Menu

Mundostories #278 Τέσσερα Μουντιάλ, ποτέ δεν έπαιξε όμως στα… προκριματικά

Mundostories #278 Τέσσερα Μουντιάλ, ποτέ δεν έπαιξε όμως στα… προκριματικά

🏆 Τέσσερα Μουντιάλ, ποτέ δεν έπαιξε όμως στα… προκριματικά

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 278 👇

Ο «Θείος» της Ίντερ, Τζιουζέπε Μπέργκομι υπήρξε ένας απ’ τους πιο πετυχημένους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του συλλόγου. Σκληροτράχηλος κεντρικός ή δεξιός ακραίος αμυντικός ο οποίος έγραψε ιστορία με την ομάδα του Μιλάνου. Ξεκίνησε επαγγελματικά την καριέρα του την περίοδο 1979-80 και έμεινε στην Ίντερ για 20 ολόκληρα χρόνια. Σημείωσε 756 συμμετοχές και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 κατείχε το ρεκόρ συμμετοχών με τους «νερατζούρι» (απ’ το 2011 το ρεκόρ αυτό ανήκει στον Χαβιέ Ζανέτι). Είναι επίσης ο πλέον πολύχρονος αρχηγός στην ιστορία της Ίντερ. Αυτό όμως που πάντα ξεχώριζε στον Μπέργκομι ήταν τα φρύδια και το μουστάκι του. από τα πλέον χαρακτηριστικά μουστάκια στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Όμως ο Μπέργκομι ξεχωρίζει και για ακόμη ένα στατιστικό. Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε 4 διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα, χωρίς να συμμετάσχει ποτέ σε προκριματικά!

Το 1982 η Ιταλία είχε προκριθεί στο Μουντιάλ της Ισπανίας, Ο 18χρονος τότε Μπέργκομι δεν ήταν διεθνής. Όμως ο θρυλικός προπονητής της Ιταλίας Έντζο Μπέαρτζοτ, πίστεψε στον Μπέργκομι και παρά τα 18 του χρόνια και την απειρία του, τον κάλεσε. Μια επιλογή που αποδείχθηκε σωστή στην πορεία. Η Ιταλία διάπρεψε στα γήπεδα της Ισπανίας και στον τελικό της διοργάνωσης ο Μπέργκομι αγωνίστηκε βασικός. Ο αγώνας ήταν κόντρα στην Δυτική Γερμανία και η «σκουάντρα ατζούρα» επικράτησε με 3-1.

Μετά τον θρίαμβο του 1982 η Ιταλία προκρίθηκε αυτόματα στην επόμενη διοργάνωση του 1986. Εκεί ο Μπέργκομι υπήρξε μέλος και πάλι της Ιταλία. Γρήγορος, αθλητικός, με αντοχές και πνευμόνια. Ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε προπονητή. Η Ιταλία προκρίθηκε απ’ τον όμιλο της, όμως αποκλείστηκε στη φάση των «16» απ’ την Γαλλία.

Το 1990 οι Ιταλοί ήθελαν να πάρουν το αίμα τους πίσω. Ήταν διοργανωτές και έτσι η ομάδα πέρασε χωρίς προκριματικά στη διοργάνωση. Ο Μπέργκομι για ακόμη μια φορά ήταν στις επιλογές και έτσι ήταν η τρίτη φορά που αγωνιζόταν σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η διοργάνωση ξεκίνησε εντυπωσιακά με τους Ιταλούς να είναι εκ των φαβορί. Στα ημιτελικά όμως η πορεία τους σταμάτησε απ’ τον Μαραντόνα και την παρέα του.

Δυο χρόνια μετά, ο Μπέργκομι αγωνιζόταν με τα χρώματα της Ιταλίας στα προκριματικά του Euro 1992. Εκεί σε έναν αγώνα με την Νορβηγία, ο Ιταλός αστέρας αντίκρισε κόκκινη κάρτα. Ήταν μάλιστα και η μοναδική κόκκινη που είδε ποτέ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Εκτοτε, και για αρκετά χρόνια έχασε την θέση του και δεν έλαβε καμιά κλήση.

Όλα έδειχναν ότι Μπέργκομι και «ατζούρι» είχαν… χωρίσει. Ωστόσο το 1998 όμως σε ηλικία 34 ετών, πήρε κλήση για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Την συγκεκριμένη χρονιά είχε αγωνιστεί 28 φορές με τα χρώματα της Ίντερ στο πρωτάθλημα Ιταλίας, ενώ ως αρχηγός των «νερατζούρι» σήκωσε το κύπελλο UEFAαέρα. Στα γήπεδα της Γαλλίας ξεκίνησε ως… ρεζέρβα, όμως στο τελευταίο αγώνα των ομίλων, ο Μπέργκομι πέρασε στον αγώνα ως αλλαγή στη θέση του τραυματία Αλεσάντρο Νέστα. Στην υπόλοιπη διοργάνωση είχε φανέλα βασικού και αγωνιζόταν μαζί με τους Φάμπιο Καναβάρο, Αλεσάντρο Κοστακούρτα και Πάουλο Μαλντίνι. Η πορεία της Ιταλίας ήταν σχετικά καλή. Στα προημιτελικά όμως οι «ατζούρι» κληρώθηκαν με την διοργανώτρια Γαλλία και αποκλείστηκαν στα πέναλτι.

Στις 3 Ιουλίου 1998, όπου και έλαβε χώρα ο προημιτελικός κόντρα στην Γαλλία, ήταν και η τελευταία εμφάνιση του Μπέργκομι με τα χρώματα της Ιταλίας. Ήταν η 81η εμφάνιση του με το εθνόσημο στο στήθος. Στις 81 εμφανίσεις είχε σημειώσει 6 τέρματα. Πανηγύρισε την κατάκτηση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ στο βιογραφικό πρόσθεσε εμφανίσεις σε τέσσερα Μουντιάλ, χωρίς όμως να συμμετάσχει ποτέ σε προκριματικά!