Menu

Mundostories #266 Ο Κρόιφ και η ρίγα της Adidas…

Mundostories #266 Ο Κρόιφ και η ρίγα της Adidas…

🏆 Ο Κρόιφ και η ρίγα της Adidas…

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 266 👇 

Γνωρίζατε ότι ο Γιόχαν Κρόιφ είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που φορούσε διαφορετική φανέλα από τους συμπαίκτες του; Κι όμως, το έκανε κι αυτό….

Ο Ολλανδός υπήρξε μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στην ιστορία του ποδοσφαίρου και είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι ήταν ικανός για τα πάντα. Και αν κάνει κάποιος μια αναδρομή στη ζωή του, στην καριέρα του, θα συνειδητοποιήσει ότι έτσι είναι. Μια από τις «αποδείξεις», είναι το γεγονός ότι κατάφερε στην τελική φάση του Μουντιάλ 1974 να φοράει διαφορετική φανέλα από τους συμπαίκτες του. Συγκεκριμένα, η Ολλανδία είχε συμφωνία με την Adidas, η οποία και έντυνε την εθνική ομάδα, αλλά ο Κρόιφ είχε συμβόλαιο με την Puma, η οποία τον προμήθευε με τα ειδικά παπούτσια.

Έχοντας δεσμευτεί με τη συγκεκριμένη εταιρία λοιπόν, προφανώς με πολύ καλό οικονομικό αντάλλαγμα, ο Γιόχαν αρνήθηκε να φορέσει τη φανέλα των «οράνιε» όπως ήταν και ζήτησε μια ξεχωριστή για αυτόν, με δύο ρίγες στα μανίκια αντί για τρεις, αφού οι τρεις ρίγες ήταν το σήμα κατατεθέν της Adidas. Και επειδή μιλάμε για τον Γιόχαν Κρόιφ, το αίτημά του έγινε δεκτό από την ολλανδική ομοσπονδία…

Το καλοκαίρι του 1974 η Ολλανδία θεωρούνταν ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας. Ήταν μάλιστα η εποχή όπου το ποδόσφαιρο περνούσε στον απόλυτο επαγγελματισμό και οι ποδοσφαιριστές υπέγραφαν τα πρώτα τους επαγγελματικά συμβόλαια για ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους. Στην περίπτωση του Κρόιφ το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την Puma ήταν αυτό που αντί να καλυτερέψει τα πράγματα τον έφερνε σε συνεχόμενη κόντρα με την ολλανδική ομοσπονδία επειδή οι «οράνιε» θα φορούσαν Adidas στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Puma είχε προλάβει να τα βρει με τον «Ιπτάμενο Ολλανδό», λανσάροντας και μια τεράστια καμπάνια ενόψει του Μουντιάλ με τα παπούτσια του να έχουν την επωνυμία «Puma King Cruyff». Ο Κρόιφ εξήγησε στην ομοσπονδία της Ολλανδίας πριν από την έναρξη των αγώνων πως δεν θα αγωνιζόταν με Adidas και πως δεν θα άλλαζε γνώμη, ότι και εάν γινόταν.

«Ωραία λοιπόν, εσείς έχετε αποφασίσει ότι θα φοράμε Adidas. Αυτό δηλαδή θα κάνουμε και όταν θα πάμε στο Μουντιάλ;” Ήταν τα λόγια που είπα στην Ομοσπονδία. Εκείνοι τότε μου απάντησαν ότι η φανέλα ανήκε στην εθνική και εγώ από την πλευρά μου τους εξήγησα ότι: “Το κεφάλι, το κορμί και τα πόδια ανήκουν σε μένα”. Ήταν τα πρώτα χρόνια του επαγγελματισμού και η εθνική ομάδα είχε ήδη κλείσει συμφωνία με την εταιρεία ένδυσης. Μόνο που εγώ είχα τη δική μου συμφωνία με άλλη εταιρεία. Και έτσι έκανα το δικό μου», έγραψε στην αυτοβιογραφία του για το περιστατικό που άφησε εποχή.

Η ολλανδική ομοσπονδία, έπειτα από αρκετά επεισόδια και λογομαχίες, επέτρεψε στον Κρόιφ κάτι πρωτοποριακό για την τότε εποχή, αφήνοντας τον να αφαιρέσει τη μία από τις τρεις ρίγες που έχει για έμβλημα η Adidas! Πολλοί δεν κατάλαβαν στην αρχή τι είχε γίνει, όμως στον τελικό της διοργάνωσης κόντρα στην διοργανώτρια Δυτική Γερμανία δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα, το οποίο λύθηκε άμεσα, αφού ο αντιδραστικός Κρόιφ επέμεινε και αγωνίστηκε με τις δύο ρίγες στον τελικό στην ήττα από τους Δυτικογερμανούς με 2-1.

ΥΓ. Τις δύο εταιρείες τις δημιούργησαν δύο αδέλφια από το Χερτσόγκεναουραχ: ο Άντολφ «Αντι» Ντάσλερ την Adidas και ο Ρούντολφ Ντάσλερ την Puma ενώ από το 1924 είχαν μαζί το Gebrüder Dassler Schuhfabrik (εργοστάσιο παπουτσιών αδελφών Ντάσλερ). Άγνωστο επακριβώς γιατί δεν δεκαετία του ’40 τα δύο αδέρφια τα… έσπασαν, πιθανότατα επειδή ο Ρούντολφ ήταν φανατικός χιτλερικός ενώ ο Αντι όχι. Και οι δυο τους πέθαναν στα 70s ενώ οι εταιρείας τους κυριαρχούσαν στον κόσμο εμπορικά. Και οι συγγενείς τους φρόντισαν να κρατήσουν τις μεταξύ τους αποστάσεις ακόμα και μετά θάνατον: στο νεκροταφείο οι τάφοι των δύο αδελφών βρίσκονται όσο πιο μακριά γίνεται ο ένας από τον άλλο, ώστε κανείς να μην αμφιβάλλει για το άσβεστο μίσος που χώρισε τα δύο αδέλφια…