Menu

Mundostories #265 Αργεντινή. Το ταξίδι 35 ημερών για να παίξει… μόνο έναν αγώνα

Mundostories #265 Αργεντινή. Το ταξίδι 35 ημερών για να παίξει… μόνο έναν αγώνα

🏆 Αργεντινή. Το ταξίδι 35 ημερών για να παίξει… μόνο έναν αγώνα

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 265 👇

Στις 8 Οκτωβρίου 1932 η FIFA στο 21ο συνέδριό της αποφάσισε να αναθέσει τη διοργάνωση του δεύτερου Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ιταλία. Εκείνη την εποχή τη χώρα κυβερνούσε ο Μπενίτο Μουσολίνι ο οποίος είχε ανέλθει στην εξουσία το 1922. Ο «Ντούτσε» έδωσε εντολή και μέσα σε χρόνο ρεκόρ τελειοποιήθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις που για εκείνη την εποχή ήταν υπερσύγχρονες.

Ο δικτάτορας είδε την ανάληψη του Μουντιάλ του 1934 ως την καλύτερη προπαγάνδα για τη χώρα του. Από οργανωτικής πλευράς τα πάντα ήταν τέλεια ενώ ο Μουσολίνι ανακαίνισε ακόμα και τα μέσα συγκοινωνίας. Η FIFA αριθμούσε εκείνη την εποχή 50 μέλη και 32 από αυτά δήλωσαν συμμετοχή. Έτσι αποφασίσθηκε για πρώτη φορά να διεξαχθεί προκριματική φάση για να επιλεγούν οι 16 ομάδες που θα έπαιρναν μέρος στα τελικά. Η κάτοχος του τροπαίου όμως, η Ουρουγουάη, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την «ιταλοποίηση» των αστεριών της. Για λόγους που αφορούσαν διαμάχες των ομοσπονδιών με τους παίκτες (επαγγελματοποίηση του ποδοσφαίρου) δεν κατέβασαν τις καλύτερες ομάδες τους και η Αργεντινή με τη Βραζιλία ενώ απείχαν Παραγουάη και Βολιβία που εκείνη την εποχή είχαν εμπλακεί σε πολεμική σύγκρουση.

Το «όχι», όμως ετοιμαζόταν να το πει και η Αργεντινή, φιναλίστ στο προηγούμενο Μουντιάλ, επειδή η Ιταλία είχε «κλέψει» τέσσερις παίκτες της και συγκεκριμένα τους Λουίς Μοντι, Ραϊμούντο Ορσι, Ενρίκε Γκουάιτα, Ατίλιο Ντεμαρία. Το πρόβλημα είναι ότι ο Μουσολίνι δεν μπορούσε να δεχθεί ότι από το δικό του Μουντιάλ θα απουσίαζε και η φιναλίστ του προηγούμενου, η Αργεντινή, και όχι μόνο η κάτοχος του τίτλου (Ουρουγουάη). Έτσι, πίεσε τους υπεύθυνους ώστε να αποδεχθούν την πρόσκληση. Και την αποδέχθηκαν, αλλά με τους δικούς τους όρους: η ομάδα που θα εκπροσωπούσε την Αργεντινή δεν θα ήταν η κανονική εθνική ομάδα της αλλά ένα σύνολο που θα το αποτελούσαν παίκτες που έπαιζαν σε μικρομεσαίες ομάδες της.

Ταξίδι 35 ημερών για ένα 90λεπτο…

Έτσι, η Αργεντινή ξεκίνησε με το πλοίο «Neptunia» με προορισμό το λιμάνι της Γένοβας, στο οποίο τελικά έφτασε έπειτα από 17 μέρες. Και από τη στιγμή που πάτησαν Ιταλία οι Νοτιοαμερικάνοι, έμαθαν το εξής: στις 27 Μαΐου 1934 θα αντιμετώπιζε τη Σουηδία και αν νικούσαν, με βάση το τότε σύστημα διεξαγωγής, θα έπαιρναν την πρόκριση για τα προημιτελικά. Οι άσημοι Αργεντίνοι, αν και προέρχονταν από τέτοιο ταξίδι, άνοιξαν το σκορ στο 4’ με τον Μπέλις αλλά στο 9’ δέχθηκαν την ισοφάριση από τον Γιόνασον. Το ημίχρονο βγήκε ισόπαλο 1-1 και στο ξεκίνημα της επανάληψης, στο 48’, ο Γκαλάτεο έκανε το 2-1 για τους Νοτιοαμερικάνους. Οι Σουηδοί, όμως, είχαν και πάλι την απάντηση. Και ήταν διπλή. Στο 67’ ο Γιόνασον με το δεύτερό του γκολ έφερε ξανά το ματς στα ίσα και στο 79’ ο Κρόον έγραψε το 3-2 για τους Σκανδιναβούς, οι οποίοι ήταν και αυτοί που πήραν την πρόκριση για τους προημιτελικούς.

Έτσι, το Μουντιάλ 1934… είχε μόλις λάβει τέλος για την «αλμπισελέστε», η οποία την επόμενη μέρα άρχισε το μακρινό -και μεγαλύτερο κατά μία ημέρα- ταξίδι της επιστροφής: 17 μέρες για να πάνε, να παίξουν ένα παιχνίδι, να χάσουν και άλλες 18 για να επιστρέψουν σπίτια τους… Και μπορεί να μην πρόλαβαν να χαρούν το Παγκόσμιο Κύπελλο και την παραμονή τους στην Ιταλία, έμαθαν, όμως, για τα καλά τον ωκεανό, στον οποίο, σύμφωνα με τον θρύλο, κατέληξαν και οι μπάλες που είχαν για να κάνουν προπονήσεις εν πλω καθώς πήγαιναν στην Ιταλία…