Menu

Mundostories #228 Το μοναδικό, μουντιαλικό γκολ με απευθείας… κόρνερ

Mundostories #228 Το μοναδικό, μουντιαλικό γκολ με απευθείας… κόρνερ

🏆 Το μοναδικό, μουντιαλικό γκολ με απευθείας… κόρνερ

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 228 👇

El gol Olimpico το αποκάλεσαν. Γκολ από απευθείας εκτέλεση κόρνερ. Ως… απαρχή του φαινομένου θεωρείται η 2α Οκτωβρίου του 1924. Το απευθείας κόρνερ σημείωσε ο επιθετικός της Ουρακάν, Τσεζάρεο Ονσάρι στη νίκη της Αργεντινής επί της Ουρουγουάης στο Μπουένος Αϊρες. Ηταν οι Αργεντινοί που το ονόμασαν «ολυμπιακό γκολ», καθώς ήταν το πρώτο που δέχτηκαν οι Ουρουγουανοί έπειτα από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι.

Το διασημότερο τέτοιο που έχει μπει ποτέ όμως ανήκει στον Κολομβιανό, Μάρκος Κολ, ο οποίος στο Μουντιάλ του 1962 νίκησε με αυτόν τον τρόπο τον θρυλικό Λεβ Γιασίν και αποτελεί το μοναδικό γκολ με απευθείας χτύπημα κόρνερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Στις 3 Ιουνίου 1962 η Κολομβία αντιμετώπισε την Σοβιετική Ένωση, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 1ου πρώτου ομίλου του Μουντιάλ εκείνης της χρονιάς που διεξήχθη στη Χιλή. Στο 68ο λεπτό της αναμέτρησης κι ενώ το σκορ ήταν 4-1 υπέρ της ευρωπαϊκής ομάδας, ο Κολ ανέλαβε να εκτελέσει ένα κόρνερ από αριστερά. Προς γενική έκπληξη, σούταρε τη μπάλα κατ’ ευθείαν προς την εστία, την οποία υπερασπιζόταν ο κατά πολλούς κορυφαίος γκολκίπερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, Γιασίν! Ακριβώς μπροστά από τον Γιασίν βρισκόταν ο αμυντικός Βαλέρι Βορονίν, που βλέποντας τη μπάλα να έρχεται κατά πάνω του, και νομίζοντας ότι ο πορτιέρε του είχε καλύψει τη γωνία, παραμέρισε δίχως να τη διώξει.

Ωστόσο ο Γιασίν δεν βρισκόταν στο σωστό σημείο και δεν κατάφερε να μπλοκάρει την μπάλα (παρότι εκείνη είχε μικρή ταχύτητα!

Ο ίδιος ο Κολ ισχυρίστηκε, χρόνια αργότερα, ότι πράγματι είχε στο μυαλό του να σκοράρει όταν εκτελούσε εκείνο το κόρνερ, καθώς οι συμπαίκτες του ήταν πολύ κοντύτεροι των αντιπάλων τους κι έτσι δεν είχε νόημα να «γεμίσει» στην περιοχή. Ό,τι κι αν ήθελε να κάνει, πάντως, έγραψε ιστορία…

Πρέπει, δε, να αναφερθεί, ότι το γκολ του… αφύπνισε τους Κολομβιανούς, οι οποίοι στη συνέχεια βρήκαν άλλες δύο φορές τον δρόμο προς τα δίχτυα, αποσπώντας εν τέλει ισοπαλία, 4-4, από την πανίσχυρη αντίπαλό τους!