Menu

Mundostories #280 Ο «Κάιζερ» έπαιζε με εξάρθρωση ώμου στον ημιτελικό του ‘70

Mundostories #280 Ο «Κάιζερ» έπαιζε με εξάρθρωση ώμου στον ημιτελικό του ‘70

🏆 Ο «Κάιζερ» έπαιζε με εξάρθρωση ώμου στον ημιτελικό του ‘70

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 280 👇

Ο ημιτελικός του Μουντιάλ 1970, ανάμεσα σε Ιταλία και  Δυτική Γερμανία, έχει ψηφιστεί ως το πιο «έντονο» ματς στην ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου.

Πάντα οι αναμετρήσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι κάτι ξεχωριστό, αλλά εκείνη την ημέρα στο «Αζτέκα» του Μεξικού… το παράκαναν. Ιταλοί και Δυτικογερμανοί έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για να πάρουν την πρόκριση στον τελικό, με τη «σκουάντρα ατζούρα» να πανηγυρίζει επικρατώντας με 4-3.

Οι Ιταλοί πήραν την πρόκριση, οι Γερμανοί το χειροκρότημα και ο Φραντς Μπέκενμπαουερ, ο ηγέτης της «μάνσαφτ», πήρε ένα από τα σημαντικότερα παράσημα της καριέρας του, αφού έδειξε τι σημαίνει αυταπάρνηση, αγάπη για τη φανέλα και την ομάδα. Παρά το γεγονός ότι τραυματίστηκε νωρίς και οι γιατροί διαπίστωσαν ότι υπέστη εξάρθρωση ώμου, ο «Κάιζερ» αρνήθηκε να αποχωρήσει και έπαιξε όχι απλά ως το τέλος του 90λεπτου αλλά ως το τέλος της παράτασης έχοντας δεμένο το χέρι! Μπορεί να φανταστεί κανείς κάτι τέτοιο στο σημερινό ποδόσφαιρο;

Η ιστορία τον έχει καταγράψει ως έναν από τους σπουδαιότερους αν όχι ο σπουδαιότερος Γερμανός ποδοσφαιριστής. Τον έχει καταγράψει ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία του αθλήματος. Τον έχει καταγράψει… όπως ήθελε αυτός βασικά, γιατί από μικρός είχε δείξει ότι είναι ικανός να αλλάξει την ιστορία. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου αλλά πραγματικότητα: το 1959, στα 12 του χρόνια, ο Μπέκενμπαουερ ήταν έτοιμος να αφήσει την Μόναχο 1906, την ομάδα στην οποία έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, για να πάει στη Μόναχο 1860.

Σε ένα ματς ανάμεσα στις μικρές ομάδες των δύο συλλόγων, όμως, ένας αντίπαλος τού έριξε μια σφαλιάρα. Η αντίδραση του Φραντς; Άλλαξε γνώμη και πήγε στα τμήματα υποδομής της μεγάλης αντιπάλου της Μόναχο 1860, πήγε στη Μπάγερν Μονάχου. Και από εκεί και πέρα, η συνέχεια είναι, λίγο-πολύ, γνωστή σε όλους: πρωταθλήματα, Κύπελλα Πρωταθλητριών, προπονητής, πρόεδρος του κλαμπ, πραγματικό σύμβολο της Μπάγερν.

Τότε, στο Μουντιάλ του 1970 και στο 67ο λεπτό του παιχνιδιού, με την Ιταλία να προηγείται με 1-0, η Δυτική Γερμανία είναι στην επίθεση και ο «Κάιζερ» άρχισε μία από τις γνωστές επελάσεις του, επιχειρώντας να πατήσει στην αντίπαλη άμυνα. Ο Μπούρνιτς, όμως, δεν θα τον αφήσει, ξαπλώνοντάς τον στο έδαφος. Και την ώρα που οι συμπαίκτες του διαμαρτύρονταν επειδή ζητούσαν πέναλτι αντί για φάουλ, αυτός υπέφερε και σφάδαζε από τον πόνο. Λογικό. Εξάρθρωση ώμου ήταν η διάγνωση του ιατρικού τιμ και αυτό υπό φυσιολογικές συνθήκες θα σήμαινε αποχώρηση και επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Όχι εκείνη την ημέρα όμως και όχι για τον Μπέκενμπαουερ, ο οποίος έδωσε εντολή να του δέσουν το χέρι και συνέχισε έτσι μέχρι και το 120’, αφού ο ημιτελικός πήγε στην παράταση. Εκεί, οι Ιταλοί πανηγύρισαν τη νίκη και την πρόκριση στον τελικό όπου περίμενε η Βραζιλία, αλλά οι Γερμανοί μπορούσαν να είναι υπερήφανοι για την προσπάθειά τους και για τον ηγέτη τους. Αυτόν που εξασφάλισε ότι το «Κάιζερ» ήταν το κατάλληλο προσωνύμιο για να περιγράψει κανείς τον χαρακτήρα του, την αξία του και την προσωπικότητά του…