Menu

Mundostories #262 Όταν η Εθνική μας χόρεψε… σάμπα

Mundostories #262 Όταν η Εθνική μας χόρεψε… σάμπα

🏆 Όταν η Εθνική μας χόρεψε… σάμπα

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 262 👇

Στη «χώρα του καφέ», η Εθνική μας είχε την καλύτερη πορεία της στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της κατάφερε να πάρει την πρόκριση στα νοκ άουτ, με το «χρυσό» γκολ-πέναλτι του Σαμαρά κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Θα μπορούσε να είχε σφραγίσει εισιτήριο για τους «8», αλλά λύγισε στα πέναλτι από την Κόστα Ρίκα ελέω Κέιλορ Νάβας. Στο «κύκνειο άσμα» του αρχηγού, Γιώργου Καραγκούνη, αλλά και του ομοσπονδιακού τεχνικού, Φερνάντο Σάντος, με τον οποίο το «διαζύγιο» δεν βγήκε με… βελούδινο τρόπο όπως θα άρμοζε σε μία τόσο πετυχημένη συνεργασία.

Η Εθνική δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απευθείας πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ του 2014, καθώς τερμάτισε 2η στον 7ο όμιλο, αν και συγκέντρωσε 25 βαθμούς (8-1-1), όσους και 1η Βοσνία, έχοντας πολύ χειρότερο συντελεστή τερμάτων. Εκμεταλλεύτηκε τη δεύτερη ευκαιρία, βγάζοντας νοκ-άουτ τη Ρουμανία στα μπαράζ, επικρατώντας 3-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης», έχοντας μεγάλο πρωταγωνιστή τον ασταμάτητο εκείνη την περίοδο Κώστα Μήτρογλου, ο οποίος σκόραρε δις (14’, 66’), ενώ το άλλο γκολ είχε σημειώσει ο Σαλπιγγίδης (20’), ενώ εκτός ήρθε 1-1. Το νέο γκολ του «καυτού» Μήτρογλου στο 23’ έφερε ακόμα πιο κοντά στη Βραζιλία τη γαλανόλευκη, ενώ το αυτογκόλ του Τοροσίδη στο 55’ δεν θα μπορούσε να της χαλάει τα πλάνα.

Η Ελλάδα λοιπόν… γλυκάθηκε και βρέθηκε στα τελικά του Μουντιάλ για 2η σερί φορά, μετά την παρουσία στη Νότιο Αφρική. Η πρεμιέρα της απέναντι στην Κολομβία των Γιέπες, Τζάκσον Μαρτίνες, Ζουνίνγκα ήταν απογοητευτική, γνωρίζοντας την ήττα με 3-0 στο «Μινεϊράο», με τα τέρματα από Αρμέρο (5’), Γκουτιέρες και Χάμες (93’). Ο νυν άσος του Ολυμπιακού έμελλε να κάνει το «μπαμ» σε εκείνη τη διοργάνωση. Οι πρώτες μουρμούρες άρχισαν και υπήρξε πολύς κόσμος που προέβλεπε πορεία αντίστοιχη με του 1994 στις ΗΠΑ. Η Εθνική όμως απάντησε στο γήπεδο.

Στο δεύτερο ματς, το οποίο ήταν απέναντι στην Ιαπωνία, η Ελλάδα έδειξε ότι είχε ακόμα παλμό, παρότι για κάποιον που δεν έχει εικόνα, το τελικό 0-0 δεν εντυπωσιάζει. Η γαλανόλευκη αναγκάστηκε να αγωνιστεί από το 38’ με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Κατσουράνη με δύο κίτρινες, σε ένα παιχνίδι το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος). Η ομάδα του Σάντος που έκανε αλλαγές σε πρόσωπα, παρουσιάστηκε βελτιωμένη και με την ψυχωμένη εμφάνιση αναθάρρησε. Πλέον είχε μπροστά της έναν τελικό απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού των Ντρογκμπά, Γιάγια και Κόλο Τουρέ.

Με νίκη εξασφάλιζε παρουσία στη νοκ άουτ φάση, με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα αποχαιρετούσε. Η Εθνική μας επικράτησε 2-1 σε ένα ματς-θρίλερ, πετυχαίνοντας «χρυσό» γκολ στο 90’+3’ με το πέναλτι που πήρε έξυπνα και εκτέλεσε ο Γιώργος Σαμαράς. Έπειτα από ένα ασυνήθιστα παραγωγικό παιχνίδι από πλευράς γαλανόλευκης, στο οποίο άνοιξε το σκορ με τον Σάμαρη (42’), ο οποίος μπήκε στο 12’ λόγω τραυματισμού του Κονέ, ενώ κόντρα στη ροή του αγώνα ισοφαρίστηκε στο 74’ με τον Μπονί. Μέχρι τις καθυστερήσεις, η τύχη σίγουρα δεν ήταν με το μέρος της Ελλάδας, αφού πέραν του ότι τραυματίστηκε και ο Καρνέζης (πήρε τη θέση του ο Γλύκος), είχε τρία δοκάρια.

Η πορεία της Ελλάδας ήταν ήδη επιτυχημένη, αφού συνέχισε για πρώτη φορά και μετά τους ομίλους σε Μουντιάλ και ενώ μέχρι εκείνο το σημείο το μεγαλύτερό της επίτευγμα ήταν η νίκη με 2-1 επί της Νιγηρίας. Ωστόσο, έκανε όνειρα για ακόμη κάτι καλύτερο, την πρόκριση στα προημιτελικά. Απέναντί της είχε μία καλή ομάδα όπως η Κόστα Ρίκα, που επ’ ουδενί δεν αποτελούσε φόβητρο. Ακόμη ένα θρίλερ για τη γαλανόλευκη, αλλά αυτήν τη φορά δίχως happy end για την Ελλάδα, η οποία λύγισε με 5-3 στα πέναλτι ελέω Νάβας, με τον Φάνη Γκέκα να γίνεται μοιραίος, αφού νικήθηκε από τον μετέπειτα γκολκίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης που έκανε φοβερό τουρνουά. Η κανονική διάρκεια έληξε 1-1, με τον Ρουίς να σκοράρει στο 52’, σε μία φάση που αδράνησε η ελληνική άμυνα, αλλά ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος «χτύπησε» στο 91’ και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, όπου δεν άλλαξε κάτι.

Το φινάλε ήταν πικρό για την Ελλάδα, η οποία αποχαιρέτησε μεν με το κεφάλι ψηλά, γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι έχασε σημαντική ευκαιρία για κάτι ιστορικό. Ήταν το τέλος μιας εποχής, αφού αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» του Γιώργου Καραγκούνη, που έγραψε 139 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, με το οποίο έζησε μεγάλες στιγμές.