Menu

Mundostories #261 Πώς το Μαρόκο δεν διοργάνωσε το Μουντιάλ του 2010

Mundostories #261 Πώς το Μαρόκο δεν διοργάνωσε το Μουντιάλ του 2010

🏆 Πώς το Μαρόκο δεν διοργάνωσε το Μουντιάλ του 2010

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 261 👇

 

Ιανουάριος 2003. Η (λαδωμένη, ως αποδείχθηκε μερικά χρόνια αργότερα) εκτελεστική επιτροπή της FIFA επιβεβαιώνει πως για το Μουντιάλ 2010 δέχεται υποψηφιότητες μόνο αφρικάνικών χωρών, ως είχε δεσμευτεί προς της επανεκλογής του ο Σεπ Μπλάτερ. Καταθέτουν φακέλους η Νότια Αφρική, η Νιγηρία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος και η Τυνησία μαζί με τη Λιβύη. Με την πάροδο των μηνών όμως αρχίσουν να αποσύρονται και, ως το Μάιο του 2004, είχαν απομείνει μόνο το Μαρόκο, η Αίγυπτος και η Νότιος Αφρική. Λίγους μήνες νωρίτερα, αν και εμφανώς καταπονημένος από τα γηρατειά και την ασθένεια, ο Νέλσον Μαντέλα έκανε τουρ στον μισό πλανήτη για να παρουσιάσει την υποψηφιότητα της Νότιας Αφρικής, ως και στην Τζαμάικα έφτασε ο σεβάσμιος γέροντας.

Εντέλει ανατέθηκε στη Νότια Αφρική, μια χώρα που επί προεδρίας Ζοάο Χαβελάνζε στη FIFA (από τον Βραζιλιάνο έμαθε ο Μπλάτερ να βάζει το δάχτυλο στο μέλι…) είχε αποβληθεί από την παγκόσμια ομοσπονδίας ελέω του απαρτχάιντ. Και το 2010 θα διοργάνωνε το Παγκόσμιο Κύπελλο αν και τα οικονομικά της ήταν σε άθλια κατάσταση. Μετά την παραίτηση του πανίσχυρου προέδρου της CONCACAF (και εξίσου πανίσχυρου στη FIFA) Τζακ Γουόρνερ το 2015 και, αργότερα, και του ίδιου του Μπλάτερ μερικά 24ωρα μετά τη νέα επανεκλογή του (!), όταν αποδείχθηκε ότι εκατομμύρια ευρώ είχαν περάσει σε τραπεζικούς λογαριασμού του δεξιού του χεριού Μισέλ Πλατινί, βγήκε στο φως και το παρασκήνιο της ανάθεσης του πρώτου Μουντιάλ στην Αφρική.

Ο Μπλάτερ ζήτησε χρήματα κάτω από το τραπέζι κι από τις δύο χώρες. Από τη Νότια Αφρική δόθηκαν, απευθείας σε λογαριασμό του Μπλάτερ σε παράκτιο υποκατατάστημα τράπεζας της Τζαμάικα, 15 εκατ. δολάρια ενώ το Μαρόκο τελευταία στιγμή πήγε να καταθέσει καμιά 10αριά (ως αποδεικνύεται από τις ηχογραφήσεις που έκαναν οι Αμερικάνοι ερευνητές) αλλά έκανε πίσω. Κι έκανε πίσω όταν κατάλαβε ότι η διαδικασία ήταν στημένη υπέρ της Νότιας Αφρικής. Όπως στημένη αποδείχθηκε ότι ήταν και του 2018, που θα πήγαινε στην Ευρώπη και η Αγγλία είχε μακράν τον καλύτερο φάκελο (αλλά δόθηκε στη Ρωσία) αλλά και του 2022 όταν το Κατάρ υπερίσχυσε των ΗΠΑ.

Ο Ελβετός παράγοντας, ο οποίος επί 17 χρόνια βρισκόταν στην ηγεσία της FIFA, σε συνέντευξή του πρόσφατα παραδέχθηκε ότι «το Κατάρ είναι μια μικρή χώρα και το Μουντιάλ είναι πολύ μεγάλο για μια τέτοια χώρα. Η επιλογή ήταν λανθασμένη. Τότε, συμφωνήσαμε στην Εκτελεστική Επιτροπή ότι η Ρωσία θα είχε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και οι ΗΠΑ το Μουντιάλ του 2022. Αυτό θα ήταν μια χειρονομία ειρήνης αν δύο μακροχρόνιοι πολιτικοί αντίπαλοι διοργάνωναν το Παγκόσμιο Κύπελλο ο ένας μετά τον άλλο», έλεγε ο Μπλάτερ που με το Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική μονολογούσε ότι ήταν η πιο δυνατή υποψηφιότητα (του… ιδίου) για το Νόμπελ Ειρήνης (!). Ο Μπλάτερ, ως και σήμερα, ισχυρίζεται ότι και τα τρία αυτά Μουντιάλ είχε άλλη επιθυμία προσωπική αλλά η 24μελής εκτελεστική επιτροπή έδρασε και ψήφισε εν αγνοία του.

Μόλις το καλοκαίρι του 2022 ο πρώην πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ και ο αντιπρόεδρος Μισέλ Πλατινί κρίθηκαν αθώοι για την υπόθεση διαφθοράς από ελβετικό δικαστήριο. Ο Μπλάτερ κατηγορήθηκε ότι είχε δώσει 2 εκατ. ευρώ στον πρώην πρόεδρο της UEFA για υπηρεσίες που παρείχε, έχοντας τότε την ιδιότητα του… συμβούλου. Μάλιστα, τα χρήματα βγήκαν από τα ταμεία της UEFA. Και οι δύο άνδρες αρνήθηκαν την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για καθυστερημένη πληρωμή για το συμβουλευτικό έργο του Πλατινί για τη FIFA. Και… τη γλίτωσαν.

Με την ανάθεση του Μουντιάλ το 2010 σε αφρικάνικη χώρα ο Μπλάτερ είχε εξήγγειλε από τότε, ότι από την ήπειρο αυτή θα ξεκινήσει ένας «κύκλος», που θα φέρει το Μουντιάλ σε όλες τις ηπείρους τα επόμενα 20 χρόνια: όντως, το 2014 πήγε στη Λατινική Αμερική (Βραζιλία), το 2018 στην Ευρώπη (Ρωσία), το 2022 στην Ασία (Κατάρ) και το 2026 ακολούθησε η Βόρεια Αμερική: ήθελε τις ΗΠΑ, εντέλει θα συνδιοργανωθεί από ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό.

Η Αίγυπτος υποστήριξε την υποψηφιότητά της για το 2010 μέχρι το τέλος, αλλά δεν έπεισε ούτε έναν να την ψηφίσει: μηδέν έλαβε στην ψηφοφορία, 10 το Μαρόκο και 14 η Νότια Αφρική εκ των οποίων οι οκτώ ψήφοι ήταν, ως αποδείχθηκε, πληρωμένοι. Με λάδωμα. Τον Τζακ Γουόρνερ της CONCACAF… έδωσε, με αντάλλαγμα την ασυλία και απαλλαγή από τις κατηγορίες, ο τότε αντιπρόεδρός της Τσακ Μπλέιζερ. Κάπου τα χάλασαν στη μοιρασιά…

Το Μαρόκο, εν έτει 2022 είναι στα ημιτελικά του Μουντιάλ μα η μεγαλύτερη νίκη του το περιμένει… μελλοντικά. Κι αν για το 2030 η πρόθεση είναι να δοθεί η διοργάνωση στη Λατινική Αμερική με αφορμή τα 100 χρόνια (ωστόσο Ουρουγουάη και Αργεντινή εμμένουν ότι δεν υπάρχει… μία άρα Ισπανία και Πορτογαλία είναι το γκραν φαβορί), ήτοι καλοβλέπουν το 2034 για το δεύτερο, στην ιστορία, Μουντιάλ στη «μαύρη ήπειρο». Για το 2010 είχαν μακράν τον καλύτερο φάκελο υποψηφιότητας και έχασαν. Τους το χρωστάει η ιστορία εκτός γηπέδων: την εντός την έγραψαν, ήδη, στο Κατάρ…

ΥΓ. Για το Μουντιάλ του 2030 έχουν καταθέσει επίσημα ενδιαφέρον το Μαρόκο, Πορτογαλία και Ισπανία με την υπόσχεση να δοθούν αγώνες και στην Ουκρανία, η… τετραπλή Αργεντινής, Χιλής, Παραγουάης και Ουρουγουάης καθώς και η αστειότητα Ελλάδας, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας. Λέγετε πως θα καταθέσουν το Καζακστάν (μόνο του) μα και η Αυστραλία μαζί με την Ινδονησία.

Για το 2034 υπάρχει το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Αυστραλία μαζί με την Ινδονησία αλλά και τη Νέα Ζηλανδία, η Νιγηρία και η Κίνα…