Menu

Mundostories #285 Αργεντινή – Γαλλία. Τα… 6 χαμένα λεπτά το 1930

Mundostories #285 Αργεντινή – Γαλλία. Τα… 6 χαμένα λεπτά το 1930

🏆 Αργεντινή – Γαλλία. Τα… 6 χαμένα λεπτά το 1930

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 285 👇

Αργεντινή και Γαλλία έχουν ανταμώσει άλλες 12 φορές στο παρελθόν, εκ των οποίων οι 8 ήταν σε φιλικές αναμετρήσεις (4-2-2 η «αλμπισελέστε» σε αυτές). Μια φορά ήταν για το Taça Independência, ένα ανεπίσημο διεθνές τουρνουά που διεξήχθη στη Βραζιλία το 1972 (και έληξε 0-0) και άλλες τρεις στο πλαίσιο τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αν κάτι ενώνει εκείνες τις τρεις συναντήσεις μαζί με τη φετινή είναι… ο τελικός: το 1930 η Αργεντινή ήταν φιναλίστ, το 1978 το κατέκτησε, όπως και η Γαλλία το 2018 ενώ φέτος συνθέτουν το ζευγάρι του τελικού…

Και υπάρχει κι ένα ευτράπελο, το 1930. Το γκολ με απευθείας φάουλ στο 81’ του Λουίς Μόντι (ο οποίος αργότερα… ιταλοποιήθηκε και κατέκτησε δύο Μουντιάλ με τους «ατζούρι»!) έκρινε τον αγώνα στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης, στο πλαίσιο ομίλου που μετείχαν επίσης Μεξικό και Χιλή. Πρόκειται για τον αγώνα των… 6 χαμένων λεπτών αφού ο Βραζιλιάνος ρέφερι Ζιλμπέρτο ντε Αλμέιδα Ρέγκο σφύριξε τη λήξη στο 84ο λεπτό, έξαλλοι οι Γάλλοι του έδειχναν το ρολόι του μιας και ελάχιστοι μιλούσαν ισπανικά.

Κλήθηκε η αστυνομία για να τους βγάλει εκτός γηπέδου, οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν στα αποδυτήρια και εντέλει ο κομισάριος του αγώνα παραδέχθηκε το λάθος. Οι Αργεντίνοι βγήκαν από τα ντουζ, ξαναντύθηκαν και επέστρεψαν στο γήπεδο για τα εναπομείναντα έξι λεπτά. Τα οποία βέβαια δεν άλλαξαν το τελικό σκορ.

Αρχηγός των «μπλε» σε εκείνο τον αγώνα, και στο Μουντιάλ γενικότερα, ήταν ο Αλέξ Βιγιαπλάν που στην περίοδο της γερμανικής κατοχής της Γαλλίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε συνεργάτης των ναζί και δωσίλογος, προδίδοντας Γάλλους αντιστασιακούς. Μετά την απελευθέρωση ο Βιγιαπλάν, συνελήφθη και εκτελέστηκε άνευ δίκης, τον Δεκέμβριο του 1944…