Menu

Mundostories #222 Το «Μαρακανά», η Βραζιλία κι ένα μπανταρισμένο κεφάλι…

Mundostories #222 Το «Μαρακανά», η Βραζιλία κι ένα μπανταρισμένο κεφάλι…

🏆 Το «Μαρακανά», η Βραζιλία κι ένα μπανταρισμένο κεφάλι…

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 222 👇

Βραζιλία, 1950. Το πρώτο μεταπολεμικό Παγκόσμιο Κύπελλο διοργανώθηκε από τη χώρα της σάμπα, πολύ μακριά από την κατεστραμμένη Ευρώπη – και με ελάχιστες ευρωπαϊκές ομάδες. Στη χώρα της σάμπα ζούσαν και ανέπνεαν για τον τίτλο και θα έκαναν τα πάντα ενώ η ανακατασκευή του «Μαρακανά» κόστισε τα διπλάσια σε μια ούτως ή άλλως φτωχή χώρα. Μάλιστα, δεν ήταν απόλυτα έτοιμο για τους αγώνες: μη φανταστείτε κάνα… στολίδι καθώς παντού υπήρχαν κακοτεχνίες, σίδερα που εξείχαν, τσιμέντα που είχαν σπάσει…

Η «σελεσάο» ήταν σε όμιλο με το Μεξικό, τη Γιουγκοσλαβία και την Ελβετία. Στην πρεμιέρα νίκησε με 4-0 την «τρι» με τον Αντεμίρ να σκοράρει δις και στο επόμενο ματς ο εκλέκτορας Φλάβιο Κόστα αποφάσισε να κάνει πέντε αλλαγές στην ενδεκάδα προκειμένου ο λαός στο «Μαρακανά» να δει παίκτες των ομάδων του Ρίο, της Φλουμινένσε δηλαδή, και της Φλαμένγκο. Οι παθιασμένοι Ελβετοί το εκμεταλλεύτηκαν, πήραν 2-2 από τη «σελεσάο» ισοφαρίζοντας στο 88’ την ώρα που η Γιουγκοσλαβία έκανε το 2/2 με το 4-1 επί των Μεξικανών. Κοντολογίς η Βραζιλία προκρινόταν μόνο με νίκη επί των Βαλκάνιων στο τελευταίο – και θα έκανε τα πάντα για να περάσει στον τελικό όμιλο (με τη γνωστή, εξέλιξη…).

Ο Ουαλός διαιτητής Μπέντζαμιν Γκρίφιθς πρωταγωνίστησε σε αυτό το, μεγάλο ή μικρό, σκάνδαλο. Την ώρα που το απόγευμα της 1ης Ιουλίου 1950 οι παίκτες της Βραζιλίας και της Γιουγκοσλαβίας έβγαιναν από τα αποδυτήρια προς το τερέν του «Μαρακανά», ο Ράιτκο Μίτιτς χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι σε σίδερο που εξείχε! Καθότι ψηλός, δεν πρόσεξε… Λόγω του εκτεταμένου κοψίματος και της αιμορραγίας, αναγκάστηκε να ζητήσει ιατρική βοήθεια, εσπευσμένα.

Οι «πλάβι», σοκαρισμένοι, ζήτησαν από τον Γκρίφιθς να βάλουν άλλον στην ενδεκάδα ή να περιμένει λίγο για τη σέντρα αλλά ο Ουαλός ήταν ανένδοτος και, ναι, ο αγώνας ξεκίνησε με έντεκα Βραζιλιάνους και δέκα Γιουγκοσλάβους στο γήπεδο! Για πρώτη, και φυσικά τελευταία φορά, στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ομάδα ξεκίνησε αγώνα με παίκτη λιγότερο… Οι γηπεδούχοι το εκμεταλλεύτηκαν, σκόραραν στο 3’ με τον Αντεμίρ και το «Μαρακανά» χόρευε από 150.000 κόσμου.

Ο Μίτιτς, αρχηγός της εθνικής Γιουγκοσλαβίας, φορ του Ερυθρού Αστέρα που εξελίχθηκε σε θρύλο του συλλόγου αλλά και της χώρας, μπήκε στο τερέν με μπανταρισμένο κεφάλι, και εμφανώς ζαλισμένος, στο 25ο λεπτό αλλά η ζημιά είχε γίνει. Ο, δε, Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, μετέπειτα τεχνικός της ΑΕΚ και του Απόλλωνα Καλαμαριάς, στον ίδιο αγώνα χτυπήθηκε από ένα πορτοκάλι που το πέταξε κάποιος από τις εξέδρες και στο δεύτερο ημίχρονο είχε μειωμένη απόδοση.

Ο Ζιζίνιο στο 69’ έγραψε το τελικό 2-0 και η «σελεσάο» πέρασε στον τελικό όμιλο, μαζί με την Ισπανία, τη Σουηδία και φυσικά την Ουρουγουάη…