Menu

Mundostories #241 Μουντιάλ που τελείωσε όπως… άρχισε!

Mundostories #241 Μουντιάλ που τελείωσε όπως… άρχισε!

🏆 1994. Μουντιάλ που τελείωσε όπως… άρχισε!

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 241 👇 

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν την διοργάνωση του Μουντιάλ του 1994, πολλοί ήταν αυτοί που ανησυχούσαν για το αν μία χώρα που όταν λέει «football» εννοεί αυτό το ακατανόητο παιχνίδι με την πεπονοειδή μπάλα, θα μπορούσε να διοργανώσει ένα Μουντιάλ αντάξιο των προσδοκιών των ποδοσφαιρόφιλων όλου του κόσμου. Η ανησυχία έγινε πανικός κατά την τελετή έναρξης του Μουντιάλ καθώς όλα, μα όλα, πήγαν λάθος.

Ο τραγουδιστής τραυματίστηκε, η παρουσιάστρια γκρεμοτσακίστηκε και η μεγάλη ντίβα θύμισε… Tάσο Πάντο.

Η καλημέρα είχε φανεί από το πρωί, από την κλήρωση ακόμα των ομίλων του Μουντιάλ. Εκεί βρέθηκε ο δημοφιλής ηθοποιός Ρόμπιν Γουίλιαμς, ο οποίος θεωρούσε το ποδόσφαιρο ένα περίεργο άθλημα που παίζεται από ανισόρροπους (!) αποφασισμένος να κάνει δύσκολη τη ζωή του τότε γενικού γραμματέα της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.

Ο Γουίλιαμς πρόφερε το όνομά του ως «Bladder» το οποίο στα αγγλικά σημαίνει… ουροδόχος κύστη. Και μιλώντας του με γερμανική προφορά πρώτα του είπε ότι χάρηκε που τον γνωρίζει μετά από τόσα χρόνια που απλώς τον αισθάνονταν και μετά τον ρώτησε αν είναι… γεμάτος πριν βάλει με θεατρικότητα ένα ιατρικό γάντι για να «εξετάσει» τα μπαλάκια για την κλήρωση.

Στις 17 Ιουνίου στο Σικάγο ήταν ο εναρκτήριος αγώνας του Μουντιάλ μεταξύ της προηγούμενης πρωταθλήτριας Γερμανίας με τη Βολιβία. Στο πρόγραμμα συμμετείχε ο τραγουδιστής Ζον Σεγκάντα του οποίου όμως το σόου δεν εξελίχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καθώς η πλατφόρμα που τον ανέβαζε στη σκηνή χάλασε, αυτός έπεσε και χτύπησε. Ο άνθρωπος βέβαια συνέχισε να τραγουδάει και έβγαλε μέρος του προγράμματος, με πλάνα που τον προστάτευαν ώστε να μη φαίνεται πόσο υποφέρει από τον τραυματισμό του. Σε κάποιες σκηνές μάλιστα φαινόταν μόνο το κεφάλι του!

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν η τούμπα της διάσημης Όπρα Γουίνφρεϊ. Αφού είπε αυτά που είπε και ακριβώς πριν προσφωνήσει την Νταϊάνα Ρος, σκόνταψε στην σκηνή και έφαγε μία μεγαλοπρεπή τούμπα, την οποία – ευτυχώς για την ίδια – δεν απαθανάτισε ο φακός, αλλά περιέγραψε πάρα πολύ καλά εκείνη στη συνέχεια.

Και επειδή ο νόμος του Μέρφι ισχύει και στο Μουντιάλ, το χειρότερο δεν είχε έρθει ακόμα. Η Νταϊάνα Ρος, ήταν προγραμματισμένο να κηρύξει την έναρξη του Μουντιάλ σουτάροντας ένα πέναλτι. Μόλις η μπάλα έμπαινε στο τέρμα αυτό θα διαλυόταν. Άρχισε λοιπόν να καλπάζει προς το τέρμα με ένα κόκκινο κουστούμι και το μαλλί της να ανεμίζει αέρινα, φτάνει στην μπάλα η οποία απλώς έπρεπε να πάει προς το τέρμα και καταφέρνει να την στείλει άουτ με ένα τραγικό, μα εντελώς τραγικό, σουτ:

Η απώλεια βεβαίως δεν επηρέασε ούτε την θεά Νταϊάνα Ρος που συνέχισε να κάνει το σόου της ούτε το τέρμα που διαλύθηκε ούτως ή άλλως! Το γέλιο όμως ήταν απερίγραπτο.

Παρόλα αυτά, το Μουντιάλ ήταν εξαιρετικά πετυχημένο, τα γήπεδα γεμάτα και οργανωτικά – από εκεί και πέρα – άψογο. Καθώς μάλιστα ήταν ο μόνος τελικός στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων που κρίθηκε στα πέναλτι, με τον Ιταλό Ρομπέρτο Μπάτζιο να χάνει το τελευταίο πέναλτι και να δίνει το κύπελλο στη Βραζιλία, ένας Βρετανός δημοσιογράφος έγραψε: «το Μουντιάλ τελείωσε όπως ξεκίνησε. Με ένα πολύ κακό πέναλτι…».