Menu

Mundostories #236 Η μέρα που ο Ντιέγκο και η Αργεντινή έπαιξαν στο Σίδνεϊ

Mundostories #236 Η μέρα που ο Ντιέγκο και η Αργεντινή έπαιξαν στο Σίδνεϊ

🏆 Η μέρα που ο Ντιέγκο και η Αργεντινή έπαιξαν στο Σίδνεϊ

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 236 👇

Η ζωή κύκλους κάνει και, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, Αργεντινή και Αυστραλία θα ανταμώσουν ξανά, στο Μουντιάλ του Κατάρ, με την προηγούμενη να είναι και.. εξόχως δραματική. Διότι κοτζάμ «αλμπισελέστε» υποχρεώθηκε σε διαδικασία μπαράζ με τη νικήτρια της προκριματικής ζώνης της Ωκεανίας. Για πρώτη και για τελευταία φορά;

Πώτς γκέγκεν αφτό; Τότε στη Λατινική Αμερική η προκριματική ζώνη ήταν χωρισμένη σε δύο ομίλους των δέκα, αλλά η Χιλή ήταν τιμωρημένη λόγω του σκηνικού του… κόνδορα και του ξυραφιού. Η Αργεντινή μπήκε σε όμιλο των τεσσάρων, μαζί με Κολομβία, Παραγουάη και Περού. Είχε οριστεί εξ αρχής ότι ο 2ος του ομίλου των τεσσάρων θα πήγαινε στα μπαράζ, και ο άλλος ο όμιλος, των πέντε, θα έστελνε απευθείας δύο ομάδες στο Μουντιάλ των ΗΠΑ.

Η «αλμπισελέστε» όχι μόνο έμεινε πίσω από την Κολομβία αλλά στο ματς που θα έκρινε την πρωτιά, και το απευθείας εισιτήριο, συνετρίβη με 5-0 μέσα στο Μπουένος Αϊρες από την παρέα του Βαλντεράμα, του Ασπρίγια, του Ρινκόν και του Βαλένσια.

Κι όμως μια ομάδα με τον Αλφιο Μπαζίλε στον πάγκο και με τους Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, Φερνάντο Ρεδόντο, Ντιέγο Σιμεόνε, Σέρχιο Γκοϊκοετσέα και Ραμόν Μπέγιο, θα υποχρεωνόταν σε μπαράζ. Ατιμωτικό ενώ ο Τύπος της Αργεντινής ξεσκίζει την ομάδα και τους παίκτες. Και ο Ντιέγκο Μαραντόνα; Στα 33 του πια και προερχόμενος από 15μηνη απουσία λόγω της τιμωρίας του για ντόπινγκ, καλείται εσπευσμένα για τα μπαράζ, παρά το ότι εκείνη τη σεζόν έχει παίξει όλα κι όλα πέντε ματς με τη Νιούελς.

Την ίδια ώρα στην Αυστραλία το γλεντούσαν: έδιναν συνεντεύξεις σε όλο τον κόσμο, ετοιμάζουν εκδηλώσεις και φιέστες, γενικώς μια γιορτή. Άλλωστε, μια φορά όλη κι όλη είχαν πάει ως τότε σε Μουντιάλ, το 1974, και δεν έδειξαν και τίποτε.

Στον πρώτο αγώνα, που έλαβε χώρα στο Σίδνεϊ κι ενώ ο κόσμος παραληρούσε από την παρουσία του Ντιέγκο στην Αυστραλία και σε ένα κατάμεστο γήπεδο η Αργεντινή προηγήθηκε στο 38’ με τον Αμπελ Μπάλμπο. Οι Αυστραλοί ισοφάρισαν με τον αρχηγό Αουρέλιο Βίντμαρ στο 42’ και το 1-1 έμεινε ως τέλους. Η ημιερασιτεχνική ομάδα της Αυστραλίας έβαζε δύσκολα στην «αλμπισελέστε» αλλά κανείς δεν της έδινε τύψη στη ρεβάνς.

Δυο εβδομάδες αργότερα σε ένα ασφυκτικά γεμάτο «Μονουμεντάλ» η Αργεντινή πήρε το χρυσό πολύ πιο δύσκολα απ’ ό,τι περίμενε κανείς: με αυτογκόλ από μια σέντρα του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα στο δεύτερο ημίχρονο και την μπάλα να βρίσκει στον Αλεξάντερ Τόμπιν.

Ένα απέραντο «ουφ» σκέπασε τη χώρα του τανγκό. Η φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ και νικήτρια του προπροηγούμενου, είχε περάσει στο Μουντιάλ των ΗΠΑ. Το οποίο έμελλε να είναι και το τελευταίο για τον μεγάλο Ντιέγκο…

ΥΓ. Μόλις το 2011 ο Μαραντόνα αποκάλυψε πως, πριν από τον επαναληπτικό, οι παίκτες της «αλμπισελέστε» είχαν πιει έναν καφέ που είχε μέσα κάποια ουσία η οποία τους βοήθησε να τρέχουν περισσότερο. Ήταν, σύμφωνα με τον Μαραντόνα, το μόνο παιχνίδι που δεν υπήρξε αντιντόπινγκ κοντρόλ…