Menu

Mundostories #256 Μόνο προκρίσεις έχει η Αργεντινή από ημιτελικούς!

Mundostories #256 Μόνο προκρίσεις έχει η Αργεντινή από ημιτελικούς!

🏆 Μόνο προκρίσεις έχει η Αργεντινή από ημιτελικούς!

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 256 👇 

Η Αργεντινή διεκδικεί τη συνολικά έκτη της παρουσία σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά έχει μετάσχει μόνο σε… τέσσερις ημιτελικούς. Αυτό, λόγω του συστήματος διεξαγωγής με β’ φάση ομίλων και δίχως ημιτελικά και το 1974 και το 1978, τότε που το κατέκτησε.

Και η «αλμπισελέστε» έχει το απόλυτο με 4/4 προκρίσεις από ημιτελικούς! Ο πέμπτος, την προσεχή Τρίτη με την Κροατία για το Μουντιάλ 2022.

1930 Αργεντινή – ΗΠΑ 6-1 (20’ Λουίς Μόντι, 56’ Αλεχάνδρο Σκοπέλι, 69’ και 87’ Γκιγέρμπι Στάμπιλε, 80’ και 85’ Κάρλος Πεουσέλε): η πρόκριση των ΗΠΑ από τη φάση των ομίλων και μάλιστα δίχως να δεχθούν γκολ ήταν αναπάντεχη. Αποτελούμενη κυρίως από Σκωτσέζους πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές όπως οι Τζον Γουόρντ, Τζέιμς Γκάλαχερ, Τζέιμς Μπράουν και Μπερτ ΜακΓκι, νίκησαν με 3-0 τα δύο ματς του ομίλου κόντρα σε Παραγουάη και Βέλγιο κι έτσι αθόρυβα έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά. Στο ματς κόντρα στους Λατινοαμερικανούς, μάλιστα, ο Μπερτ Πάτενοντ σημείωσε το πρώτο χατ-τρικ στην ιστορία των Μουντιάλ (το δεύτερο από τα τρία γκολ αναγνωρίστηκε μόλις το 2006 από τη FIFA). Στα ημιτελικά απέναντι στην Αργεντινή ήταν λογικό οι Αμερικανοί να μην έχουν ελπίδα, πληρώνοντας την αδυναμία τους στο ψηλό παιχνίδι, ακόμα κι έτσι όμως, μετρούν μία παρουσία στα ημιτελικά της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

1986 Αργεντινή – Βέλγιο 2-0 (51’ και 63’ Μαραντόνα): με τον Μαραντόνα να συνεχίζει να… οργιάζει (σημείωσε νέο γκολ με σόλο, το οποίο ψηφίστηκε το τέταρτο καλύτερο των Μουντιάλ όλων των εποχών, αλλά επισκιάστηκε από αυτό κόντρα στην Αγγλία, προφανώς…), νίκησε 2-0 το Βέλγιο και πέρασε στον τελικό μετά από 8 χρόνια. Η Αργεντινή ήταν πολύ καλύτερη και ο Ντιέγκο δεν χρειάστηκε αυτή τη φορά κανένα κόλπο πέρα από τα «μαγικά» που έκανε με τα πόδια του…

1990 Αργεντινή – Ιταλία 1-1 και 4-3 πέν. (67’ Κανίχια / 17’ Σκιλάτσι): μπορείς να είσαι οπαδός της Νάπολι και να πας κόντρα στον άνθρωπο που σε έκανε από ανυπόληπτο μεγάλο και τρανό σε Ιταλία και Ευρώπη; Όχι. Αυτό έπαθαν και οι Ναπολιτάνοι όταν η Ιταλία αναμετρήθηκε με την Αργεντινή στο «Σαν Πάολο» για το εισιτήριο του τελικού. Ο Ντιέγκο είχε πει ότι δε φοβάται γιατί έπαιζε στο «σπίτι του», οι οι Ιταλοί ήταν υπέρ της εθνικής τους αλλά δεν μπορούσαν να πάνε και κόντρα στο αστέρι τους και κατά πλειονότητα υποστήριξαν… την Αργεντινή! Οι προηγήθηκαν με τον Σαλβατόρε Σκιλάτσι αλλά έκτοτε έγιναν νευρικοί, η μέτρια Αργεντινή ισοφάρισε όταν ο Κλαούντιο Κανίγια νίκησε με κεφαλιά τον Βάλτερ Ζένγκα και του διέκοψε το επιτυχημένο σερί ανέπαφης εστίας που είχε φτάσει στα 517 λεπτά (νέο ρεκόρ σε Μουντιάλ), η παράταση πήρε … παράταση μετά την αποβολή του Ρικάρδο Χούστι και τα παρακάλια του Μαραντόνα αφού μόνο το πρώτο της ημίχρονο κράτησε … 24 λεπτά.. η διαδικασία των πέναλτι ήταν αναπόφευκτη. Ο Σέρχιο Γκοϊκοτσέα απέκρουσε το σουτ του Ρομπέρτο Ντοναντόνι και ο Μαραντόνα αυτή τη φορά ευστόχησε. Ο Γκοϊκοτσέα μίλησε ξανά απομακρύνοντας το πέναλτι του Αλντο Σερένα και η Αργεντινή πέρασε στον τελικό.

2014 Αργεντινή – Ολλανδία 0-0 και 4-2 πέν.: ο ημιτελικός ήταν απόλυτα ισορροπημένος και το τελικό 0-0 δεν αδίκησε καμία από τις δύο ομάδες. Κανείς δεν μπόρεσε να σκοράρει στην παράταση και έτσι οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί τα πάντα κύλισαν ιδανικά για τους Αργεντίνους. Ο Σέρχιο Ρομέρο έπιασε το πρώτο πέναλτι των Ολλανδών (του Ρον Φλάαρ, που ήταν και ο κορυφαίος του αγώνα…), με τον Λιονέλ Μέσι να ευστοχεί και να δίνει το προβάδισμα στην ομάδα του. Ο Ρομέρο, απέκρουσε και δεύτερο πέναλτι (το τρίτο σε σειρά) το οποίο εκτέλεσε ο Βέσλι Σνάιντερ. Η «αλμπισελέστε» είχε το απόλυτο με 3/3 μέχρι εκείνη την ώρα. Ο Μάξι Ροντρίγκες δεν… γινόταν να αστοχήσει και με μία πολύ δυνατή εκτέλεση, έστειλε την Αργεντινή στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.