Menu

Αργεντινή – Γαλλία. Τανγκό ή μπαλέτο;

Αργεντινή – Γαλλία. Τανγκό ή μπαλέτο;

 Ο Μέσι στα βήματα του Μαραντόνα, ο Εμπαπέ στα χνάρια του Ζιντάν…

Το βράδυ της Κυριακής το Μπουένος Αϊρες και το Παρίσι αναμένουν πώς και πώς την υπέρτατη στιγμή για να φωταγωγηθούν. Διότι μόνο το ποδόσφαιρο εξιτάρει τόσο τις αισθήσεις που σε οδηγεί να πάρεις σβάρνα τους δρόμους και να μοιραστείς τη χαρά σου. Τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο στην Αργεντινή ήταν το 1986 όταν η παρέα του Μαραντόνα στεφόταν πρωταθλήτρια κόσμου στο Μεξικό. Και, αντίστοιχα, στη Γαλλία, πριν από τέσσερα (και κάτι) χρόνια όταν ο Εμπαπέ και οι συμπαίκτες του ανέβαζαν τους «μπλε» στον παγκόσμιο θρόνο.

Το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο θα αναδείξει είτε νέα νικήτρια είτε… την προηγούμενη, κάτι που δεν έχει συμβεί στη διοργάνωση εδώ και 60 χρόνια (!). Το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο ολοκληρώνεται στο Κατάρ, αφήνοντας πίσω του αποτυχημένους, αγώνες θρίλερ, νέους πρωταγωνιστές, Αφρικανούς με υψωμένο ανάστημα (ελέω Μαρόκου) και, για τελευταία φορά, 32 συμμετέχουσες.

Και θα αναδείξει πρωταθλητή κόσμου είτε τον Λιονέλ Μέσι, ως αναδείχθηκε και ο Ντιέγκο Μαραντόνα το 1986, είτε τον Κιλιάν Εμπαπέ, ως αναδείχθηκε ο Ζινεντίν Ζιντάν εν έτει 1998…

Το επόμενο ραντεβού είναι για το καλοκαίρι του 2026, στην τριπλή συνδιοργάνωση ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού, παρουσία 48 χωρών από όλο τον κόσμο…

Η μάχη των αρχισκόρερ

Ανεξαρτήτως πού θα… κάτσει η μπίλια του τελικού, οι δύο σταρ διεκδικούν και τον τίτλο του αρχισκόρερ του Μουντιάλ 2022. Ο Λιονέλ Μέσι και ο Κιλιάν Εμπαπέ έχουν σημειώσει από 5 γκολ, ελπίδες έχουν βέβαια και οι Ολιβιέ Ζιρού και Χούλιαν Αλβαρες που έχουν πετύχει από 4.

Αργεντινή – Γαλλία. Τανγκό ή μπαλέτο;

Σε περίπτωση… ισοβαθμίας ποδοσφαιριστών στα γκολ, ο παίκτης που έχει μοιράσει τις περισσότερες ασίστ θα κατακτήσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στη διοργάνωση. Αν υπάρχει ισοβαθμία και εκεί, στις ασίστ, το αμέσως επόμενο κριτήριο είναι ο χρόνος συμμετοχής: όποιος έχει αγωνιστεί σε λιγότερα λεπτά.

Μέχρι στιγμή ο Μέσι έχει 5 γκολ και 3 ασίστ και ο Εμπαπέ 5 γκολ και 2 ασίστ (Ζιρού και Αλβαρεζ δεν έχουν δώσει ασίστ). Αν κριθεί ανάμεσα σε Μέσι και Εμπαπέ, το «χρυσό παπούτσι» του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου θα πάει στον Γάλλο, ο οποίος στο ματς με την Τυνησία την 3η αγωνιστική των ομίλων πέρασε ως αλλαγή, ενώ ο Μέσι έχει αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας του για 90 λεπτά, έχοντας παίξει και μια παράταση.

Πώς προκρίθηκαν

Όμιλοι: η Αργεντινή ξεπέρασε την ψυχρολουσία της ήττας από τη Σαουδική Αραβία στην πρεμιέρα, χάρη στις αλλαγές του Λιονέλ Σκαλόνι στην ενδεκάδα (Ακούνια, ΜακΑλιστερ, Αλβαρες), νίκησε διαδοχικά Μεξικό και Πολωνία και τερμάτισε πρώτη. Η Γαλλία έκανε δύο εύκολες νίκες με Αυστραλία και Δανία, προκρίθηκε και έπαιξε με σωρεία αλλαγών στην… ανώδυνη, για την πρωτιά του ομίλου, ήττα με 1-0 από την Τυνησία.

Αργεντινή – Γαλλία. Τανγκό ή μπαλέτο;

Νοκ άουτ: τρεις σερί νίκες με 7-2 για τους Γάλλους που άφησαν εκτός Πολωνία, Αγγλία και στα ημιτελικά το Μαρόκο, ήταν ανώτεροι στο γήπεδο στα δύο, όχι όμως σε αυτό ενάντια στους Αγγλους όπου χρειάστηκε να στείλει ο Χάρι Κέιν πέναλτι στα… πουλιά. Αντίθετα η Αργεντινή, όσο εύκολα απέκλεισε Αυστραλούς και Κροάτες, άλλο τόσο δύσκολο της ήταν με την Ολλανδία, με τον προημιτελικό να κρίνεται στα πέναλτι υπέρ της.

«Αλμπισελέστε» και «μπλε»…

…και επ’ ουδενί «τρικολόρ» αναφορικά με το προσωνύμιο της εθνικής ομάδας της Γαλλίας, που αποτελεί… ελληνική έμπνευση. Ούτε το «μπιανκοσελέστε», που είχε καθιερωθεί παλιά για την εθνική ομάδα της Αργεντινής, είναι σωστό.

«Σελέστε» θα πει «ουράνιος» κι ανάγεται στο λατινικό caelum, ουρανός, από το οποίο προέρχονται οι λέξεις των ρωμανικών γλωσσών γλωσσών (π.χ. ciel στα γαλλικά, cielo ισπανικά-ιταλικά). Αφορά στο χρώμα της φανέλας της Αργεντινής, στο μπλε και το albi είναι συνθετικό που ανάγεται στον παλιό λατινικό όρο, albus. Γαλανόλευκη λοιπόν, ήτοι αλμπισελέστε, η Αργεντινή, όπως η σημαία της.

Και «Les Bleus» οι μπλε, το χρώμα της φανέλας της Γαλλίας. Ελληνιστί, οι «μπλε»…

Οι φανέλες

Η Αργεντινή θα αγωνιστεί με τα… τυχερά χρώματά της, το γαλάζιο με τις λευκές ρίγες, στον τελικό του Μουντιάλ 2022 κόντρα στη Γαλλία, κατόπιν σχετικού αιτήματος προς τη FIFA. Η ομοσπονδία της χώρας επέλεξε τη συνταγή των δύο νικηφόρων τελικών του 1978 και του 1986 και άφησε πίσω της εκείνη των δύο ηττών, το 1990 και το 2014. Τότε, η Αργεντινή είχε φορέσει τη σκούρα μπλε εμφάνιση και το αποτέλεσμα δεν ήταν το… επιθυμητό. Εξ ου και η Γαλλία θα χρησιμοποιήσει την πρώτη εμφάνισή της, με το σκούρο μπλε.

Το γήπεδο του τελικού

Το «Λουσάιλ Αϊκόνικ Στέιντιουμ» στη Λουσάιλ είναι γήπεδο 86.000 θέσεων και θα φιλοξενήσει τον τελικό του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι η πρώτη φορά που μια ολάκερη πόλη χτίστηκε… από το πουθενά με αφορμή το Μουντιάλ – και έγινε στο Κατάρ. Η «πόλη του Μουντιάλ», προϋπολογισμού 40 δισ. ριγιάλ (περίπου 11,4 δισ. ευρώ) εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα έχει ως και 450.000 κατοίκους, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι πάνω από 250.000 θα είναι μόνιμοι και περίπου 190.000 εργαζόμενοι και επισκέπτες.

Αργεντινή – Γαλλία. Τανγκό ή μπαλέτο;

Με την αρχιτεκτονική της βρετανικής εταιρείας Foster & Partners και την ουσιαστική συνδρομή πολλών ξένων εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Τεχνική Εταιρεία Σιδηροδρόμων της Κίνας, το στάδιο διαθέτει κλιματισμό που καταναλώνει ηλιακή ενέργεια, σύστημα ανακύκλωσης υδάτων για το πότισμα των πολυάριθμων φυτών που το περιστοιχίζουν και μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το σχέδιο για τη χρήση του μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο προβλέπει τη μετατροπή του σε μικρότερο γήπεδο, με τη μισή χωρητικότητα (περί τις 40.000 θέσεις) μέσω της αφαίρεσης των πρόσθετων καθισμάτων, ενώ οι υπόλοιποι χώροι που θα απελευθερωθούν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς: θα δημιουργηθούν κατοικίες, χώροι εκπαίδευσης, καφετέριες, καταστήματα, ιατρικό κέντρο και βεβαίως χώροι άθλησης.

Η παράδοση

Αργεντινή και Γαλλία έχουν ανταμώσει άλλες 12 φορές στο παρελθόν, εκ των οποίων οι 8 ήταν σε φιλικές αναμετρήσεις (4-2-2 η «αλμπισελέστε» σε αυτές).

Μια φορά ήταν για το Taça Independência, ένα ανεπίσημο διεθνές τουρνουά που διεξήχθη στη Βραζιλία το 1972 (και έληξε 0-0) και άλλες τρεις στο πλαίσιο τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αν κάτι ενώνει εκείνες τις τρεις συναντήσεις μαζί με τη φετινή είναι… ο τελικός: το 1930 η Αργεντινή ήταν φιναλίστ, το 1978 το κατέκτησε, όπως και η Γαλλία το 2018 ενώ φέτος συνθέτουν το ζευγάρι του τελικού… 

Τα… 6 χαμένα λεπτά

Αργεντινή – Γαλλία. Τανγκό ή μπαλέτο;

1930, Αργεντινή – Γαλλία 1-0. Το γκολ με απευθείας φάουλ στο 81’ του Λουίς Μόντι (ο οποίος αργότερα… ιταλοποιήθηκε και κατέκτησε δύο Μουντιάλ με τους «ατζούρι»!) έκρινε τον αγώνα στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης, στο πλαίσιο ομίλου που μετείχαν επίσης Μεξικό και Χιλή. Πρόκειται για τον αγώνα των… 6 χαμένων λεπτών αφού ο Βραζιλιάνος ρέφερι Ζιλμπέρτο ντε Αλμέιδα Ρέγκο σφύριξε τη λήξη στο 84ο λεπτό, έξαλλοι οι Γάλλοι του έδειχναν το ρολόι του μιας και ελάχιστοι μιλούσαν ισπανικά.

Κλήθηκε η αστυνομία για να τους βγάλει εκτός γηπέδου, οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν στα αποδυτήρια και εντέλει ο κομισάριος του αγώνα παραδέχθηκε το λάθος. Οι Αργεντίνοι βγήκαν από τα ντουζ, ξαναντύθηκαν και επέστρεψαν στο γήπεδο για τα εναπομείναντα έξι λεπτά. Τα οποία βέβαια δεν άλλαξαν το τελικό σκορ.

Αρχηγός των «μπλε» σε εκείνο τον αγώνα, και στο Μουντιάλ γενικότερα, ήταν ο Αλέξ Βιγιαπλάν που στην περίοδο της γερμανικής κατοχής της Γαλλίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε συνεργάτης των ναζί και δωσίλογος, προδίδοντας Γάλλους αντιστασιακούς. Μετά την απελευθέρωση ο Βιγιαπλάν, συνελήφθη και εκτελέστηκε άνευ δίκης, τον Δεκέμβριο του 1944…

Το δράμα του Λούκε

Αργεντινή – Γαλλία. Τανγκό ή μπαλέτο;

1978, Αργεντινή – Γαλλία 2-1. Η χώρα του τανγκό φιλοξενεί για πρώτη φορά τη διοργάνωση, στην πιο σκοτεινή περίοδο της χώρας, υπό το δικτατορικό καθεστώς του στρατηγού Βιδέλα. Οι διοργανωτές κληρώνονται σε όμιλο μαζί με την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία. Ο αγώνας έλαβε χώρα στο «Μονουμεντάλ» του Μπουένος Αϊρες και η «αλμπισελέστε» ήταν εμφανώς καλύτερη, επικρατώντας με 2-1 με πέναλτι του Ντανιέλ Πασαρέλα στο 45’ και γκολάρα του Λεοπόλδο Λούκε στο 73’ με σουτ εκτός περιοχής, για τους «μπλε» είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 60’ ο ανερχόμενος (στα 23 του χρόνια, τότε) Μισέλ Πλατινί.

Ο αγώνας όμως έκρυβε ένα προσωπικό δράμα για τον Λούκε. Πλην του ότι τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι και αγωνιζόταν σφαδάζοντας, λίγες ώρες νωρίτερα ο αδερφός του είχε βρει τραγικό θάνατο: έκανε ωτοστόπ για να ταξιδέψει από τη Σάντα Φε ως το Μπουένος Αϊρες για να δει τον αγώνα και το φορτηγάκι του ηλικιωμένου οδηγού ανετράπη εν μέσω ομίχλης. Η οικογένεια Λούκε επέλεξε να μην ενημερώσει τον Λεοπόλδο πριν τον αγώνα για να αφοσιωθεί στο παιχνίδι…

Το ματς που άλλαξε τον ρου της ιστορίας

Αργεντινή – Γαλλία. Τανγκό ή μπαλέτο;

2018, Γαλλία – Αργεντινή 4-3. Το πρώτο τους νοκ άουτ σε Μουντιάλ έμελλε να είναι και η πρώτη νίκη των «μπλε» επί της «αλμπισελέστε», με το τελικό σκορ να… κολακεύει την Αργεντινή η άμυνα της οποίας εκείνο το απόγευμα στο Καζάν θύμιζε… τροχονόμο. Ο Ανχελ ντι Μαρία ισοφάρισε στο 41’ το πέναλτι του Αντουάν Γκριζμάν από το 13’, ο Γκαμπριέλ Μερκάδο έκανε την ανατροπή στο 48’ αλλά έκτοτε… όπλισαν ο Μπενζαμίν Παβάρ (με εκπληκτικό εκτός περιοχής σουτ στο 57’) και ο ταχύτατος Κιλιάν Εμπαπέ (64’ και 68’). Η ομάδα του Χόρχε Σαμπαόλι μείωσε στο 93’ με τον Σέρχιο Αγουέρο αλλά παρακολουθούσε ανήμπορη τους μεσοεπιθετικούς του Ντιντιέ Ντεσάν να κάνουν ό,τι ήθελαν στο γήπεδο και να παίρνουν πανάξια την πρόκριση.

Ήταν, κατά γενική ομολογία, το παιχνίδι που έγειρε κατά πολύ την πλάστιγγα υπέρ της Γαλλίας ενόψει τροπαίου καθώς ως τότε, στον όμιλο (με Αυστραλία, Περού και Δανία) είχε μετριότατη απόδοση. Και μέσα σε 15 λεπτά το 1-2 έγινε 4-2 στο πιο… καυτό ημίχρονο εκείνου του Μουντιάλ. And the rest is history…

Οι άλλοι τους τελικοί

Αργεντινοί και Γάλλοι ανταμώνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελικό, έχοντας ως τώρα από δύο τρόπαια. Για την «αλμπισελέστε» θα είναι ο έκτος τελικός στην ιστορία της και για τους «μπλε» ο τέταρτος.

Αργεντινή – Γαλλία. Τανγκό ή μπαλέτο;

Η Αργεντινή ήταν παρούσα στο πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας, το 1930, χάνοντας με 4-2 στον τελικό από την Ουρουγουάη στο Μοντεβίδεο, σε ματς όπου προηγούνταν με 2-1 ως την ανάπαυλα και παρουσία τουλάχιστον 20.000 οπαδών της από το γειτονικό Μπουένος Αϊρες. Το πρώτο της τρόπαιο ήρθε το 1978 με 3-1 επί της Ολλανδίας στην παράταση, τουρνουά που διοργάνωσε, και το επανέλαβε οκτώ χρόνια αργότερα, το 1986 στο Μεξικό, επικρατώντας με 3-2 της Δυτικής Γερμανίας. Έκτοτε όμως ακολούθησαν δύο χαμένοι τελικοί, ξανά με τους Γερμανούς: το 1990 με 1-0 στη Ρώμη και το 2014 ξανά με 1-0, αυτή τη φορά στην παράταση, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Στο… 40% των Αργεντινών η Γαλλία απαντά με 2/3 κατακτήσεις, ήτοι 66,66% και μάλιστα έμεινε αήττητη… και στους τρεις. Το 1998 πήρε το πρώτο της τρόπαιο, όπως η Αργεντινή το ’78: ως διοργανώτρια, νικώντας με 3-0 τη Βραζιλία στο Παρίσι. Το 2006 στο Βερολίνο και στον τελικό της… κουτουλιάς του Ζινεντίν Ζιντάν στον Μάρκο Ματεράτσι, ηττήθηκε στα πέναλτι και το 2018 στη Μόσχα υπέταξε με 4-2 την Κροατία.

Αμφότερες… για το τρίτο

Η Αργεντινή (από το 1986) και η Γαλλία (από το 2018) έχουν από δύο τρόπαια Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρώτη στη λίστα είναι η Βραζιλία με πέντε (και τελευταίο το 2002) κι ακολουθούν η Γερμανία και η Ιταλία που έχουν από τέσσερα.

Δύο, όσες οι φετινές φιναλίστ, έχει και η Ουρουγουάη (με τελευταίο το 1950) ενώ από μια κατάκτηση επιδεικνύουν η Αγγλία (το 1966) και η Ισπανία (το 2010).

Latin VS Europe σε τελικούς, σκορ… 7-3

Πέντε τρόπαια Μουντιάλ έχει η Βραζιλία, δύο η Αργεντινή και δύο η Ουρουγουάη: σούμα, 9 από τα 21 τρόπαια κατέληξαν στην Λατινική Αμερική και μάλιστα τα 7/9 ενάντια σε ευρωπαϊκές χώρες στους τελικούς. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι… latin τελικοί του 1930 (Ουρουγουάη – Αργεντινή 4-2) και του 1950 (Ουρουγουάη – Βραζιλία 2-1).

Δέκα από τους 21 τελικούς συντέθηκαν από μία χώρα της Νότιας Αμερικής και μια της Ευρώπης, με τους latin να μετρούν επτά τρόπαια και τη «γηραιά ήπειρο» τρία.

Αργεντινή – Γαλλία. Τανγκό ή μπαλέτο;

Ποια; Του 1990 και του 2014 της Γερμανίας επί της Αργεντινής, και του 1998 της Γαλλίας επί της Βραζιλίας. Στις άλλες επτά περιπτώσεις, υπερίσχυσαν οι νοτιοαμερικάνικες ομάδες, μάλιστα η «σελεσάο» πήρε και τα πέντε της τρόπαια ενάντια σε Ευρωπαίους: 5-2 τη Σουηδία το 1958, 3-1 την Τσεχοσλοβακία το 1962, 4-1 την Ιταλία το 1970, στα πέναλτι την Ιταλία το 1994 και 2-0 τη Γερμανία το 2002. Οι άλλες δύο νίκες των latin επί Ευρωπαίων ήρθαν από την Αργεντινή: 3-1 την Ολλανδία στην παράταση το 1978 και 3-2 τη Δυτική Γερμανία το 1986.

Κοντολογίς, από το 2002 και τη Βραζιλία έχει να το κατακτήσει μη ευρωπαϊκή ομάδα…

Τα στατιστικά των 21 τελικών…

  • Μόλις δύο από τους τελευταίους πέντε τελικούς κρίθηκαν στο 90λεπτο: Βραζιλία – Γερμανία 2-0 το 2002 και Γαλλία – Κροατία 4-2 το 2018.
  • Πέντε από τους 21 κρίθηκαν στην παράταση και μόλις δύο στα πέναλτι: Βραζιλία – Ιταλία το 1994 και Ιταλία – Γαλλία το 2006.
  • Είθισται το φαβορί του αγώνα να κατακτά το τρόπαιο. Το τελευταίο αουτσάιντερ που έφτασε ως την κορυφή ήταν η Γαλλία το 1998 στο Παρίσι με τη Βραζιλία: στο 3.20 ήταν οι «μπλε», στο 2.35 η «σελεσάο».
  • Το Γαλλία – Κροατία 4-2 στο τελευταίο Μουντιάλ ήταν το πρώτο over 2,5 σε τελικό μετά από 20 χρόνια και το Γαλλία – Βραζιλία 3-0 το 1998. Συνολικά σε 21 τελικούς «βγήκαν» (στα 90λεπτα) 12/21 over 2,5 και 15/21 goal/goal.
  • Τα τελευταία δύο… combos over 2,5 & goal/goal σε τελικό ήταν το Αργεντινή – Δυτική Γερμανία 3-2 το 1986 και το Γαλλία – Κροατία 4-2 το 2018.
  • Γενικώς το Γαλλία – Κροατία προ 4ετίας χάλασε… αρκετά σερί: και πέναλτι είχε (το πρώτο από του Ζιντάν το 2006), και αυτογκόλ (το πρώτο στην ιστορία των τελικών).
  • Αποβολή δεν είχε, η τελευταία σε τελικό ήταν του Ολλανδού Χάιτινχα το 2010 με την Ισπανία. Αλλά ήταν στο 110’ της παράτασης, σε 90λεπτο τελικού έχει να υπάρξει αποβολή από του Γάλλου Μαρσέλ Ντεσαγί το 1998 στο 3-0 επί της Βραζιλίας.
  • Παρά τα 6 γκολ το 2018, ουδείς παίκτης σκόραρε δις, κάτι που δεν έχει γίνει σε τελικό από τον Ρονάλντο το 2002 με τη Γερμανία (2-0).
  • Ποτέ στην ιστορία όμως δεν σημειώθηκε γκολ με φάουλ σε τελικό!

Ο Μέσι δεν έχει… νικήσει ποτέ τον Εμπαπέ

Λιονέλ Μέσι και Κιλιάν Εμπαπέ ηγούνται των φετινών φιναλίστ του Μουντιάλ ενώ διεκδικούν επί ίσοις όροις τον τίτλο του αρχισκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, έχοντας σημειώσει από 5 γκολ σε έξι αγώνες. Και, φυσικά, είναι συμπαίκτες στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Οι δύο τους έχουν βρεθεί αντίπαλοι τρεις φορές στο παρελθόν, με κύριο χαρακτηριστικό αυτών των αναμετρήσεων, ότι ο Μέσι δεν έχει νικήσει ποτέ τον Εμπαπέ, ο οποίος όμως έχει σκοράρει, κάθε φορά που έπαιξε με αντίπαλο τον κορυφαίο Αργεντινό ποδοσφαιριστή της σύγχρονης εποχής.

Το 2018 στο Μουντιάλ η Γαλλία επικράτησε με 4-3 της «αλμπισελέστε», ματς που ο Εμπαπέ σκόραρε δις. Κι ακολούθησαν το 2020-21 στους «16» του Champions League οι αναμετρήσεις της Παρί Σεν Ζερμέν με την Μπαρτσελόνα. Οι Γάλλοι είχαν νικήσει με 4-1 Βαρκελώνη (με «χατ-τρικ» Εμπαπέ αλλά και γκολ από τον Μέσι με πέναλτι) και παραχώρησαν ισοπαλία 1-1 στη γαλλική πρωτεύουσα, ναι και με τους δύο να σκοράρουν.

Εκκινώντας με ήττα πριν… το τρόπαιο

Έχει συμβεί πάλι, άραγε, να κατακτάς το Μουντιάλ ενώ έχεις μπει στη διοργάνωση με ήττα; Το ερώτημα αφορά σαφώς στην Αργεντινή, η οποία ξεκίνησε στο Κατάρ με ήττα 2-1 από τη Σαουδική Αραβία και, δη, με ανατροπή στο σκορ στο β’ ημίχρονο.

Αργεντινή – Γαλλία. Τανγκό ή μπαλέτο;

Και, ναι, έχει ξαναγίνει. Το 2010 ο Ζέλσον Φερνάντες σκόραρε στο 52’ οδηγώντας την Ελβετία στη νίκη με 1-0 επί της Ισπανίας, στην πρεμιέρα του ομίλου τους. Κατόπιν η «ρόχα» επικράτησε της Ονδούρας και της Χιλής, βγήκε πρώτη στον όμιλο και στα νοκ άουτ απέκλεισε διαδοχικά τις Πορτογαλία, Παραγουάη και Γερμανία (όλες με 1-0!) για να στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου επικρατώντας στην παράταση της Ολλανδίας. Ναι… ξανά με 1-0.

Για την Αργεντινή έχει συμβεί ξανά, να ξεκινήσει με ήττα και να φτάσει στον τελικό. Ήταν το 1990 στην Ιταλία όταν το Καμερούν την υπέταξε με 1-0 στην πρεμιέρα όμως έκτοτε η παρέα του Μαραντόνα αναθάρρησε, προχώρησε κι έφτασε ως τον τελικό, όπου ηττήθηκε με 1-0 από τη Δυτική Γερμανία με πέναλτι στο 85’.

Τα ρεκόρ που κυνηγούν Γαλλία και Ντεσάν

Η δις πρωταθλήτρια κόσμου (1998, 2018) Γαλλία κυνηγά ένα… στοιχειωμένο εδώ και 60 χρόνια ρεκόρ. Να γίνει η πρώτη μετά τη Βραζιλία του 1958-62 με back to back τίτλους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Καμία ομάδα δεν τα κατάφερε έκτοτε! Νωρίτερα, μόνο η Ιταλία πέτυχε κάτι ανάλογο (1934-38) και κοντά έφτασαν, αλλά ηττήθηκαν στους τελικούς, η Αργεντινή το 1990 και η Βραζιλία το 1998.

Αργεντινή – Γαλλία. Τανγκό ή μπαλέτο;

Ρεκόρ κυνηγά βέβαια ο Ντιντιέ Ντεσάν: να γίνει ο πρώτος προπονητής με δύο σερί κατακτήσεις μετά τον Βιτόριο Πότσο το 1934-38 που οδήγησε στις εν λόγω επιτυχίες την Ιταλία. Το βράδυ του τελικού θα διεκδικήσει τη 15η νίκη του ως προπονητής σε Μουντιάλ, μόνο Δυτικογερμανός Χέλμουτ Σεν έχει περισσότερες (16).

Παράλληλα, έχοντας κατακτήσει το 1998 το τρόπαιο ως παίκτης και το 2018 ως προπονητής, ο Ντεσάν στοχεύει στο να γίνει μόλις ο τρίτος με τρεις τίτλους στη διοργάνωση μετά τον Πελέ (όλους ως παίκτης) και τον Μάριο Ζαγκάλο (δύο ως παίκτης, έναν ως προπονητής).

44 χρόνια χωρίς ήττα

Η Αργεντινή έχει κερδίσει δύο από τα τελευταία οκτώ παιχνίδια της εναντίον ευρωπαϊκών ομάδων σε τελική φάση Μουντιάλ (2-3-3). Συνολικά σε Παγκόσμια Κύπελλα μετρά 26-28-21 ενάντια σε ευρωπαϊκές χώρες.

Αντίστοιχα η Γαλλία μετρά 6-5-5 ενάντια σε νοτιοαμερικάνικες ομάδες στο Μουντιάλ μεν, αλλά είναι αήττητη στα τελευταία δέκα (5-5-0)! Ήτοι από το προαναφερθέν 2-1 της Αργεντινής στο Μουντιάλ του 1978.

Πέναλτι και παρατάσεις

Η «αλμπισελέστε» μετρά στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων 5/6 προκρίσεις στα πέναλτι και 3/4 προκρίσεις στην παράταση, εξαιρετικό ποσοστό… ευστοχίας! Μόνη ήττα στην παράταση στον τελικό του 2014 από τη Γερμανία και μόνη ήττα στα πέναλτι στον προημιτελικό του 2006… ξανά από τη Γερμανία.

Η Γαλλία είδε επτά φορές μουντιαλικά της παιχνίδια να κρίνονται μετά το 90λεπτο, με 2/3 επιτυχίες στις παρατάσεις και 2/4 στα πέναλτι. Η μόνη παράταση που ηττήθηκε ήταν το 1934 από την Αυστρία και στα πέναλτι το 1982 στον ημιτελικό από τη Δυτική Γερμανία και το 2006 στον τελικό από την Ιταλία.

Stat attack

  • Η Αργεντινή έχει 25 μήνες να δεχθεί πρώτη γκολ σε αγώνα της, ήτοι από το 1-1 με την Παραγουάη τον Νοέμβριο του 2020 για τα προκριματικά του Μουντιάλ και σε 32 σερί αγώνες έκτοτε.
  • Η Αργεντινή καλείται να σπάσει την «κατάρα» που συνοδεύει την κάτοχο του Copa America, η οποία δεν κατέκτησε ποτέ, μα ποτέ, το Μουντιάλ…
  • Από το 1930 που έχασε τον τελικό από την Ουρουγουάη, η Αργεντινή αποκλείστηκε ή έχασε σε αγώνα νοκ άουτ ή τελικό από ευρωπαϊκές ομάδες, 9 το σύνολο!
  • 10/13 πιο πρόσφατες αναμετρήσεις της Αργεντινής επιβεβαίωσαν το σύνολο τερμάτων 2-3.
  • H Αργεντινή δεν δέχθηκε γκολ σε κανένα πρώτο ημίχρονο των έξι αγώνων της στο φετινό Μουντιάλ, στα νοκ άουτ δέχθηκε τρία μετά το 77’.
  • Αγωνιζόμενος στον τελικό, ο Μέσι καταρρίπτει το ρεκόρ των 25 συμμετοχών σε τελική φάση Μουντιάλ που κατέχει ο Γερμανός Λόταρ Ματέους.
  • Το Μουντιάλ του Κατάρ είναι η μόνη διοργάνωση στην οποία δεν έχει σκοράρει ο Λαουτάρο Μαρτίνες.
  • Η Αργεντινή έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου για 6η φορά, όπως έχει κάνει και η Ιταλία, έχοντας μπροστά μόνο τη Γερμανία (8) και τη Βραζιλία (7).

Αργεντινή – Γαλλία. Τανγκό ή μπαλέτο;

  • Ο Λιονέλ Μέσι πραγματοποίησε την 25η του εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο ισοφαρίζοντας τον ιστορικό κάτοχο του ρεκόρ Λόταρ Ματέους.
  • Ο Μέσι δεν είχε σκοράρει ποτέ σε νοκ άουτ αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από το Μουντιάλ του 2022, αλλά στο Κατάρ έχει ήδη σκοράρει σε κάθε ένα από αυτά τα παιχνίδια (φάση «16», προημιτελικός και ημιτελικός).
  • Ο Χούλιαν Άλβαρες έγινε ο νεότερος παίκτης (22 ετών 316 ημερών) που σκόραρε δύο φορές σε ημιτελικό ή τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον Πελέ το 1958 (17 χρόνια 249 ημέρες).
  • Ο Χούλιαν Άλβαρες έχει σκοράρει σε 6 από τις 8 φορές έχει ξεκινήσει βασικός  με την Αργεντινή.
  • Η Γαλλία έγινε η πρώτη κάτοχος μετά το 1998 που φτάνει στον τελικό.
  • Η Γαλλία έχει υποστεί μόλις μια ήττα στα 90λεπτα σε Μουντιάλ και Euro μετά τον αποκλεισμό από τη Γερμανία το 2014 με 1-0 στη Βραζιλία: φέτος από την Τυνησία όπου έπαιξε με αναπληρωματικούς (και κακώς της ακυρώθηκε γκολ στο 91’).
  • Σύνολο; 18-5-1, και οι πέντε ισοπαλίες στα Euro, επιμέρους σε Μουντιάλ είναι από τότε στο 11-0-1!
  • Η Γαλλία δεν έχασε αγώνα τελικής φάσης Μουντιάλ και Euro (12-3-0) με τον Εμπαπέ στο γήπεδο, ενώ νίκησε και τους 11 όταν εκείνος ξεκίνησε ως βασικός! Σε αυτούς τους αγώνες ο επιθετικός της Παρί Σ.Ζ. έχει σκοράρει 9 φορές.
  • Οι τελευταίες 4 ισοπαλίες της ήταν με σκορ 1-1.
  • Η Γαλλία δέχθηκε γκολ στα τελευταία 10/12 παιχνίδια της.
  • Οι «μπλε» σημείωσαν στο β’ ημίχρονο τα τελευταία 16/20 γκολ τους σε επίσημα και φιλικά ματς,
  • Ο Ολιβιέ Ζιρού έχει σημειώσει 4 γκολ σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής σε ηλικία 36+ ετών που έχει σημειώσει τόσα ήταν ο Ροζέ Μιλά (με το Καμερούν το 1990), ουδείς της εν λόγω κατηγορίας σημείωσε περισσότερα.

Αργεντινή – Γαλλία. Τανγκό ή μπαλέτο;

  • Ο Ούγκο Γιορίς φτάνει στον τελικό τις 20 εμφανίσεις στην τελική φάση της κορυφαίας διοργάνωσης, ξεπερνώντας τις 19 του Γερμανού Μάνουελ Νόιερ και θα γίνει ο τερματοφύλακας-ρέκορντμαν συμμετοχών στο Μουντιάλ.
  • Η Γαλλία έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 4 φορές στις τελευταίες 7 διοργανώσεις (1998, 2006, 2018 και 2022), δύο φορές περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου.
  • Η Γαλλία κέρδισε όλους τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ούσα μπροστά στο σκορ στο ημίχρονο, εκτός από έναν: 1-1 εναντίον της Νότιας Κορέας στη φάση των ομίλων του 2006 (προηγούνταν 1-0).
  • Ο Ραντάλ Κόλο Μουανί της Γαλλίας σημείωσε το τρίτο πιο γρήγορο γκολ για αλλαγή στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου (44 δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του), μόνο πίσω από τον Ουρουγουανό Ρίτσαρντ Μοράλες το 2002 (16 δευτερόλεπτα) και τον Δανό Έμπε Σαντ το 1998 (26 δευτερόλεπτα).

Τελευταία νέα

Εξέτισαν για την «αλμπισελέστε» ο βασικός αριστερός μπακ Ακούνια και ο αναπληρωματικός δεξιός μπακ Μοντιέλ, στο 100% έτοιμος πλέον ο Ντι Μαρία. Ο Σκαλόνι αλλάζει διαρκώς διάταξη, με την Κροατία επέλεξε το 4-4-2 χωρίς Ντι Μαρία ή άλλο εξτρέμ, παρά δίδυμο μπροστά Μέσι και Αλβαρες, λογικά θα επιμείνει σε αυτό.

Ο στόπερ Ουπαμεκανό και ο κομβικός χαφ Ραμπιό έχασαν λόγω ίωσης τον προημιτελικό με το Μαρόκο και επανέρχονται στην ενδεκάδα των «μπλε» αντί των Κονατέ και Φοφανά αντίστοιχα.

Πιθανές ενδεκάδες

Αργεντινή (4-4-2): Εμ. Μαρτίνες – Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια – Ντε Πολ, Εντσο Φερνάντες, ΜακΑλιστερ, Παρέδες – Μέσι, Άλβαρες.

Γαλλία (4-3-3): Λορίς – Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Τεό Ερναντέζ – Τσουαμενί, Ραμπιό, Γκριζμάν – Ντεμπελέ, Ζιρού, Εμπαπέ

Ο διαιτητής

Ο Πολωνός Σίμον Μαρτσίνιακ θα διαιτητεύσει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο οποίος σε ηλικία 41 ετών θα αναλάβει για πρώτη φορά στην καριέρα του να διαιτητεύσει στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Μαρτσίνιακ έχει προλάβει να διευθύνει αναμετρήσεις και των δυο ομάδων στο φετινό Μουντιάλ. Βρέθηκε εξάλλου τόσο στη νίκη της Γαλλίας επί της Δανίας στο φάση των ομίλων με 2-1, αλλά και στην επικράτηση της Αργεντινής με το ίδιο σκορ κόντρα στην Αυστραλία για τη φάση των «16».

Στο παρελθόν ο Πολωνός διεύθυνε τον τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup μεταξύ Ρεάλ και Ατλέτικο πίσω στο 2018, ενώ είναι γνωστός στη χώρα μας και από την παρουσία του στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Άρης (2-2) πίσω στη σεζόν 2020-2021 για το πρωτάθλημα της Super League. Παράλληλα ήταν ρέφερι και στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού απέναντι στη Γουλβς για τη φάση των «16» του Europa League πίσω στη σεζόν 2019-2020, όταν οι Άγγλοι είχαν επικρατήσει στο «Μόλινιου» με 1-0.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 15/12/2022