Menu

Αγγλία – Γαλλία. Το ιστορικό, πρώτο τους νοκ άουτ

Αγγλία – Γαλλία. Το ιστορικό, πρώτο τους νοκ άουτ

Από το μακρινό 1966 έως τις μέρες μας, Αγγλία και Γαλλία είδαν τις πορείες τους να ανταμώνουν πέντε φορές. Και, συμπτωματικά ήταν όλες σε ομίλους. Το πρώτο, ιστορικό ως αποδεικνύεται, μεταξύ τους νοκ άουτ και το πρώτο τους μουντιαλικό αντάμωμα από το 1982 θα λάβει χώρα στο Κατάρ, στην… τιτανομαχία για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Οι Άγγλοι τραγουδούν «it’s coming home» (αλλά δεν έχει συμβεί από το 1966), οι Γάλλοι ορέγονται να γίνουν η πρώτη χώρα στην ιστορία με back to back κατακτήσεις Μουντιάλ μετά τη Βραζιλία του 1958-62 και οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι να απολαύσουν ένα πραγματικά μεγάλο παιχνίδι… 

Πώς προκρίθηκαν

Αήττητη προχώρησε ως την 8άδα η Αγγλία. Στον όμιλο υπέταξε άνετα με 6-2 το Ιράν και 3-0 την Αγγλία, είχε μεσολαβήσει το… άνοστο 0-0 με τις ΗΠΑ. Και, στους «16», βρήκε απέναντί της τη Σενεγάλη και τη νίκησε με 3-0 με το σκορ διαμορφωμένο από το 57ο λεπτό.

Και η Γαλλία βγήκε πρώτη στον όμιλό της, όχι όμως και αήττητη μιας και στο τελευταίο παιχνίδι, και έχοντας παραταχθεί με εναλλακτική ενδεκάδα, ηττήθηκε με 1-0 από την Τυνησία. Νωρίτερα είχε υποτάξει με 4-1 την Αυστραλία και 2-1 τη Δανία και, στους «16», ακολούθησε το 3-1 επί της Πολωνίας όπου ο Κιλιάν Εμπαπέ έκλεψε εκ νέου την παράσταση. 

Η παράδοση

Άγγλοι και Γάλλοι έχουν αναμετρηθεί άλλες 31 φορές στο παρελθόν, εκ των οποίων οι 24 ήταν σε φιλικές αναμετρήσεις. Ο απολογισμός είναι 17-5-9 υπέρ της Αγγλίας συνολικά και, επιμέρους στα επίσημα, 2-3-2.

Σε τελικές φάσεις Μουντιάλ ή Euro μετρούν άλλες πέντε αναμετρήσεις με εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα: 2/2 νίκες η Αγγλία στα Παγκόσμια Κύπελλα, 1-2-0 η Γαλλία στα Ευρωπαϊκά! Και οι πέντε ήταν μάλιστα, σε όμιλο.

Μουντιάλ, 1966: συνέθεσαν τον 1ο όμιλο στο τουρνουά της Αγγλίας, μαζί με Ουρουγουάη και Μεξικό. Συναντήθηκαν για την 3η αγωνιστική στο «Γουέμπλεϊ» και η Αγγλία πανηγύρισε την πρόκριση με νίκη 2-0, με ισάριθμα τέρματα του Ρότζερ Χαντ (ενώ οι «μπλε» έμειναν τελευταίοι και αποκλείστηκαν).

Αγγλία – Γαλλία. Το ιστορικό, πρώτο τους νοκ άουτ

Μουντιάλ, 1982: ξανά μαζί σε όμιλο, αυτή τη φορά στα ισπανικά γήπεδα, μαζί με Τσεχοσλοβακία και Κουβέιτ. Αυτή τη φορά το αντάμωμά τους έλαβε χώρα στην πρεμιέρα και τα «τρία λιοντάρια» επιβλήθηκαν με 3-1 με δύο γκολ του Μπράιαν Ρόμπσον (1’ και 67’) και ένα του Πολ Μάρινερ (83’), είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Ζεράρ Σολέρ στο 24’. Προκρίθηκαν αμφότερες και η αξία της αγγλικής νίκης διαφαίνεται στο ότι, δύο χρόνια μετά, στα γαλλικά γήπεδα, οι «μπλε» στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης…

Euro, 1992: μικρό ακόμη, τότε, το τουρνουά παρουσία μόλις 8 ομάδων σε δύο ομίλους. Γάλλοι και Άγγλοι μπήκαν στον πρώτο, μαζί με τη Δανία και τη διοργανώτρια Σουηδία και βρήκαν… τον δάσκαλό τους από τους Σκανδιναβούς μένοντας αμφότερες εκτός ημιτελικών. Το μεταξύ τους, στο Μάλμε, είχε λήξει ισόπαλο 0-0 με τον (παίκτη στον αγώνα του ’82) Μισέλ Πλατινί να είναι, πια, προπονητής της Γαλλίας.

Euro, 2004: η κλάση του Ζινεντίν Ζιντάν «μίλησε»… στο τέλος, στην πρεμιέρα του ομίλου τους στη Λισσαβώνα, με τον Φρανκ Λάμπαρντ να ανοίγει το σκορ στο 38’ και τον «Ζιζού» να κάνει την ανατροπή με φάουλ στο 91’ και πέναλτι στο 93’ για το τελικό 2-1. Αμφότερες εντέλει προκρίθηκαν όμως, αφήνοντας εκτός Κροατία και Ελβετία.

Euro, 2012: ξανά… μανά σε όμιλο. Ξανά σε πρεμιέρα. Γάλλοι και Άγγλοι έμειναν στο 1-1 στο Ντόνετσκ με τα γκολ των Τζολέον Λέσκοτ στο 30’ και Σαμίρ Νασρί στο 39’ και εκ νέου προκρίθηκαν αμφότερες, αφήνοντας πίσω Ουκρανία και Σουηδία.

Δεν της… πάνε οι προημιτελικοί

Ο φετινός θα είναι ο δέκατος προημιτελικός σε Παγκόσμιο Κύπελλο για την Αγγλία και οι επιδόσεις των «τριών λιονταριών» είναι, κακά τα ψέματα, μετριότατες. Μόλις τρεις οι προκρίσεις τους από τους «8», ήτοι μόλις 33% ποσοστό επιτυχία.

Αγγλία – Γαλλία. Το ιστορικό, πρώτο τους νοκ άουτ

Η πρώτη, χρονικά, πρόκριση ήρθε στην τρίτη της… απόπειρα μετά την Ουρουγουάη (2-4 το 1954) και τη Βραζιλία (1-3 το 1962). Στο αγγλικό Μουντιάλ του 1966 οι οικοδεσπότες προκρίθηκαν με 1-0 εις βάρος της Αργεντινής με γκολ του Τζεφ Χαρστ στο 78’.

Και η δεύτερη άργησε… 24 ολόκληρα χρόνια ενώ μεσολάβησαν οι αποκλεισμοί του 1970 (2-3 από τη Δυτική Γερμανία στην παράταση) και του 1986 (2-1 από την Αργεντινή με τα ισάριθμα… μυθικά γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα). Το 1990 τα «τρία λιοντάρια», ξανά στην παράταση, απέκλεισαν με 3-2 το Καμερούν με πέναλτι του Γκάρι Λίνεκερ στο 105’.

Και, η τρίτη πρόκριση της Αγγλίας από 8άδα σημειώθηκε μόλις το 2018 κι ενώ είχαν μεσολαβήσει οι ήττες από Βραζιλία το 2002 με 1-2 και Πορτογαλία το 2006 στα πέναλτι (κ.α. 0-0). Τότε, στη Ρωσία, νίκησε με 2-0 τη Σουηδία με γκολ των Χάρι Μαγκουάιρ και Ντέλε Αλι.

5/7 προκρίσεις για τους «μπλε»!

Εν αντιθέσει με το προαναφερθέν ποσοστό 33% των Άγγλων, οι Γάλλοι έχουν σαφέστατα καλύτερες επιδόσεις σε προημιτελικούς: επτά παρουσίες, πέντε προκρίσεις, ήτοι 71,4% επιτυχία. Οι μόνες αποτυχίες των «μπλε» έλαβαν χώρα το1938 με 3-1 από την Ιταλία και το 2014 με 1-0 από τη Γερμανία – συμπτωματικά ή όχι, από τις μετέπειτα πρωταθλήτριες κόσμου! Όσο για τις προκρίσεις;

1958: επικράτησε άνετα με 4-0 της Βόρειας Ιρλανδίας με γκολ των Μάριαν Βισνιέσκι (44’), Ζιστ Φοντέν (55’ και 63’) και Ροζέρ Πιαντονί (88’), εντέλει κατετάγη 3η.

1986: απέκλεισε, μετά από 120 λεπτά με σκορ 1-1 (40’ Πλατινί / 17’ Καρέκα) τη Βραζιλία στα πέναλτι με 4-3 και εντέλει κατετάγη εκ νέου 3η.

1998: ξανά στα πέναλτι, αυτή τη φορά (στο Παρίσι) με την Ιταλία, 0-0 και 4-3 στη… ρώσικη ρουλέτα. Στο τέλος φόρεσε για πρώτη φορά το στέμμα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.

Αγγλία – Γαλλία. Το ιστορικό, πρώτο τους νοκ άουτ

2006: πρόκριση με 1-0 επί της Βραζιλίας με γκολ του Τιερί Ανρί στο 57’ και τρομερό ματς από τον Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος ως γνωστόν αποβλήθηκε στον τελικό για τη γνωστή… κουτουλιά στον Μάρκο Ματεράτσι (και οι «μπλε» απώλεσαν το τρόπαιο στα πέναλτι).

2018: άνετο 2-0 επί της Ουρουγουάης με γκολ των Ραφαέλ Βαράν στο 40’ και Αντουάν Γκριζμάν στο 61’, στο τέλος ξανά πρωταθλήτρια κόσμου…

Stat attack

  • Η Γαλλία έχει υποστεί μόλις μια ήττα μετά τον τελικό του Euro 2016 με την Πορτογαλία (1-0 στην παράταση) στα τελευταία 16 παιχνίδια της σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης: 10-5-1, η ήττα… φέτος από την Τυνησία.
  • Η Γαλλία δέχθηκε γκολ στα τελευταία 9/10 παιχνίδια της.
  • Οι «μπλε» σημείωσαν στο β’ ημίχρονο τα τελευταία 14/17 γκολ τους σε επίσημα και φιλικά.
  • Ο Ράσφορντ έγινε ο πρώτος παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που πετυχαίνει 3 γκολ σε Μουντιάλ μετά τον Μπόμπι Τσάρλτον το 1966.
  • Τέσσερις νοκ άουτ αγώνες της Αγγλίας στα Μουντιάλ κρίθηκαν σε παράταση και άλλοι τέσσερις στα πέναλτι, όπου αποκλείστηκε τρεις φορές.
  • Στα 25,9 έτη ο μέσος όρος ηλικίας της ενδεκάδας της Αγγλίας, στα 27,4 αυτός της Γαλλίας.

Τελευταία νέα

Ερώτημα αν θα παραμείνουν οι Σάκα και Φόντεν στο αρχικό σχήμα, αφού αμφότεροι ήταν εξαιρετικοί ενάντια στη Σενεγάλη για την Αγγλία. στην περίπτωση του Φόντεν ίσως δούμε την επιστροφή του Στέρλινγκ.

Με τους μπακ Κουντέ, Τεό Ερναντέζ, τον ανεβασμένο στόπερ Ουπαμεκανό και τον Ζιρού μπροστάρη συνεχίζει η Γαλλία. Ο Κουντέ αν και δεν είναι κλασικό μπακ έχει κλειδώσει τη θέση στα δεξιά της άμυνας αντί του Παβάρ όποτε αγωνίστηκε.

Πιθανές ενδεκάδες

Αγγλία (4-2-3-1): Πίκφορντ- Τρίπιερ, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Σο – Μπέλινγχαμ, Ράις – Φόντεν (ή Στέρλινγκ), Μάουντ, Ράσφορντ – Κέιν.

Γαλλία (4-3-3): Λορίς – Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Τεό Ερναντέζ – Τσουαμενί, Ραμπιό, Γκριζμάν – Ντεμπελέ, Ζιρού, Εμπαπέ.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet στις 7/12/2022