Menu

Mundostories #233 Τα… προηγούμενα για Πορτογαλία και Νότια Κορέα

Mundostories #233 Τα… προηγούμενα για Πορτογαλία και Νότια Κορέα

🏆 Τα… προηγούμενα για Πορτογαλία και Νότια Κορέα

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 233 👇

 Το 2002 για πρώτη φορά η FIFA αποφάσισε να δώσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε δύο χώρες, κάτι που σήμαινε πως τρεις χώρες (μαζί με τη νικήτρια του προηγούμενου Μουντιάλ, Γαλλία) θα έπαιρναν για πρώτη φορά μέρος χωρίς να δώσουν προκριματικά. Επίσης, ήταν η πρώτη φορά που το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν διεξαγόταν στην Ευρώπη ή στην Αμερική.

Η Νότια Κορέα κληρώθηκε στον 4ο όμιλο μαζί με τις ΗΠΑ, την Πολωνία και την Πορτογαλία. Οι Ευρωπαίοι έδειχναν φαβορί για την πρόκριση αλλά με το… καλημέρα ηττήθηκαν: 2-0 η Πολωνία από τους γηπεδούχους και 3-2 η Πορτογαλία του Αντόνιο Ολιβέιρα από τους Αμερικανούς, που προηγήθηκαν μάλιστα με τρία γκολ ως το 36ο λεπτό προτού μειώσουν.

Στη 2η αγωνιστική, οι Νοτιοκορεάτες ισοφάρισαν στο 78’ τις ΗΠΑ (1-1) δίνοντας ξανά ελπίδα στις ευρωπαϊκές ομάδες και σε ματς με τρομερές αποκρούσεις του Μπραντ Φρίντελ, με την Πορτογαλία να συντρίβει με 4-0 την Πολωνία με χατ-τρικ του Πέδρο Παουλέτα κι ένα γκολ του Ρουί Κόστα, ματς που πρακτικά… τελείωσε από τον πάγκο τον Πολωνό εκλέκτορα Γέρζι Ενγκελ.

Η Νότια Κορέα είχε εξασφαλίσει την πρόκριση της στην επόμενη φάση μετά τη νίκη της επί της Πολωνίας, καίτοι αδιάφορη όμως υπέταξε και τους Πορτογάλους σε ματς με πολύ ξύλο, φάουλ και δύο αποβολές. Στο 27’ ο Ζοάο Πίντο άκρως αντιαθλητικό και εξίσου αχρείαστο φάουλ, και στο 65’ ο Μπέτο. Ο Αργεντινός διαιτητής Ανχελ Σάντσες υπερέβαλλε πάντως για τη δεύτερη κάρτα. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως ανέβασε την ψυχολογία των Ασιατών, αφού τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Γι Σουνγκ Παρκ, κάνοντας επίδειξη τεχνικής στη μικρή περιοχή των Πορτογάλων, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Βίτορ Μπαΐα, αφού πρώτα την πέρασε κάτω από τα… πόδια του.

Οι Πορτογάλοι μπροστά στο ενδεχόμενο ενός επικείμενου αποκλεισμού, τα έπαιξαν όλα για όλα και σε τρεις περιπτώσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να πετύχουν το γκολ της ισοφάρισης. Η πρώτη από την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Λουίς Φίγκο στο 75΄που έδιωξε με τα ακροδάκτυλα του σε κόρνερ ο Βουν Γιάε Λι, η δεύτερη με τον Νούνο Γκόμες που δεν μπόρεσε να πλασάρει τον Νοτιοκορεάτη γκολκίπερ στο τετ-α-τετ που είχαν στο 84’ και η τρίτη και… φαρμακερή στο 89’ όταν ο Σέρζιο Κονσεϊσάο έστειλε την μπάλα στο δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του Λι. Την ίδια στιγμή ο Μπαΐα έπιανε τα… άπιαστα σε τρεις κλασσικές ευκαιρίες των Νοτιοκορεατών, διατηρώντας έτσι το 1-0, που ούτως ή άλλως έστειλε το ασιατικό συγκρότημα στη φάση των «16» που θα αντιμετωπίσει την Ιταλία του Τζιοβάνι Τραπατόνι.