Menu

Ολλανδία – Αργεντινή. All time classic…

Ολλανδία – Αργεντινή. All time classic…

Λένε ότι ντέρμπι δεν υπάρχουν σε επίπεδο εθνικών ομάδων – αφήστε τους να λένε. Πολλώ δε μάλλον όταν αναμετρώνται χώρες που στο παρελθόν έφτασαν να διεκδικούν, σε 90 λεπτά, το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η ιστορία του αθλήματος γράφεται από τέτοιες, όπως και άλλες, μεταξύ τους αναμετρήσεις. Στο άκουσμα «Ολλανδία και Αργεντινή» το ρολόι γυρίζει 44 χρόνια πίσω. Στον αγώνα όπου η «αλμπισελέστε» στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια κόσμου. Και στον αγώνα που καθιέρωσε στη συνείδηση την ομάδα των «οράνιε» ως τη… βασίλισσα χωρίς στέμμα.

Πίσω στο παρόν, αναμετρώνται οι φιναλίστ των δύο εκ των τελευταίων τριών τελικών των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Της Ολλανδίας της διέφυγε το τρόπαιο, το 2010 στο Γιοχάνεσμπουργκ, για τρίτη φορά ενώ η Αργεντινή υποτάχθηκε, στην παράταση, στη Γερμανία το 2014.

Πώς προκρίθηκαν

Η Ολλανδία δεν εντυπωσίασε στον όμιλο, ωστόσο τερμάτισε πρώτη νικώντας Εκουαδόρ και Κατάρ και, στο ενδιάμεσο, μένοντας στην ισοπαλία με τη Σενεγάλη, και στα τρία σκόραρε ο Κόντι Γκάκπο. Και στους «16» ανέλαβαν, σε μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση, το σκοράρισμα οι Ντεπάι, Μπλιντ και Ντούμφρις για το 3-1 επί των ΗΠΑ.

Μεγαλύτερες δυσκολίες συνάντησε η Αργεντινή, μετά την απρόσμενη ήττα της πρεμιέρας από την ψυχωμένη Σαουδική Αραβία ενώ είχε προηγηθεί με πέναλτι του Μέσι. Ακολούθησαν οι νίκες με 2-0 επί του Μεξικού και της Πολωνίας και, στο πρώτο νοκ άουτ, το αγχωτικό στο τέλος 2-1 επί της Αυστραλίας που επικύρωσε την είσοδο στην 8άδα.

Η παράδοση

Θα είναι η δέκατη συνάντησή τους στα χρονικά, με απολογισμό 4-5-1 υπέρ της Ολλανδίας σε όλα. Εξ αυτών τα τέσσερα ήταν φιλικές αναμετρήσεις. Οι άλλες πέντε, όλες, ήταν μουντιαλικές με την Αργεντινή να μην έχει νίκη στο 90λεπτο!

Ολλανδία – Αργεντινή. All time classic…

Η μόνη επικράτηση της «αλμπισελέστε» επί των «οράνιε» ήρθε στον τελικό του Μουντιάλ του 1978, στο Μπουένος Αϊρες, αλλά στην παράταση. Ο Μάριο Κέμπες στο 35’ και ο Ντικ Νανίνχα στο 82’ σημείωσαν τα γκολ, με τους Κέμπες στο 105’ και Ντανιέλ Μπερτόν στο 116’ να στέλνουν την Αργεντινή στην κορυφή του ποδοσφαιρικού… Έβερεστ για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Στις άλλες τέσσερις συναντήσεις τους σε Παγκόσμια Κύπελλα, η Ολλανδία παρέμεινε αήττητη αλλά, την έσχατη φορά, με… πίκρα.

1974, Δυτική Γερμανία: περίπατος, σε ματς ομίλου για την Ολλανδία και το total football του Ρίνους Μίχελς με 4-0 με γκολ των Γιόχαν Κρόιφ (10’ και 90’), Ρουντ Κρολ (25’) και Τζόνι Ρεπ (73’).

1998, Γαλλία: με γκολ των Πάτρικ Κλάιφερτ στο 12’ και Ντένις Μπέργκαμπ στο 89’ οι «οράνιε» απέκλεισαν την Αργεντινή με 2-1 στον προημιτελικό. Η ομάδα του Ντανιέλ Πασαρέλα είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 17’ με τον Κλαούδιο Λόπεζ ενώ, προς το τέλος, αποβλήθηκαν εκατέρωθεν οι Αρτουρ Νιούμαν και Αριέλ Ορτέγκα.

2006, Γερμανία: έπεσαν μαζί σε όμιλο, έμειναν στο 0-0 στη Φρανκφούρτη και πέρασαν… χέρι-χέρι στα νοκ άουτ.

2014, Βραζιλία: ο πρώτος τους ημιτελικός εξελίχθηκε σε… άνοστο θρίλερ, χωρίς γκολ μετά από 120 λεπτά και πρόκριση για την Αργεντινή με 4-2 στα πέναλτι.

Τρεις σερί προκρίσεις από τους «8»

Πώς γίνεται η Ολλανδία να έχει λάβει μέρος σε τρεις τελικούς Μουντιάλ αλλά να έχει τέσσερις παρουσίες σε προημιτελικούς με έναν αποκλεισμό; Γίνεται διότι απουσιάζουν από την καταμέτρηση τα Μουντιάλ του 1974, του 1978 και του 1982 που δεν είχαν προημιτελικά αλλά δεύτερη φάση ομίλων. Και σε δύο εξ αυτών οι «οράνιε» έφτασαν ως τον τελικό.

Σε προημιτελικό, λοιπόν, η Ολλανδία έφτασε για πέμπτη φορά. Οι επιτυχίες της ήταν το 1998 στη Μασσαλία ενάντια (συμπτωματικά) στην Αργεντινή με 2-1, το 2010 στο Πορτ Ελίζαμπεθ με 2-1 επί της Βραζιλίας με ισάριθμα τέρματα του Βέσλι Σνάιντερ και, το 2014 στο Σαλβαδόρ, στα πέναλτι επί της Κόστα Ρίκα μετά το 0-0 των 120 λεπτών. Ο μόνος της αποκλεισμός προηγήθηκε χρονικά: ήταν το 1994 στο Ντάλας, με 3-2 από τη Βραζιλία παρά τα γκολ των Μπέργκαμπ και Ααρον Βίντερ.

Πρόκριση ίσον… τελικός

Η Αργεντινή, με ανάλογη καταμέτρηση, δηλώνει παρούσα για όγδοη φορά σε προημιτελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχοντας τρεις προκρίσεις αλλά και τέσσερις αποκλεισμούς. Σημειολογία; Οποτε προκρίνεται από τον προημιτελικό, φτάνει ως τον τελικό!

Και είχαν μεσολαβήσει τρεις σερί αποτυχίες έως ότου το… ξόρκισε με το 1-0 επί του Βελγίου το 2014 με το γκολ του Γκονζάλο Ιγουαΐν, απέκλεισε και την Ολλανδία στα ημιτελικά, στα πέναλτι, αλλά έχασε στον τελικό από τη Γερμανία στην παράταση.

Ολλανδία – Αργεντινή. All time classic…

Οι άλλες της προκρίσεις σε προημιτελικά έλαβαν χώρα το 1986 στο Μεξικό, με 2-1 επί της Αγγλίας (ναι, με τα δύο μυθικά γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα) και το 1990 στην Ιταλία, στα πέναλτι επί της Γιουγκοσλαβίας μετά το 0-0 των 120 λεπτών. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις έπαιξε τελικό με τη Δυτική Γερμανία: 3-2 και 0-1 αντίστοιχα.

Όσο για τους αποκλεισμούς της Αργεντινής στους «8»; Το 1966 με 1-0 από την Αγγλία στο Λονδίνο, το 1998 με 2-1 από την Ολλανδία στη Μασσαλία, το 2006 από τη Γερμανία στα πέναλτι στο Βερολίνο (κ.α. 1-1) και το 2010 με 4-0 από τη Γερμανία στο Κέιπ Τάουν.

Stat attack

  • Αρχισκόρερ της Αργεντινής στο Μουντιάλ 2022 είναι ο Λιονέλ Μέσι με 3 τέρματα, όσα έχει βάλει και ο Κόντι Γκάκπο για την Ολλανδία.
  • Μόλις 2 οι κίτρινες κάρτες σε τέσσερα ματς για την Αργεντινή, 2 σε ισάριθμα και για την Ολλανδία.
  • Η Ολλανδία νίκησε 8 φορές στους τελευταίους 10 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις.
  • Στους τελευταίους 10 αγώνες της Αργεντινής, έχει επαληθευτεί 7 φορές το over 2,5 γκολ.
  • Στα 27,4 έτη ο μέσος όρος της ενδεκάδας της Ολλανδίας, στα 27,8 της Αργεντινής.
  • Στο 53% οι εύστοχες πάσες των «οράνιε» ως τώρα στη διοργάνωση, στο 65% οι της Αργεντινής.
  • Η Ολλανδία έχει δεχθεί μόλις 1 γκολ στα τελευταία της 7 ματς στο Μουντιάλ και σημειώνει τουλάχιστον ένα γκολ στα τελευταία 19 παιχνίδια της. Η τελευταία φορά που δεν σκόραρε ήταν στις 27/06/21, όταν και έχασε στα τελικά του Euro 2020 από την Τσεχία.
  • Η Ολλανδία είναι αήττητη μέσα στο 2022 με απολογισμό 9-3-0.
  • Η καλύτερη επίδοση του Μέσι σε Μουντιάλ από πλευράς σκοραρίσματος ήταν το 2014 με 4 τέρματα σε 7 αγώνες. Θέλει άλλα 2 γκολ για να κάνει την καλύτερη προσωπική του επίδοση σε Μουντιάλ.
  • Το Μουντιάλ του Κατάρ είναι η μόνη διοργάνωση στην οποία δεν έχει σκοράρει ο Λαουτάρο Μαρτίνες.
  • Η Αργεντινή έχει 25 μήνες να δεχθεί πρώτη γκολ σε αγώνα της, ήτοι από το 1-1 με την Παραγουάη τον Νοέμβριο του 2020 για τα προκριματικά του Μουντιάλ.
  • Από το 1930 που έχασε τον τελικό από την Ουρουγουάη, η Αργεντινή αποκλείστηκε ή έχασε αγώνα νοκ άουτ από 9 ευρωπαϊκές ομάδες και μόνο.
  • Η Αργεντινή καλείται να σπάσει την «κατάρα» που συνοδεύει την κάτοχο του Copa America, η οποία δεν κατέκτησε ποτέ Μουντιάλ.

Τελευταία νέα

Δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική ο Λουίς φαν Χάαλ, το 3-5-2 παραμένει σταθερά. Θα αλλάξει μόνο αν κάτι πάει στραβά και πρέπει να ρισκάρει, τότε θα πάει σε σχήμα με τρεις μπροστά, το κλασσικό του 4-3-3. Ο Χάκπο τα πήγε περίφημα σε ρόλο «δεκαριού» με τη Σενεγάλη, αλλά ο Φαν Χάαλ στα τελευταία τρία τον έβαλε μπροστά διότι έτσι αδειάζει θέση για να παίξει ο Κλάασεν.

Εκ νέου αμφίβολος στην Αργεντινή ο Ανχελ ντι Μαρία αλλά, ούτως ή άλλως, ο πιτσιρίκος Χούλιαν Αλβαρες της Μάντσεστερ Σίτι τα πάει εξαιρετικά. Αγωνία για τον χαφ Ντε Πολ, ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα και είναι αμφίβολος. Ο Λιονέλ Σκαλόνι θα κάνει μια αλλαγή στην ενδεκάδα του νικηφόρου αγώνα ενάντια στην Αυστραλία, με τον Λαουτάρο Μαρτίνες αντί του Πάπου Γκόμες που τραυματίστηκε στο μεσοδιάστημα ενώ, αν δεν προλάβει ο Ντελ Πολ, τη θέση του θα λάβει ο Ντε Πολ, θα παίξει εκεί ο Εντσο Φερνάντες και αντ’ αυτού πιο μπροστά θα μπει ο Εζέκιελ Παλάσιος.

Πιθανές ενδεκάδες

Ολλανδία (3-5-2): Νόπερτ –Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Άκε – Ντάμφρις, Φ. ντε Γιονγκ, Κλάασεν, Ντε Ρόον, Μπλιντ – Ντεπάι, Χάκπο.

Αργεντινή (4-3-3): Εμ. Μαρτίνες – Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια – Ντε Πολ, Φερνάντες, ΜακΑλιστερ – Μέσι, Λαουτάρο Μαρτίνες, Άλβαρες.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet στις 6/12/2022