Menu

Γαλλία – Μαρόκο. Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, Mundial edition…

Γαλλία - Μαρόκο. Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, Mundial edition…

Από τη μια η δις πρωταθλήτρια κόσμου (1998, 2018) που ορέγεται να γίνει και η πρώτη μετά τη Βραζιλία του 1958-62 με back to back τίτλους στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ο Ντιντιέ Ντεσάν ο πρώτος προπονητής με δύο σερί κατακτήσεις μετά τον Ιταλό Βιτόριο Πότσο το 1934-38. Και από την άλλη, μια ομάδα-πρωτάρα: ως τους «16» του Μουντιάλ είχε φτάσει ως φέτος, κι αυτή το 1986, δεν είχε προχωρήσει ως τα ημιτελικά καμία άλλη ομάδα της Αφρικής. Στην οποία Αφρική το Μαρόκο κατέκτησε τον τίτλο (του Copa Africa) μια φορά, κι αυτή το 1976. Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, Mundial edition…

Ο ημιτελικός έχει, βέβαια, και εξωαγωνιστικό πλαίσιο μιας και το Μαρόκο, που για αιώνες αποτελούσε δύναμη ως ισλαμικό χαλιφάτο, είτε ανεξάρτητο είτε υποτελές (σε Βέρβερους, Φατιμίδες, Αλαουίτες και άλλους) με τα χρόνια αποτέλεσε μέρος της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και, από τις αρχές του 20ού αιώνα, της Γαλλίας. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1956, Γαλλία και Ισπανία παραχώρησαν τα εδάφη τους στο βασίλειο του Μαρόκου αλλά από το 1969 ως και τις μέρες μας το κίνημα Πολισάριο διεκδικεί εδάφη του για το ανεξάρτητο κράτος της Δυτικής Σαχάρα.

Σήμερα, το 10% των κατοίκων της Γαλλίας είναι μετανάστες, ήτοι περίπου 7-8 εκατομμύρια εκ των οποίων μαροκινής προέλευσης είναι το 12%

Πώς προκρίθηκαν

Η Γαλλία βγήκε πρώτη στον όμιλό της, όχι όμως και αήττητη μιας και στο τελευταίο παιχνίδι, και έχοντας παραταχθεί με εναλλακτική ενδεκάδα, ηττήθηκε με 1-0 από την Τυνησία. Νωρίτερα είχε υποτάξει με 4-1 την Αυστραλία και 2-1 τη Δανία. Στους «16», ακολούθησε το 3-1 επί της Πολωνίας όπου ο Εμπαπέ έκλεψε εκ νέου την παράσταση και στους «8» επιβλήθηκε με 2-1 της Αγγλίας με γκολ από Τσουαμενί, Ζιρού και τους Αγγλους να χάνουν πέναλτι στο 84’.

Αν σας έλεγαν, προ Μουντιάλ, ότι μια ομάδα έφτασε ως τους «4» σκοράροντας μόλις 5 φορές σε ισάριθμα ματς και δεχόμενη μόνο ένα γκολ, δεν θα απαντούσατε χωρίς δεύτερη σκέψη «αποκλείεται»; Κι όμως, είναι το Μαρόκο! Περιόρισε στην πρεμιέρα στο 0-0 την Κροατία, κατόπιν επικράτησε 2-0 του Βελγίου και με το 2-1 επί του Καναδά βγήκε πρώτο στον όμιλό του, στους «16» με συνταγή… Κροατίας οδήγησε την Ισπανία στα πέναλτι, την απέκλεισε με 3-0 και στον προημιτελικό επιβλήθηκε με 1-0 της Πορτογαλίας.

Η παράδοση

Γαλλία και Μαρόκο ανταμώνουν σε επίσημο παιχνίδι για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Στο παρελθόν έδωσαν πέντε φιλικά με τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες για τους «μπλε». Έσχατο, το 2007 στο Παρίσι με σκορ 2-2 με γκολ των Σίντνεϊ Γκοβού, Σαμίρ Νασρί για τους Γάλλους και Ταρίκ Σεκτιουί, Γιουσέφ Μοκχταρί για τους Μαροκινούς.

Από το 1986 έχει να αποκλειστεί!

Αντιμετωπίζοντας το Μαρόκο η Γαλλία θα μπει στο γήπεδο για να αγωνιστεί σε ημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου για έβδομη φορά στην ιστορία της. Απολογισμός; Εξ ημισείας προκρίσεις και αποκλεισμοί μεν αλλά συνεχόμενοι και το σερί τρέχει με τους επιτυχημένους.

1958, Γαλλία – Βραζιλία 2-5: ήταν σχεδόν αδύνατο να χτυπήσει στα ίσα εκείνη τη Βραζιλία, αν και ισοφάρισε στο 9’ σε 1-1 με τον τότε αρχισκόρερ Ζιστ Φοντέν. Μετά το 39’ όμως μέτρησε τέσσερα τέρματα.

1982, Γαλλία Δυτική Γερμανία 3-3 και 4-5 πέν.: ο τελικός όπου ο Σουμάχερ λίγο έλειψε να αφήσει… στον τόπο τον Μπατιστόν, ήταν κι ένας από τα μεγαλύτερα παιχνίδια στην ιστορία του Μουντιάλ. 1-1 στην κανονική διάρκεια, 3-1 μπροστά οι Γάλλοι ως το 98’ της παράτασης, 3-3 λίγο αργότερα, πέναλτι με μοιραίους τους Σιξ και Μποξίς.

1986, Γαλλία – Δυτική Γερμανία 0-2: καθολική η ανωτερότητα της «μάνσαφτ» αυτή τη φορά και το πήρε με τέρματα των Μπρέμε στο 9’ και Φέλερ στο 89’.

1998, Γαλλία – Κροατία 2-1: βρέθηκε πίσω στο σκορ από τέρμα του Σούκερ στο 46’ αλλά… λυτρώθηκε από τα μοναδικά γκολ που σημείωσε (47’ και 70’) ο Τιράμ στις συνολικά 146 διεθνείς του συμμετοχές (!).

2006, Γαλλία Πορτογαλία 1-0: το πέναλτι του Ζιντάν στο 33’ έκρινε έναν μάλλον μέτριο σε θέαμα ημιτελικό, ούσα πάντως καλύτερη ανά διαστήματα.

2018, Γαλλία Βέλγιο 1-0: το τέρμα του Ουμτιτί στο 51’ έκρινε τον ημιτελικό της Αγίας Πετρούπολης, με τους «μπλε» ξανά χειρότερους στο γήπεδο αλλά ο Γιορίς έκανε σωρεία επεμβάσεων.

Ο πρώτος…

Για το Μαρόκο είναι φυσικά ο πρώτος, μουντιαλικός ημιτελικός στην ιστορία του, στα νοκ άουτ είχε ξαναμπεί άλλη μια φορά, το 1986 στο Μεξικό και είχε αποκλειστεί δύσκολα με 1-0 από τη Δυτική Γερμανία με γκολ του Λόταρ Ματέους στο 88’.

Μαρόκο, το… καμάρι της Αφρικής

Η πρώτη, χρονικά, αφρικάνικη ομάδα που μετείχε σε Μουντιάλ ήταν η Αίγυπτος, το μακρινό 1934. Κι αποκλείστηκε νωρίς νωρίς από την Ουγγαρία με 4-2. Το πρώτο Μουντιάλ με παραπάνω από μία αφρικάνικες ομάδες στην τελική φάση ήταν του 1982, με δύο, με Καμερούν και Αλγερία.

Η πρώτη αφρικάνικη ομάδα που προκρίθηκε από όμιλο ήταν το 1986 το Μαρόκο. Τερμάτισε μπροστά από Αγγλία, Πολωνία και Πορτογαλία κι αποκλείστηκε δύσκολα στους «16» από τη Δυτική Γερμανία με 1-0.

Η πρώτη αφρικάνικη ομάδα που μπήκε στα προημιτελικά ήταν το Καμερούν το 1990. Η παρέα του Ροζέ Μιλά πρώτευσε σε όμιλο με Ρουμανία, Αργεντινή και ΕΣΣΔ, απέκλεισε στους «16» την Κολομβία με 2-1 στην παράταση και λύγισε, επίσης στην παράταση, με 3-2 στον προημιτελικό με την Αγγλία.

Στα προημιτελικά είχε μπει και η Σενεγάλη το 2002, μένοντας εκτός επίσης στην παράταση, από την Τουρκία, αλλά και η Γκάνα το 2010 χάνοντας στα πέναλτι από την Ουρουγουάη. Το Μαρόκο έγινε φέτος αρχικά η τέταρτη ομάδα της Αφρικής που έφτασε στους «8» του Μουντιάλ, μετά την πρόκρισή του στα πέναλτι επί της Ισπανίας και, πλέον, έχει τον περήφανο τίτλο της μόνης αφρικάνικης ομάδας στην ιστορία που μπήκε στα ημιτελικά ενός Μουντιάλ. Δεν αποκλείεται, δε, το παραμύθι της να μην έχει τελειώσει ακόμη…

Stat attack

  • Η Γαλλία έγινε η πρώτη κάτοχος μετά το 1998 που φτάνει στα ημιτελικά, τότε η Βραζιλία είχε προχωρήσει ως τον τελικό χάνοντας με 3-0 από… τη Γαλλία.
  • Στο 3-0-3 ο απολογισμός των Γάλλων ενάντια σε αφρικάνικες ομάδες στο Μουντιάλ. Νίκησαν το 1998 τη Νότια Αφρική με 3-0, το 2006 το Τόγκο με 2-0 και το 2014 τη Νιγηρία με 2-0 και έχασαν από Σενεγάλη (1-0 το 2002), Νότια Αφρική (2-1 το 2010) και Τυνησία (φέτος, στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου).
  • Η Γαλλία έχει υποστεί μόλις μια ήττα μετά τον τελικό του Euro 2016 με την Πορτογαλία (1-0 στην παράταση) στα τελευταία 16 παιχνίδια της σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης: 11-5-1, η ήττα… φέτος από την Τυνησία.
  • Η Γαλλία δέχθηκε γκολ στα τελευταία 10/11 παιχνίδια της.
  • Οι «μπλε» σημείωσαν στο β’ ημίχρονο τα τελευταία 15/19 γκολ τους σε επίσημα και φιλικά.
  • Η Γαλλία δεν έχασε αγώνα τελικής φάσης Μουντιάλ και Euro (11-3-0) με τον Εμπαπέ στο γήπεδο, ενώ νίκησε και τους 10 όταν εκείνος ξεκίνησε ως βασικός! Σε αυτούς τους αγώνες ο επιθετικός της Παρί Σ.Ζ. έχει σκοράρει 9 φορές.
  • Ο Ολιβιέ Ζιρού έχει σημειώσει 4 γκολ σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής σε ηλικία 36+ ετών που έχει σημειώσει τόσα ήταν ο Ροζέ Μιλά (με το Καμερούν το 1990), ουδείς της εν λόγω κατηγορίας σημείωσε περισσότερα.
  • Το Μαρόκο είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, αήττητο στα τελευταία 36 επίσημα παιχνίδια του, στα 90λεπτα (25-11-0!)! Στα τελευταία δύο Copa Africa αποκλείστηκε στην παράταση και τα πέναλτι αντίστοιχα.
  • Ήτοι, έχει να ηττηθεί (στο 90λεπτο πάντα) από το… προηγούμενο Μουντιάλ, στη Ρωσία το 2018, από το 1-0 από την Πορτογαλία. Στο 5-1 τα γκολ του Μαρόκου στο Μουντιάλ 2022, δέχθηκε γκολ μόνο στο 2-1 από τον Καναδά κι εκεί από… αυτογκόλ.
  • Το Μαρόκο δεν έχει βρεθεί ακόμη πίσω στο σκορ σε πέντε ματς στο Μουντιάλ.
  • Το Μαρόκο υστέρησε σε ποσοστό κατοχής σε όλα του τα παιχνίδια στο φετινό Μουντιάλ.
  • Οσες άλλες αφρικάνικες χώρες (Καμερούν 1990, Σενεγάλη 2002, Γκάνα 2010) προχώρησαν ως τουλάχιστον τους «8» ενός Μουντιάλ, αποκλείστηκαν είτε στην παράταση είτε στα πέναλτι!

Τελευταία νέα

Σταθερές επιλογές στη Γαλλία αφού ο Ντιντιέ Ντεσάν έχει μεν μια ανταγωνιστική ενδεκάδα αλλά ο πάγκος είναι φτωχός και κάνει σχεδόν σταθερά τις ίδιες 2-3 αλλαγές πλην του 2-1 με την Αγγλία όπου έκανε μόνο μία, με τον Κομάν αντί του Ντεμπελέ.

Με το κλασικό του αμυντικογενές 4-3-3 ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί, το οποίο έχει κάνει θραύση ως τώρα στη διοργάνωση, δεν αναμένονται αλλαγές στα πρόσωπα του αρχικού σχήματος. Σε περίπτωση που δεν είναι έτοιμος ο Αγκέρντ, που κάνει αγώνα δρόμου, αντικαταστάτης του στο κέντρο της άμυνας θα είναι εκ νέου ο Ελ Γιαμίκ. Απών ο τιμωρημένος μέσος Σεντίρα που αποβλήθηκε στις καθυστερήσεις του προημιτελικού με την Πορτογαλία.

Πιθανές ενδεκάδες

Γαλλία (4-3-3): Λορίς – Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Τεό Ερναντέζ – Τσουαμενί, Ραμπιό, Γκριζμάν – Ντεμπελέ, Ζιρού, Εμπαπέ.

Μαρόκο (4-3-3): Μπόνο – Χακίμι, Σαΐς, Αγκέρντ (ή Ελ Γιαμίκ), Μαζραουί – Αμραμπατ, Αμαλά, Ουνάχι – Ζιγιάς, Εν Νεσίρι, Μπουφάλ.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 12/12/2022