Menu

Αργεντινή – Κροατία. Πάθος εναντίον ταμπεραμέντου

Αργεντινή - Κροατία. Πάθος εναντίον ταμπεραμέντου

Η μια μετρά πέντε τελικούς και δύο τρόπαια. Η άλλη, έναν τελικό – τον πιο πρόσφατο. Στο Κατάρ συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Η δίψα του Μέσι ενάντια στην ηγετικότητα του Μόντριτς. Το αργεντίνικο πάθος και το κροατικό ταμπεραμέντο. Έπαθλο, μια θέση στον 22ο τελικό στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε μια αναμέτρηση ιστορική για αμφότερες, σε έναν αγώνα χωρίς αύριο…

Πώς προκρίθηκαν

Μετά την απρόσμενη ήττα της πρεμιέρας από την ψυχωμένη Σαουδική Αραβία ενώ είχε προηγηθεί με πέναλτι του Μέσι, για την Αργεντινή ακολούθησαν οι νίκες με 2-0 επί του Μεξικού και της Πολωνίας. Στο πρώτο νοκ άουτ, πήρε με το αγχωτικό στο τέλος τη νίκη 2-1 επί της Αυστραλίας που επικύρωσε την είσοδο στην 8άδα, όπου και απέκλεισε την Ολλανδία σε ένα μυθικό ματς. Ως το 83’ προηγούνταν με 2-0, έκτοτε όμως οι «οράνιε» ισοφάρισαν (με το δεύτερο γκολ στο… 111’ της κανονικής διάρκειας), στην παράταση είχε φάσεις και δοκάρι με τον Εντσο Μαρτίνες και στα πέναλτι ο Εμιλιάνο Μαρτίνες απέκρουσε δύο!

Η Κροατία έφτασε στα ημιτελικά θυμίζοντας… Πορτογαλία στο Euro 2016 καθώς έχει κάνει μονάχα μια νίκη σε καρέ πέντε αγώνες – κι αυτή επί του αδύναμου Καναδά με 4-1, στο μόνο (εκ των τριών) παιχνίδι του ομίλου της που σκόραρε και στο μόνο εκ των πέντε που σκόραρε στο 90λεπτο! Μαζί με τα 0-0 με το Μαρόκο και το Βέλγιο η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς τερμάτισε 2η και έπεσε πάνω στην Ιαπωνία, η οποία βγήκε απρόσμενα (και πανάξια, νικώντας και Γερμανούς μα και Ισπανούς) πρώτη στον δικό της όμιλο. Και η πρόκριση μετά το 1-1 ήρθε στα πέναλτι, με τον Ντόμινικ Λιβάκοβιτς να αποκρούει τρία σουτ των Ιαπώνων. Ο Λιβάκοβιτς συνέχισε το κρεσέντο του και στο ματς με τη Βραζιλία, όπου ο Πέτκοβιτς ισοφάρισε στο 117’ της παράταση και οι «βατρένι» προκρίθηκαν ξανά στα πέναλτι!

Η παράδοση

Έκτη φορά θα ανταμώσουν Αργεντινή και Κροατία στο Κατάρ, οι τρεις ήταν σε φιλικές αναμετρήσεις κι άλλες δύο σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αργεντινή - Κροατία. Πάθος εναντίον ταμπεραμέντου

Μουντιάλ 1998, Μπορντό. Η Αργεντινή είχε, μετά τις νίκες επί Ιαπωνίας και Τζαμάικα, εξασφαλίσει την πρόκριση και όδευε για το 3/3, το οποίο πέτυχε με το 1-0 επί των Κροατών, που είχαν επίσης εξασφαλίσει την πρόκριση. Με αλλαγές έπαιξαν και οι δύο, οι επιλογές του Ντανιέλ Πασαρέλα αποδείχθηκαν καλύτερες από αυτές του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς και η «αλμπισελέστε» νίκησε 1-0 με τέρμα του Μαουρίσιο Πινέδα στο 52’.

Μουντιάλ 2018, Νίζνι Νόβγκοροντ. Εκπληκτική η Κροατία, διέλυσε με 3-0 την Αργεντινή με γκολ των Αντε Ρέμπιτς στο 53’, Λούκα Μόντριτς στο 80’ και Ιβάν Ράκιτιτς στο 91’, σε ματς που κάλλιστα μπορούσε μεγαλύτερο σκορ. Η «αλμπιστελέστε» υπέστη μάλιστα τη δεύτερη πιο βαριά ήττα της σε φάση ομίλων Μουντιάλ μετά το 6-1 από την Τσεχοσλοβακία το 1958.

Εχει 4/4 προκρίσεις από ημιτελικούς!

Η Αργεντινή διεκδικεί τη συνολικά έκτη της παρουσία σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά έχει μετάσχει μόνο σε… τέσσερις ημιτελικούς. Αυτό, λόγω του συστήματος διεξαγωγής με β’ φάση ομίλων και δίχως ημιτελικά και το 1974, αλλά και το 1978 οπότε που το κατέκτησε. Και η «αλμπισελέστε» έχει το απόλυτο με 4/4 προκρίσεις από ημιτελικούς!

1930, Αργεντινή – ΗΠΑ 6-1. Ερασιτέχνες τότε οι Αμερικάνοι και η Αργεντινή έφτασε εύκολα στην πρόκριση στον τελικό του πρώτου Μουντιάλ, σημειώνοντας μάλιστα τρία γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο (20’ Λουίς Μόντι, 56’ Αλεχάνδρο Σκοπέλι, 69’ και 87’ Γκιγέρμπι Στάμπιλε, 80’ και 85’ Κάρλος Πεουσέλε).

1986, Αργεντινή – Βέλγιο 2-0. Με τον Μαραντόνα να συνεχίζει να… οργιάζει (σημείωσε, μετά την Αγγλία, νέο γκολ με σόλο, το οποίο ψηφίστηκε το τέταρτο καλύτερο των Μουντιάλ όλων των εποχών, αλλά επισκιάστηκε από αυτό κόντρα στην Αγγλία, προφανώς…), νίκησε 2-0 το Βέλγιο και πέρασε στον τελικό μετά από 8 χρόνια (51’ και 63’ Μαραντόνα).

Αργεντινή - Κροατία. Πάθος εναντίον ταμπεραμέντου

1990, Αργεντινή – Ιταλία 1-1 και 4-3 πέν. Το «Σαν Πάολο» της Νάπολι ήταν κατάμεστο από 80.000 Ιταλούς αλλά και οπαδούς της Νάπολι, όπου αγωνιζόταν ο Μαραντόνα και κατά πλειονότητα υποστήριξαν την Αργεντινή και όχι τη… χώρα τους. Μετά το 1-1 (67’ Κανίχια / 17’ Σκιλάτσι) κρίθηκε η πρόκριση στα πέναλτι, όπου ο Σέρχιο Γκοϊκοτσέα απέκρουσε τα σουτ των Ντοναντόνι και Σερένα.

2014, Αργεντινή – Ολλανδία 0-0 και 4-2 πέν. Ο ημιτελικός ήταν απόλυτα ισορροπημένος και το τελικό 0-0 δεν αδίκησε καμία από τις δύο ομάδες. Ο Σέρχιο Ρομέρο ντύθηκε… Γκοϊκοτσέα και απέκρουσε τα πέναλτι των Φλάαρ και Σνάιντερ χαρίζοντας την πρόκριση στην «αλμπισελέστε».

Από Γαλλία σε… Γαλλία

Τρίτος ημιτελικός Μουντιάλ για την Κροατία, στο παρελθόν είχε έναν αποκλεισμό και μια πρόκριση.

1998, Γαλλία – Κροατία 2-1. Στην παρθενική της εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο η Κροατία λίγο έλειψε να φτάσει στον τελικό αλλά έπεσε πάνω στην οικοδέσποινα. Προηγήθηκε μάλιστα με τον Νταβόρ Σούκερ στο 46’ αλλά… έπεσε πάνω στα μόνα γκολ που σημείωσε (47’ και 70’) ο Λιλιάν Τιράμ στις συνολικά 146 διεθνείς του συμμετοχές (!), χάνοντας με 2-1. Και κατέκτησε την 3η θέση νικώντας στον μικρό τελικό την Ολλανδία.

2018, Κροατία – Αγγλία 2-1 (παρ.). Αυτή τη φορά ήταν η ώρα της καθώς νίκησε δίκαια με 2-1 την Αγγλία αν και κυνηγούσε το σκορ από το 5ο λεπτό. Ο Ιβάν Πέρισιτς στο 68’ και ο Μάριο Μάντζουκιτς στο 109’ έκαναν την ανατροπή για την Κροατία, η οποία όμως στον τελικό βρήκε ξανά απέναντί της τη Γαλλία, και ξανά ηττήθηκε, αυτή τη φορά με 4-2.

Δεν της πάνε οι latin…

Η Κροατία ηττήθηκε τις έξι από τις οκτώ φορές που συνάντησε λατινοαμερικάνικες ομάδες στο Μουντιάλ. Εχασε 1-0 το 2006 και 3-1 το 2014 από τη Βραζιλία, 1-0 το 1998 από την Αργεντινή, 1-0 από τον Ισημερινό το 2006 και άλλες δύο φορές από το Μεξικό (1-0 το 2002 και 3-1 το 2013).

Η μοναδική νίκη της ήταν το 3-0 επί της Αργεντινής το 2018 και η μόνη ισοπαλία αυτή με τη Βραζιλία μερικά 24ωρα πριν!

Stat attack

  • Η Αργεντινή έχει 25 μήνες να δεχθεί πρώτη γκολ σε αγώνα της, ήτοι από το 1-1 με την Παραγουάη τον Νοέμβριο του 2020 για τα προκριματικά του Μουντιάλ.
  • Η Αργεντινή καλείται να σπάσει την «κατάρα» που συνοδεύει την κάτοχο του Copa America, η οποία δεν κατέκτησε ποτέ Μουντιάλ.
  • Από το 1930 που έχασε τον τελικό από την Ουρουγουάη, η Αργεντινή αποκλείστηκε ή έχασε αγώνα νοκ άουτ από 9 ευρωπαϊκές ομάδες – και μόνο!
  • Η καλύτερη επίδοση του Μέσι σε Μουντιάλ από πλευράς σκοραρίσματος ήταν το 2014 με 4 τέρματα σε 7 αγώνες. Θέλει πλέον άλλο 1 γκολ για να κάνει την καλύτερη προσωπική του επίδοση στο τουρνουά.
  • 9/12 πιο πρόσφατες αναμετρήσεις της Αργεντινής σε οποιοδήποτε επίπεδο επιβεβαίωσαν το σύνολο τερμάτων 2-3.
  • H Αργεντινή δεν δέχθηκε γκολ σε κανένα πρώτο ημίχρονο των πέντε αγώνων της, στα νοκ άουτ δέχθηκε τρία μετά το 77’.
  • Το Μουντιάλ του Κατάρ είναι η μόνη διοργάνωση στην οποία δεν έχει σκοράρει ο Λαουτάρο Μαρτίνες.
  • Under 2,5 ήταν τα τελευταία 5/6 τελευταία παιχνίδια της Κροατίας, στα οποία δέχτηκε μόλις δύο γκολ στο 90λεπτο (κι ένα, από τη Βραζιλία, στην παράταση).
  • Η Κροατία έχει δεχτεί πρώτη γκολ στα τελευταία επτά της παιχνίδια στο Μουντιάλ, σε όσα υπήρξε σκοράρισμα (μαζί με αυτό από τη Βραζιλία), συν δύο 0-0 (με Μαρόκο και Βέλγιο, φέτος).
  • Η Κροατία έχει μόλις 3 ήττες στο 90λεπτο σε 15 νοκ-άουτ ματς σε τελικές φάσεις Μουντιάλ και Euro.
  • Επιμέρους σε Μουντιάλ η Κροατία έχει απολογισμό στα νοκ άουτ 2-5-1 με μόνη ήττα από τη Γαλλία στον ημιτελικό του ’98 ενώ και τις 5 φορές που πήγε σε έξτρα χρόνο, προκρίθηκε (4 φορές στα πέναλτι και 1 στην παράταση)!
  • Ενδεικτικό; Μετά το Μουντιάλ του 1998 η Κροατία μετείχε έκτοτε σε 9 νοκ-άουτ ματς, και Μουντιάλ και Euro. Τα 8 εξ αυτών έληξαν ισόπαλα, το μόνο που δεν πήγε στην παράταση ήταν ο τελικός του Μουντιάλ 2018 με ήττα 4-2 από Γαλλία!
  • Με το γκολ του ενάντια στην Ιαπωνία ο Ιβαν Πέρισιτς έφτασε τα 10 με την Κροατία σε τελικές φάσεις Euro και Μουντιάλ, επί συνόλω πέντε διοργανώσεων.

Τελευταία νέα

Αργεντινή - Κροατία. Πάθος εναντίον ταμπεραμέντου

Η κυρίαρχη σκέψη στο μυαλό του Λιονέλ Σκαλόνι είναι η επιστροφή του Ντι Μαρία και του 4-3-3 ωστόσο το 3-5-2 ενάντια στην Ολλανδία απέδωσε ιδανικά για 80 λεπτά, ειδικά με την προσθήκη του Εντσο Φερνάντες ανάμεσα σε Ντε Πολ και ΜακΑλιστερ, πιθανώς να διατηρηθεί λοιπόν. Τραυματίας ο Παπού Γκόμες, τιμωρημένοι ο αριστερός μπακ Ακούνια και ο παγκίτης μπακ χαφ Μοντιέλ, αντί του πρώτου θα αγωνιστεί μάλλον ο Ταλιαφίκο. Μπροστά εκ νέου οι Μέσι, Άλβαρες και τρίτος στόπερ ο Λισάνδρο Μαρτίνες.

Στην Κροατία ο Ζλάτκο Ντάλιτς δύσκολα να αλλάξει το 4-3-3. Προφανή τα πλάνα πια του Ντάλιτς, η τριάδα στο κέντρο δεν αλλάζει, με τους Μόντριτς, Μπρόζοβιτς και Κόβατσιτς, ομοίως και ο… Πέρισιτς. Στην επίθεση ο Ντάλιτς εναλλάσσει Πέτκοβιτς, Λιβάγια, Πάσαλιτς και Κράμαριτς, ο τελευταίος αναμένεται να ξεκινήσει. Στο αριστερό άκρο της άμυνας αν δεν προλάβει ο Σόσα, τη θέση του θα πάρει ο Μπάρισιτς.

Πιθανές ενδεκάδες

Αργεντινή (3-5-2): Εμ. Μαρτίνες – Μολίνα, Ρομέρο, Λ. Μαρτίνες, Οταμέντι, Ταλιαφίκο – Ντε Πολ, Εντσο Φερνάντες, ΜακΑλιστερ – Άλβαρες, Μέσι.

Κροατία (4-3-3): Λιβάκοβιτς – Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα – Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς – Πάσαλιτς, Κράμαριτς, Πέρισιτς.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 12/12/2022