Menu

Mundostories #231 Μόνο ο Σέζνι κι άλλοι δύο…

Mundostories #231 Μόνο ο Σέζνι κι άλλοι δύο…

🏆 Μόνο ο Σέζνι κι άλλοι δύο…

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 231 👇 

Δικαιώνοντας τη φήμη ενός εκ των καλύτερων τερματοφυλάκων του κόσμου, όταν πρόκειται για εκτελέσεις πέναλτι, ο Βόιτσιεχ Σέσνι «νίκησε») από τα 11 βήματα τον Λιονέλ Μέσι, στην αναμέτρηση της Πολωνίας με την Αργεντινή για τον 3ο όμιλο του Μουντιάλ 2022. Το κατά πόσον η απόκρουση του γκολκίπερ της Γιουβέντους είχε τελικά αξία είναι… συζητήσιμο, καθώς η ομάδα του ηττήθηκε μεν με 2-0, πήρε δε την πρόκριση στην ισοβαθμία με το Μεξικό, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων. Αν η Αργεντινή άνοιγε το σκορ με το -άκρως αμφισβητούμενο- πέναλτι του Μέσι στο 39’, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελισσόταν το παιχνίδι.

O Σέσνι απέκρουσε και δεύτερο πέναλτι σε αυτό το τουρνουά, και ισοφάρισε άλλους δύο τερματοφύλακες με δύο αποκρούσεις πέναλτι στο ίδιο Παγκόσμιο Κύπελλο: τον συμπατριώτη του, Γιαν Τομασέφσκι (1974) και τον Αμερικανό Μπραντ Φρίντελ (2002).

Οι τρεις τους μοιράζονται μάλιστα το ρεκόρ αποκρούσεων πέναλτι στα παιχνίδια του Μουντιάλ συνολικά με τον Iκερ Κασίγιας (Ισπανία) που σταμάτησε ένα πέναλτι το 2002 και ένα το 2010.

Παράλληλα, ο Σέσνι είναι μόλις ο δεύτερος τερματοφύλακας στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που απέκρουσε πέναλτι που ορίστηκε μετά από δικό του φάουλ, έπειτα από τον Ζοέλ Μπατς για τη Γαλλία εναντίον της Βραζιλίας το 1986.

Στα 13 χρόνια της επαγγελματικής καριέρας του, ο 32χρονος Πολωνός τερματοφύλακας έχει πιάσει συνολικά 26 πέναλτι, τόσο με την εθνική ομάδα της χώρας του όσο και σε συλλογικό επίπεδο με τις Μπρέντφορντ, Άρσεναλ, Ρόμα, Γιουβέντους. Το ύψος του (1,96μ.), τα μακριά χέρια του και τα γρήγορα αντανακλαστικά του τον βοηθούν, όχι μόνο να αποκρούει το πρώτο χτύπημα, αλλά αρκετές φορές να σώζει και το… ριμπάουντ, όπως συνέβη στον αγώνα με τη Σαουδική Αραβία. Κι αν αρκετές από τις σωτήριες επεμβάσεις του έχουν χαρίσει βαθμούς στην εκάστοτε ομάδα του, οι αποκρούσεις πέναλτι σε δύο διαδοχικούς αγώνες του Μουντιάλ έστειλαν σε μεγάλο βαθμό την Πολωνία στους «16», για πρώτη φορά από το 1986.