με τον Σολέρ. Ακολούθησαν το άνετο 4-1 επί του Κουβέιτ και το 1-1 απέναντι στην Τσεχοσλοβακία του Αντονίν Πανένκα. Οι Γάλλοι ήταν τυχεροί αφού στη β’ φάση ομίλων έπεσαν μαζί με Αυστρία και Βόρεια Ιρλανδία σε όμιλο των τριών. Στο ματς με τους Αυστριακούς οι Γάλλοι δυσκολεύτηκαν αλλά πήραν τη νίκη με γκολ του Ζενγκινί κι ακολούθησε το άνετο 4-1 επί των Βορειοϊρλανδών, παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Εκεί τους περίμενε η Δυτική Γερμανία.

Η ομάδα του Γιούπ Ντέρβαλ, που είχε αποκλείσει Αγγλία και Ισπανία, διέθετε επίσης μια εξαιρετική ομάδα με ονόματα όπως οι Χανς Πέτερ Μπρίγκελ, Πολ Μπράιτνερ, Πιέρ Λιτμπάρσκι, Ούλι Στίλικε, Χορστ Χρούμπες, Φέλιξ Μάγκατ, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε και τον… πιτσιρικά Λόταρ Ματέους.

Το παιχνίδι διεξήχθη στη Σεβίλλη, στο κατάμεστο από 70.000 θεατές «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» και κρίθηκε στα πέναλτι. Είναι το περιβόητο ματς όπου ο Δυτικογερμανός κίπερ Σουμάχερ έπεσε πάνω στον Μπατιστόν τραυματίζοντάς τον άσχημα, σε μαρκάρισμα που δεν τιμωρήθηκε καν με κάρτα. Το 90λεπτο έληξε 1-1, στην παράταση οι Γάλλοι σκόραραν δις με τους Τρεζόζ και Ζιρές, όλα έμοιαζαν τελειωμένα, αλλά οι πεισματάρηδες Γερμανοί δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Στο 102′, ο Ρουμενίγκε μείωσε και στο 108′ ο Φίσερ οδήγησαν το ματς στα πέναλτι.

Οι πρώτες τέσσερις εκτελέσεις ήταν εύστοχες (Ζιρές, Καλτς, Αμορός, Μπράιτνερ). Αμέσως μετά ευστόχησε και ο Ροστό, ενώ ο Ετορί απέκρουσε το πέναλτι του Στίλικε. Όμως ήταν η σειρά του Σουμάχερ να σταματήσει τον Σιξ και στη συνέχεια ο Λιτμπάρσκι επανέφερε την ισορροπία. Πλατινί και Ρουμενίγκε σκόραραν για το 5-5 της… ρώσικης ρουλέτας, ο Σουμάχερ σταμάτησε τον Μποσίς και ήταν ο Χρούμπες εκείνος που έδωσε την πρόκριση στη Δυτική Γερμανία.

Ήταν η πρώτη φορά που ένα νοκ άουτ παιχνίδι σε Μουντιάλ κρινόταν στα πέναλτι!

Η Γαλλία του ‘82 έμεινε στη μνήμη ως μια «βασίλισσα χωρίς στέμμα», έως το 1998 όταν η παρέα του Ζιντάν έπαιξε και για αυτή του Πλατινί…