Menu

Mundostories #246 Τρεις φορές… κίτρινη κάρτα στον ίδιο αγώνα

Mundostories #246 Τρεις φορές… κίτρινη κάρτα στον ίδιο αγώνα

🏆 Τρεις φορές… κίτρινη κάρτα στον ίδιο αγώνα

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 245 👇

Ήταν στο Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό, το πιο θεαματικό στην ιστορία του αθλήματος με τον Πελέ να οδηγεί την Βραζιλία στον δρόμο της επιτυχίας, όταν και θεσπίστηκε η χρήση των κίτρινων και κόκκινων καρτών στους αγώνες. Ο κανονισμός των καρτών γεννήθηκε ως ιδέα το 1966 και ήταν έμπνευση του Βρετανού διαιτητή Κένεθ Τζορτζ Άστον μπροστά σ’ ένα πορτοκαλί φανάρι της Χάι Στριτ στο Κένσινγκτον.  Οι πρώτες σκέψεις του γεννήθηκαν μετά από ένα επεισοδιακό παιχνίδι στο Μουντιάλ του 1962 ανάμεσα στη Χιλή και τη Ιταλία, ενώ την τελική απόφαση την πήρε το 1966 έπειτα από το σκληρό παιχνίδι της Αγγλίας με την Αργεντινή.

Στο -όχι και τόσο μακρινό- Μουντιάλ του 2006 στην Γερμανία, σημειώθηκε το πρωτοφανές περιστατικό όπου ποδοσφαιριστής αντίκρισε ούτε μια, ούτε δύο… αλλά τρεις κίτρινες κάρτες μέχρι να αποβληθεί! Το περιστατικό που συνέβη στον αγώνα ανάμεσα σε Κροατία και Αυστραλία για την 3η αγωνιστική του 6ου ομίλου. Διαιτητής ο Άγγλος Γκρέιαμ Πολ. Ήταν ένα πολύ σημαντικό μάλιστα παιχνίδι με την Κροατία να θέλει μόνο τη νίκη για να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση, ενώ η Αυστραλία και με ισοπαλία θα περνούσε.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους Κροάτες αφού μόλις στο 2’ άνοιξαν το σκορ με γκολ του Ντάριο Σρνα. Η Αυστραλία βρήκε πριν το ημίχρονο όμως την απάντηση που έψαχνε και ισοφάρισε με τον Μουρ από το σημείο του πέναλτι στο 38’. Το δεύτερο μέρος βρήκε πάλι μπροστά στους Κροάτες με γκολ στο 57’.

Επόμενη σημαντική στιγμή του ματς στο 63’. Ο Γιόζιπ Σίμουνιτς κάνει ένα σκληρό μαρκάρισμα στον Χάρι Κιούελ και βλέπει την κίτρινη κάρτα. Το ματς συνεχίζεται και η Αυστραλία στο 80’ βρίσκει το γκολ που θα της έδινε την πρόκριση. Στο 90’ και έχοντας μεσολαβήσει, δυο αποβολές για κάθε ομάδα, ο Σίμουνιτς κάνει ένα σκληρό μαρκάρισμα στον Κένεντι και βλέπει τον διαιτητή να του δείχνει ξανά κίτρινη κάρτα.

Ο Κροάτης σκύβει το κεφάλι και οδεύει προς τα αποδυτήρια. Εκεί συνειδητοποιεί ότι ο Πολ δεν του έδειξε κόκκινη κάρτα και συνεχίζει στον αγώνα. Κανείς γύρω του δεν συνειδητοποιεί τι έχει γίνει, έχει δεχτεί δυο κίτρινες και συνεχίζει να αγωνίζεται.

Στο 93’ και ενώ ο διαιτητής σφυρίζει την λήξη ο Σίμουνιτς θα δεχτεί ξανά κίτρινη, την τρίτη του στο ματς αυτή την φορά για διαμαρτυρία και θα αντικρίσει, επιτέλους, και την κόκκινη.

Μετά το τέλος του αγώνα και ενώ διαιτητής και βοηθοί κατάλαβαν την τεράστια γκάφα που έκαναν, ο Πολ βγήκε και ανέλαβε την ευθύνη εξηγώντας πως την πρώτη κίτρινη σημείωσε τον Νο 3 των Αυστραλών, τον Κρεγκ Μουρ, αντί του Σίμουνιτς. Όταν τον αντιλήφθηκε ήταν πολύ αργά.

Η FIFA εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία παραδέχτηκε το λάθος του Άγγλου διαιτητή, επιρρίπτοντας ευθύνες και στους βοηθούς του. Επόμενη κίνηση της ήταν ο αποκλεισμός τους από τη συνέχεια της διοργάνωσης. «Το όνειρο μου έλαβε τέλος» είχε δηλώσει ο Γκρέιαμ Πολ που ονειρευόταν χρόνια να διαιτητεύσει στον τελικό του Μουντιάλ. Παράλληλα ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τις διεθνείς διοργανώσεις. Όταν έπειτα επέστρεψε την επόμενη σεζόν στην Premier League οι οπαδοί των ομάδων τον υποδέχτηκαν γεμάτοι όρεξη για καζούρα και χαρτόνια που είχαν γραμμένο με κίτρινο χρώμα τον αριθμό 3… Ένα χρόνο λοιπόν, μετά την γκάφα ολκής που είχε κάνει ο Πολ αποσύρθηκε εντελώς από την ενεργό δράση σε ηλικία 43 ετών.