Menu

Mundostories #276 Ο Διακογιάννης ήταν ο… νονός του Μουντιάλ

Mundostories #276 Ο Διακογιάννης ήταν ο… νονός του Μουντιάλ

🏆 Ο Διακογιάννης ήταν ο… νονός του Μουντιάλ

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 276 👇

Είναι η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη. Στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ως «Μουντιάλ» το Παγκόσμιο Κύπελλο, η μετάφραση του «World Cup». Γιατί όμως;

Το Μουντιάλ στα ισπανικά σημαίνει «Παγκόσμιος». Κρατήστε το. Το 1962 με αφορμή το Μουντιάλ της Χιλής η εν λόγω λέξη πρωτοεμφανίστηκε στις ελληνικές εφημερίδες μέσω του νεαρού τότε Γιάννη Διακογιάννη στην «Αθλητική Ηχώ». Στα ρεπορτάζ που υπέγραφε, είχε κάνει αναφορά στη λέξη «Μουντιάλ» τονίζοντας χαρακτηριστικά πως έτσι λένε οι αποκαλούν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Μετά από σκληρές, αμφίρροπες και πεισματώδεις συναντήσεις το “Μούντιαλ”, όπως αποκαλούν οι Χιλιανοί το Παγκόσμιο Κύπελλο, έφθασε στην τελική του φάση», έγραψε χαρακτηριστικά ο σπουδαίος Έλληνας αθλητικογράφος.

Η πλήρης ονομασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα ισπανικά είναι το «Copa Mundial de la FIFA». Τα ισπανικά χρησιμοποιούνται στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, πλην της Βραζιλίας που μιλάνε πορτογαλικά αλλά κι εκεί υπάρχει η λέξη Mundial. Η παράδοση των χωρών της Λατινικής Αμερικής στο άθλημα και η συγκυρία των επαναλαμβανόμενων διοργανώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε λατινόφωνες χώρες έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Χαρακτηριστικά ότι στην αμέσως επόμενη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε το 1966 στην Αγγλία, η λέξη Μουντιάλ δεν ακούστηκε. Ωστόσο στο Μεξικό του 1970, στην Αργεντινή του 1978, την Ισπανία του 1982, το Μεξικό του 1986 και την Ιταλία του 1990 η λέξη Μουντιάλ ριζώνει στη συνείδησή μας και τον λόγο μας ως Έλληνες. Μπαίνει στο λεξικό της κοινής νεοελληνικής και στο λεξικό του Μπαμπινιώτη. Μάλιστα πλέον έχει οικειοποιηθεί στη γλώσσα μας και χρησιμοποιούμε παράγωγα της λέξης. Όπως «μουντιαλικός» για έναν ποδοσφαιριστή που συμμετέχει στο Μουντιάλ ή «μουντιαλίζομαι» όταν βλέπω αγώνα της διοργάνωσης – αργκό βέβαια.

Παρεμπιπτόντως, στα τούρκικα η επίσημη ονομασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι ΦΙΦΑ Ντουνιά Κουπασί (ντουνιάς ο κόσμος, κούπα το κύπελλο, βέβαια).

Ο Διακογιάννης είναι λοιπόν ο… πατέρας της λέξης για τη χώρα μας. Αλλη μια κληρονομιά που μας άφησε…