Menu

Mundostories #230 Ο μονόχειρας σκόρερ του πρώτου γκολ της Ουρουγουάης

Mundostories #230 Ο μονόχειρας σκόρερ του πρώτου γκολ της Ουρουγουάης

🏆 Ο μονόχειρας σκόρερ του πρώτου γκολ της Ουρουγουάης

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 230 👇

Όταν στις 29 Νοεμβρίου 1904 γεννήθηκε ο Εκτορ Κάστρο προφανώς κανείς δεν φανταζόταν ότι θα εξελιχθεί στο «El Divino Manco», ήτοι «ο ακρωτηριασμένος Θεός» του ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης. Ο Κάστρο, όπως και οι περισσότεροι μεγάλοι του νοτιοαμερικανικού ποδοσφαίρου, γεννήθηκε μέσα στη φτώχεια, στην πόλη του Μοντεβιδέο, όπως πάνω από το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Ουρουγουάης. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του τον ανάγκασε να δουλέψει σε ηλικία 10 ετών.

Στα 13 του, στάθηκε άτυχος. Ακρωτηριάστηκε στον δεξιό βραχίονά του, κόβοντας με ένα ηλεκτρικό πριόνι, ξύλα. Ο μόνιμος ακρωτηριασμός ίσως για κάποιον να σήμαινε το τέλος της ενασχόλησης με τον αθλητισμό. Όχι για τον Κάστρο που για πολλούς λόγους έγραψε ιστορία.

Η αναπηρία του δεν τον πτόησε. Συνέχισε τη ζωή του κανονικά παλεύοντας καθημερινά, ενώ έκανε πραγματικότητα και το όνειρό του να γίνει ποδοσφαιριστής. Μεγάλος μαχητής. Το μόνο που του… στέρησε ο ακρωτηριασμός του χεριού, όπως ο ίδιος έλεγε, ήταν ότι ποτέ δεν έγινε τερματοφύλακας, όπως ήθελε. Γι’ αυτό κι έγινε επιθετικός!

Στο 17 του έπαιξε ποδόσφαιρο στη Λίτο, ομάδα που σήμερα δεν υπάρχει κι από εκεί το 1924 πήγε στη μεγάλη Νασιονάλ του Μοντεβιδέο, με την οποία πήρε τρία πρωταθλήματα.

Ήταν ο παίκτης που σημείωσε το πρώτο γκολ της Ουρουγουάης στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, καθώς και το τελευταίο στην πρώτη διοργάνωση του 1930. Στον τελικό, στις 30 Ιουλίου, στο «Σεντενάριο» του Μοντεβιδέο, η διοργανώτρια Ουρουγουάη αντιμετωπίζει την Αργεντινή. Σε ένα συγκλονιστικό ματς, παρουσία 93.000 θεατών, το 1-2 στο α’ μέρος γίνεται 3-2 υπέρ της Ουρουγουάης. Η Αργεντινή πιέζει για την ισοφάριση. Ο κόσμος στις κερκίδες αγωνιά. Μέχρι το 89ο λεπτό. Τότε, ο Κάστρο σφραγίζει με το γκολ του τον τελικό. Το 4-2 δίνει το πρώτο τρόπαιο Μουντιάλ στην Ουρουγουάη. Μάλιστα, αυτά ήταν και τα μοναδικά γκολ που πέτυχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο…

Ο Κάστρο κρέμασε τα παπούτσια του το 1936, σε ηλικία 32 ετών, έχοντας αποσυρθεί από το διεθνές ποδόσφαιρο ένα χρόνο νωρίτερα. Ήταν ο τέταρτος καλύτερος σκόρερ στην ιστορία της ουρουγουανής Primera Division κατά την αποχώρησή του και παραμένει ο έβδομος σκόρερ όλων των εποχών, με ρεκόρ 107 γκολ σε 181 αγώνες πρωταθλήματος.

Ο αριθμός των 18 γκολ σε 25 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα αντιπροσωπεύει μια ακόμη πιο εντυπωσιακή αναλογία τερμάτων ανά αγώνα, και περιλάμβανε γκολ σε κάθε παιχνίδι Μουντιάλ που έπαιξε.. Επίσης, ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ουρουγουάης σε δύο Copa America.

Και ναι, όλα αυτά με ένα χέρι…

Ο Κάστρο κάπνιζε, έπινε, τζόγαρε, είχε πέραση στις γυναίκες και σκόραρε στους αγώνες! Έτρεχε γρήγορα, προπονούταν σκληρά, ισορροπούσε εξαιρετικά στο χορτάρι, ήταν πολύ δυναμικός στις μονομαχίες. Και το φοβερό; Δεν φοβόταν να χρησιμοποιήσει το ακρωτηριασμένο μέλος του στον αγώνα. Ακόμα κι όταν πηδούσε για κεφαλιές προκειμένου να παρεμποδίσει τον αντίπαλο ή στις μονομαχίες. Σε μια απ’ αυτές, μάλιστα, τραυμάτισε στο πόδι τον τερματοφύλακα της Αργεντινής στον τελικό του 1930!

Μετά την αποχώρησή του, υπηρέτησε ως προπονητής της Νασιονάλ, κερδίζοντας συνολικά 5 τίτλους πρωταθλήματος. Πέθανε το 1960 σε ηλικία 55 ετών.