Menu

Mundostories #235 Ο προπονητής που διέγνωσε πρόβλημα… όρασης στον Πελέ

Mundostories #235 Ο προπονητής που διέγνωσε πρόβλημα… όρασης στον Πελέ

🏆 Ο προπονητής που διέγνωσε πρόβλημα… όρασης στον Πελέ

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 235 👇

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970, ο Βραζιλιάνος θρύλος Πελέ έγραψε ιστορία. Σημείωσε το ένα από τα συνολικά τέσσερα γκολ της Βραζιλίας, στον τελικό εναντίον της Ιταλίας και, στα 30 του χρόνια, κατέκτησε για τρίτη φορά στην καριέρα του το βαρύτιμο τρόπαιο. Ήταν η τελευταία του παράσταση σε Μουντιάλ με τη «σελεσάο».

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο Πελέ παραλίγο να απουσιάσει από το τουρνουά που γιγάντωσε το μύθο του. Το «μαύρο διαμάντι» αμφιταλαντευόταν για τη συμμετοχή του, διότι είχε απογοητευτεί από τον πρόωρο αποκλεισμό της Βραζιλίας τέσσερα χρόνια πριν στην Αγγλία και ο ίδιος είχε αποχωρήσει με σοβαρό τραυματισμό. Την απόφαση να συμμετάσχει τελικά την έλαβε λίγες ημέρες πριν την έναρξη του τουρνουά. Λέγεται ότι ο δικτάτορας Εμίλιο Γκαραστάζου Μέντισι ήταν εκείνος που τον έπεισε να αγωνιστεί.

Ο Πελέ δέχθηκε κριτική για την επιλογή του να συναντηθεί με τον Μεντίσι στο προεδρικό μέγαρο, με αφορμή το επίτευγμα των 1.000 γκολ, αλλά αρκετοί τον υποστήριξαν, θεωρώντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή μπροστά σε έναν δικτάτορα. Παρ’ όλ’ αυτά, η προετοιμασία δεν εξελίχθηκε χωρίς απρόοπτα για τον Βραζιλιάνο σταρ. Ενώ διέθετε την πλήρη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας και του Μεντίσι, βρέθηκε αναιτιολόγητα στο στόχαστρο του Βραζιλιάνου ομοσπονδιακού τεχνικού, Ζοάο Σαλντάνια.

Ο Σαλντάνια, πρώην δημοσιογράφος και μέλος του παράνομου τότε Κομμουνιστικού Κόμματος Βραζιλίας, ήταν ιδιόρρυθμος και καβγάδιζε συχνά με τους ποδοσφαιριστές του. Ειδικά όσον αφορά στον Πελέ, επινόησε μια απίθανη θεωρία πως είχε πρόβλημα με την όρασή του και «δεν μπορούσε να δει καλά μετά από 45 μέτρα».

Ο Πελέ δήλωσε ανοιχτά ότι ο Σαλντάνια έψαχνε κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο για τους δικούς του λόγους. Οι σχέσεις του με τον προπονητή του έγιναν όλο και πιο κακές και στα φιλικά έμενε στον πάγκο.

Ο δικτάτορας Μεντίσι παρενέβη, καθώς έβλεπε τα όνειρά του για την κατάκτηση ενός ακόμη Μουντιάλ με πρωταγωνιστή τον Πελέ να τίθενται εν αμφιβόλω. «Ο πρόεδρος όπως κι εγώ είμαστε από τον νότο της Βραζιλίας, είμαστε αυθόρμητοι και αγαπάμε το ποδόσφαιρο, αλλά, όπως εγώ δεν επιλέγω ποιους υπουργούς θα βάλει στην κυβέρνησή του, ούτε εκείνος θα επιλέγει ποιους παίκτες θα έχω στην εθνική ομάδα» είχε απαντήσει ο Σαλντάντοα.

Μια δήλωση που αυτή η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η βραζιλιάνικη ομοσπονδία απέλυσε τον Σαλντάνια και τη θέση του πήρε ο Μάριο Ζαγκάλο, που υπήρξε συμπαίκτης του Πελέ στο Μουντιάλ του 1958, δίνοντας λύση στο αδιέξοδο.

Για την ιστορία, καμία ιατρική εξέταση δεν μπορούσε να στηρίξει τον ισχυρισμό του Σαλντάνια ότι ο Πελέ δεν έβλεπε καλά. Αργότερα, υποστηρίχθηκε ότι ένα σουτ που έκανε ο Πελέ από τη σέντρα σε ματς εναντίον της Τσεχοσλοβακίας ήταν η «απάντησή» του στον Σαλντάνια.

Πιθανόν τελικά, όπως γράφει ο Γκάρι Τζένκινς στο εξαιρετικό βιβλίο που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά με τίτλο «Η ομάδα των θαυμάτων» (σε επιμέλεια του αείμνηστου Χρίστου Χαραλαμπόπουλου), η κόντρα του Σαλντάνια με τον Πελέ και η επιμονή του προπονητή να αγνοεί τον πρόεδρο της ομοσπονδίας κάνοντας του κεφαλιού του να ήταν η αληθινή αιτία της αποπομπής…