Menu

Κροατία – Βραζιλία. To ραντεβού που άργησε 24 χρόνια…

Κροατία - Βραζιλία. To ραντεβού που άργησε 24 χρόνια…

Στα τέλη των 90s την αποκάλεσαν ως «Βραζιλία των Βαλκανίων». Τότε που, με τον Νταβόρ Σούκερ μαέστρο και τους Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, Αλιόσα Ασάνοβιτς, Γκόραν Βλάοβιτς, Ζβόνιμιρ Σόλντο και την άλλη παρέα έφτασαν μια ανάσα από το να αντιμετωπίσουν την… κανονική Βραζιλία στον τελικό του Μουντιάλ της Γαλλίας. Τόσο κοντά, προηγούμενοι στον ημιτελικό με τέρμα του Σούκερ, όσο και μακριά με τους «μπλε» να ανατρέπουν το σκορ με δύο τέρματα του Λιλιάν Τιράμ. Και, λίγα 24ωρα μετά, να ανεβαίνουν στην κορυφή του ποδοσφαιρικού πλανήτη για πρώτη φορά στην ιστορία τους κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 με το 3-0 επί της Βραζιλίας.

Είκοσι χρόνια αργότερα, η μοίρα θα τις έφερνε ξανά αντιμέτωπες. Θα! Οι Κροάτες περίμεναν τους Ισπανούς στους «8» αλλά τους άφησε εκτός προημιτελικών η Ρωσία. Βατός ως αντίπαλος, η σκέψη. Κι αν απέκλειαν τη διοργανώτρια και προχωρούσαν ως τον τελικό, πιθανώς να τους περίμενε εκεί η Βραζιλία. Το ραντεβού που δεν είχε γίνει 20 χρόνια νωρίτερα στο Παρίσι, δεν έλαβε χώρα ούτε στη Μόσχα. Η «σελεσάο» έμεινε εκτός από το Βέλγιο, οι Κροάτες απέκλεισαν την Αγγλία και, σε ένα παιχνίδι της μοίρας, βρήκαν ξανά απέναντί τους τη Γαλλία, αυτή τη φορά στον τελικό. Και αυτή τη φορά ηττήθηκαν εκ νέου.

Κροατία - Βραζιλία. To ραντεβού που άργησε 24 χρόνια…

Το ραντεβού σε νοκ άουτ για τις… δύο Βραζιλίες θα λάβει εντέλει φέτος, στα γήπεδα του Κατάρ, και σε προημιτελικό. Όποια προκριθεί, θα έχει να αντιμετωπίσει στον ημιτελικό είτε την Ολλανδία, είτε την Αργεντινή. Κι αν για τους ποδοσφαιρόφιλους όλου του κόσμου ένας ημιτελικός ανάμεσα σε «σελεσάο» και «αλμπισελέστε» αποτελεί την απόλυτη ονείρωξη, οι Κροάτες κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς. Άραγε, παίζει να εμφανιστεί ξανά μπροστά τους… η Γαλλία; Ναι, αλλά μόνο στον τελικό. Βρε, λες…;

Πώς προκρίθηκαν

Ως τώρα η Κροατία έκανε μονάχα μια νίκη σε καρέ αγώνων, κι αυτή επί του αδύναμου Καναδά με 4-1, στο μόνο (εκ των τριών) παιχνίδι του ομίλου της που σκόραρε. Μαζί με τα 0-0 με το Μαρόκο και το Βέλγιο η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς τερμάτισε 2η και έπεσε πάνω στην Ιαπωνία, η οποία βγήκε απρόσμενα (και πανάξια, νικώντας και Γερμανούς μα και Ισπανούς) πρώτη στον δικό της όμιλο. Και η πρόκριση ήρθε στα πέναλτι, με τον Ντόμινικ Λιβάκοβιτς να αποκρούει τρία σουτ των Ιαπώνων.

Η, δε, Βραζιλία σημείωσε στον νοκ άουτ αγώνα με τη Νότια Κορέα (4-1) όσα γκολ δεν είχε βάλει σε τρεις αγώνες στον όμιλο (3-1) ενάντια σε Σερβία, Ελβετία και Καμερούν! Και, δη, όλα ως το 36ο λεπτό με το jogο bonito να εμφανίζεται για πρώτη φορά στα γήπεδα του Κατάρ…

Η παράδοση

Κροατία και Βραζιλία ανταμώνουν για συνολική πέμπτη φορά και τρίτη σε επίσημο, τα φιλικά ήταν το 2005 (1-1) και το 2018 (2-0 η «σελεσάο»). Και τα άλλα δύο επίσημα ήταν επίσης σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, αμφότερα σε όμιλο.

Κροατία - Βραζιλία. To ραντεβού που άργησε 24 χρόνια…

Στην πρεμιέρα του 6ου ομίλου του Μουντιάλ της Γερμανίας, το 2006 στο Βερολίνο, η Βραζιλία υπέταξε με 1-0 την Κροατία με γκολ του Κακά στο 44’ αλλά ο κίπερ Ντίντα έσωσε την εστία της «σελεσάο» αρκετές φορές, κυρίως στα σουτ των Ντάντο Πρσο και Ιβάν Κλάσνιτς ενώ η «πεντακαμπεάο» απείλησε με τον Ροναλντίνιο.

Στην πρεμιέρα του ομίλου τους, αλλά και της διοργάνωσης, συναντήθηκαν και το 2014, στη Βραζιλία αυτή τη φορά. Και το σερί που θέλει την εκάστοτε οικοδέσποινα να μην ηττάται (μέχρι που το… έσπασε φέτος το Κατάρ) συνεχίστηκε με το 3-1 της «σελεσάο». Η οποία πάντως είχε βρεθεί πίσω στο σκορ από το 12’ με το αυτογκόλ του (παίκτη του Ολυμπιακού) Μαρσέλο αλλά το… γύρισε με δύο γκολ του Νεϊμάρ (29’ και 71’ πέν.) κι ένα του Οσκαρ (91’) αν και η ομάδα του Νίκο Κόβατς ήταν καλύτερη στο δεύτερο ημίχρονο.

Ή του ύψους ή του βάθους

Η Κροατία είναι, εντέλει, ή του ύψους ή του βάθους στα Παγκόσμια Κύπελλα. Ή που δεν θα περνάει καν από τον όμιλο, ως έγινε τρεις φορές (2002, 2006 και 2014) ή που θα μπαίνει τουλάχιστον στην τετράδα, με… υποσημείωση ότι είναι ακόμη άγνωστη, προφανώς, η κατάληξη της φετινής της πορείας. Τόσο το 1998 όσο και το 2018 οι Κροάτες είχαν νικηφόρους προημιτελικούς.

Κροατία - Βραζιλία. To ραντεβού που άργησε 24 χρόνια…

Το 1998 στη Λιόν είχαν συνθλίψει με 3-0 τη Γερμανία, η οποία από το 40’ έπαιζε με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Κρίστιαν Βερνς, με γκολ των (μετέπειτα παικτών του Παναθηναϊκού) Ρόμπερτ Γιάρνι στο 45’, Γκόραν Βλάοβιτς στο 80’ και του αρχισκόρερ του Μουντιάλ της Γαλλίας, Νταβόρ Σούκερ στο 85’. Κατόπιν όμως αποκλείστηκαν με 2-1 από την οικοδέσποινα Γαλλία και στον μικρό τελικό επικράτησαν 2-1 της Ολλανδίας.

Είκοσι χρόνια μετά, στη Ρωσία, η Κροατία απέκλεισε τους οικοδεσπότες στον συναρπαστικό προημιτελικό του Σότσι: 1-1 στο 90λεπτο με τον Αντρέι Κράμαριτς να ισοφαρίζει στο 39’, 2-2 μετά την παράταση με γκολ του (νυν παίκτη της ΑΕΚ) Ντομαγκόι Βίντα στο 101’ και πρόκριση με 4-3 στα πέναλτι. Στη συνέχεια η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς απέκλεισε την Αγγλία στην παράταση και ηττήθηκε στον τελικό με 4-2 από τη Γαλλία.

Αραγε την αναμένει και τρίτη παρουσία στην 4άδα;

Μόλις μια φορά στα τελευταία τέσσερα…

Η Βραζιλία, που δεν έχει λείψει από κανένα από τα προηγούμενα 21 Παγκόσμια Κύπελλα, έφτασε άλλες 13 φορές στην 8άδα ενώ απουσιάζουν από την καταμέτρηση τα Μουντιάλ του 1974, του 1978 και του 1982 που δεν είχαν προημιτελικά αλλά δεύτερη φάση ομίλων. Η «σελεσάο» πέτυχε συνολικά 8/13 προκρίσεις μεν αλλά μόλις μία στις τελευταίες τέσσερις εμφανίσεις της στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου – κι αυτή με 2-1 επί της Κολομβίας το 2014 (με γκολ από τους στόπερ, Τιάγκο Σίλβα και Νταβίντ Λουίζ) οπότε διοργάνωσε το τουρνουά.

Κροατία - Βραζιλία. To ραντεβού που άργησε 24 χρόνια…

Η τελευταία πρόκρισή της από τους «8» εκτός… έδρας ήταν το 2002 με 2-1 επί της Αγγλίας με τέρμα του Ριβάλντο και γκολάρα-φάουλ του Ροναλντίνιο και έκτοτε, πλην της πρόκρισης επί των Κολομβιανών, είχε αποτύχει το 2006 (1-0 από τη Γαλλία), το 2010 (2-1 από την Ολλανδία) και το 2018 (2-1 από το Βέλγιο).

Προ του προαναφερθέντος… 25% σε προημιτελικούς, η «σελεσάο» είχε όμως 7/9 προκρίσεις, με μόνες αποτυχίες το 1954 απέναντι στη θρυλική Ουγγαρία (4-2) και το 1986 στα πέναλτι από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία.

Επί της στατιστικής, οι «καριόκας» στα προημιτελικά έχουν συνολικά 8/13 προκρίσεις σκοράροντας σε όλους πλην ενός (με τη Γαλλία το 2006) και μόνο ένας κρίθηκε μετά το 90λεπτο (ξανά με τη Γαλλία, αλλά το 1986).

Stat attack

  • Under 2,5 ήταν τα τελευταία 4/5 τελευταία παιχνίδια της Κροατίας, στα οποία δέχτηκε μόλις δύο γκολ.
  • Η Κροατία έχει δεχτεί πρώτη γκολ στα τελευταία έξι της παιχνίδια στο Μουντιάλ, σε όσα υπήρξε σκοράρισμα.
  • Μόλις 3 ήττες στο 90λεπτο σε 14 νοκ-άουτ ματς σε τελικές φάσεις Μουντιάλ και Euro έχει η Κροατία.
  • Από το Euro του 2008 και έπειτα, 7 από τους 8 αγώνες νοκ άουτ της Κροατίας πήγαν στην παράταση και οι τρεις από τους τέσσερις στα πέναλτι!
  • Με το γκολ του ενάντια στην Ιαπωνία ο Ιβαν Πέρισιτς έφτασε τα 10 με την Κροατία σε τελικές φάσεις Euro και Μουντιάλ, επί συνόλω πέντε διοργανώσεων.
  • Πρώτος σκόρερ ως τώρα για τη Βραζιλία είναι ο Ρισάρλισον με 3 τέρματα και για την Κροατία ο Αντρέι Κράμαριτς με 2.
  • Για τη «σελεσάο» πρώτος σε ασίστ είναι ο Βινίσιους με 2 και για την Κροατία τρεις παίκτες έχουν από 1 τελική πάσα.
  • Με 32 σουτ στην εστία ως τώρα η Βραζιλία ηγείται της σχετικής κατάταξης.
  • Η Βραζιλία νίκησε 9 φορές στους τελευταίους 10 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις.
  • Από το 1958 και το 1-0 επί της Ουαλίας, η Βραζιλία έχει δεχθεί τουλάχιστον από ένα γκολ σε καθένα από όσους προημιτελικούς Μουντιάλ έδωσε.
  • Στα 182,4 εκατοστά ο μέσος όρος ύψους της ενδεκάδας της Κροατίας, μόλις 0,1 μικρότερος αυτός της Βραζιλίας.
  • Στο 58% ο μέσος όρος κατοχής μπάλας της Βραζιλίας στο φετινό Μουντιάλ, στο 54% αυτός της Κροατίας.
  • Στο 88% και 84% αντίστοιχα η ευστοχία στις πάσες τους.
  • Η Κροατία ηττήθηκε τις έξι φορές από τις επτά φορές που συνάντησε λατινοαμερικάνικες ομάδες στο Μουντιάλ. Εχασε 1-0 το 2006 και 3-1 το 2014 από τη Βραζιλία, 1-0 το 1998 από την Αργεντινή, 1-0 από τον Ισημερινό το 2006 και άλλες δύο φορές από το Μεξικό. Η μοναδική νίκη της ήταν το 3-0 επί της Αργεντινής το 2018.

Τελευταία νέα

Ο στόπερ της ΑΕΚ, Ντομαγκόι Βίντα, έχει σχεδόν αναρρώσει αλλά δεν είναι έτοιμος για ενδεκάδα ενώ ο Ντάλιτς αναμένεται να κρατήσει στον πάγκο τον φορ Πέτκοβιτς για να παρατάξει, αντί για 4-3-3, ένα πιο… μαζεμένο 4-4-2 με την προσθήκη ενός ακόμη μέσου, πιθανότατα του Πάσαλιτς.

Δεν αναμένονται αλλαγές στην ενδεκάδα της Βραζιλίας, μετά και την επάνοδο του Νεϊμάρ, ο οποίος πλαισιώνει τους Βινίσιους και Ραφίνια πίσω από τον Ρισάρλισον ενώ ο στόπερ Μιλιτάο παραμένει ως λύση ανάγκης στα δεξιά και της άμυνας και ο δεξιοπόδαρος Ντανίλο στα αριστερά. Αμφίβολος παραμένει ο μπακ Αλεξ Σάντρο ενώ χάνουν το υπόλοιπο τουρνουά ο μπακ Αλεξ Τέλες και ο φορ Γκάμπριελ Ζέσους.

Πιθανές ενδεκάδες

Κροατία (4-4-2): Λιβάκοβιτς – Μπάρισιτς, Γκβάρντιολ, Λόβρεν, Γιουράνοβιτς – Κόβασιτς, Μπρόζοβιτς, Μόντριτς, Πάσαλιτς – Κράμαριτς, Πέρισιτς.

Βραζιλία (4-2-3-1): Άλισον – Μιλιτάο, Τιάγκο Σίλβα, Μαρκίνιος, Ντανίλο – Κασεμίρο, Λούκας Πακετά – Ραφίνια, Νεϊμάρ, Βινίσιους– Ρισάρλισον.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet στις 6/12/2022