Menu

Mundostories #277 Οταν οι «μπλε» Γάλλοι φόρεσαν… πράσινα

Mundostories #277 Οταν οι «μπλε» Γάλλοι φόρεσαν… πράσινα

🏆 Οταν οι «μπλε» Γάλλοι φόρεσαν… πράσινα

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 277 👇

10 Ιουνίου 1978. Το Μουντιάλ της Αργεντινής βρίσκεται και για στην τρίτη 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων διεξάγεται το αδιάφορο βαθμολογικά Γαλλία – Ουγγαρία, με αμφότερες να έχουν ήδη αποκλειστεί από τη συνέχεια, μετρώντας μηδέν βαθμούς στους δύο αγώνες απέναντι στη διοργανώτρια Αργεντινή και την Ιταλία.

Σημειώνεται ότι την περίοδο εκείνη, τα περισσότερα ματς της διοργάνωσης μεταδίδονταν σε ασπρόμαυρη εικόνα, γεγονός που ανάγκαζε τη FIFA να δίνει μήνες νωρίτερα τις απαραίτητες οδηγίες για τις εμφανίσεις που θα έπρεπε να φορεθούν σε κάθε ματς. Σε γενικό πλαίσιο, αυτό που ίσχυε ήταν ότι σε κάθε παιχνίδι, η μία χώρα έπρεπε να εμφανίζεται στο γήπεδο με ανοιχτόχρωμες φανέλες και η άλλη με σκουρόχρωμες, έτσι ώστε να γίνεται εύκολα ο διαχωρισμός.

Για εκείνο το παιχνίδι η οδηγία ήταν πως οι Γάλλοι θα παρουσιαστούν στην Μαρ ντελ Πλάτα με τις λευκές εμφανίσεις και οι Ούγγροι με τις κόκκινες, η επιστολή εστάλη Φεβρουάριο του ’78 και τον Απρίλιο εστάλη νέα: οι Γάλλοι έπρεπε τελικά να φορέσουν την κλασική μπλε εμφάνιση και οι Ούγγροι λευκά. Μια επιστολή που όμως ουδέποτε παρέλαβαν οι Γάλλοι…

Αποτέλεσμα τούτου; Την ημέρα του αγώνα οι δύο ομάδες να εμφανιστούν στο γήπεδο για προθέρμανση με τα ίδια χρώματα. Λευκές εμφανίσεις από τη μία, λευκές και από την άλλη! Ο Βραζιλιάνος διαιτητής, Αρνάλντο Κοέλιο, απευθύνθηκε άμεσα στους Γάλλους, προσπαθώντας να μάθε πού βρίσκονται οι μπλε εμφανίσεις τους. Η απάντηση βρισκόταν 400 χιλιόμετρα μακριά και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο του Μπουένος Άιρες όπου διέμενε η γαλλική αποστολή!

Τη λύση έδωσε ωστόσο ο προπονητής της αργεντίνικου συλλόγου, Ατλέτικο Κίμπερλεϊ, ο οποίος βρισκόταν στο γήπεδο! Τα χρώματα της συγκεκριμένης ομάδας είναι το πράσινο και το άσπρο, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι έχει μόνο 14 κομμάτια διαθέσιμα και μάλιστα χωρίς αριθμούς στο πίσω μέρος!

Οι Γάλλοι τον ευχαρίστησαν, δέχτηκαν να μπουν στο γήπεδο μοιάζοντας με την… Μπέτις ή τη Σεντ Ετιέν και φρόντισαν να τυπώσουν νούμερα στο πίσω μέρος για να μπορέσουν να παίξουν το ματς. Η συνάντηση ξεκίνησε με 45 λεπτά καθυστέρηση και οι κατά τ’ άλλα… «μπλε», επικράτησαν με σκορ 3-1 και αποχαιρέτησαν το τουρνουά με το κεφάλι ψηλά.