Menu

Mundostories #287 Γιατί ο αρχηγός της Γαλλίας εκτελέστηκε ως προδότης

Mundostories #287 Γιατί ο αρχηγός της Γαλλίας εκτελέστηκε ως προδότης

🏆 Γιατί ο αρχηγός της Γαλλίας εκτελέστηκε ως προδότης

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 287 👇

Η ισχυρή απήχηση που έχει η ακροδεξιά παράταξη της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία συμβολίζει, πέραν πάσης αμφιβολίας, το πρόβλημα δημοκρατίας και λειτουργίας της ενωμένης Ευρώπης. Ενας φορέας που έχει μακροπρόθεσμο στόχο να δημιουργήσει μία νέα πολιτική ομάδα ευρωσκεπτικιστικών, αντιευρωπαϊκών, λαϊκιστικών, ακόμη και φασιστικών δυνάμεων.

Το πρόβλημα με τους ναζί και τους φασίστες στη Γαλλία δεν είναι τωρινό, δεν εμφανίστηκε καν από υμνητές του Χίτλερ μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και η ιστορία της εθνικής ομάδα της χώρας, έχει μια κηλίδα ωσάν λεπτή κόκκινη γραμμή: μικρή μεν αλλά υπαρκτή…

Στο πρώτο Μουντιάλ, το 1930 η Γαλλία ήταν μια από τις ελάχιστες ομάδες που ταξίδεψαν ως την Ουρουγουάη, σε ένα δύσκολο ταξίδι (με πλοίο) που κράτησε σχεδόν… δύο μήνες. Αρχηγός των «τρικολόρ» ήταν ο 25χρονος τότε Αλέξ Βιγιαπλάν που αγωνιζόταν στη Ρασίνγκ Παρί, ένα από τα πιο ιστορικά γαλλικά σωματεία. Γεννημένος το 1905 στην Κονσταντίν, στην αποικία της Αλγερίας τότε, αποτέλεσε ουσιαστικά τον πρώτο από τους «εμιγκρέδες» Αφρικανούς που χρίστηκαν διεθνείς με τη Γαλλία. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Σετ (1921-24), πήγε στη… μισητή της Νιμ (1927-29), από εκεί στη Ρασίνγκ Παρί κι αργότερα έπαιξε σε Αντίμπ (1932-33) και Νις (1933-34). Δεινός στα τάκλιν, εξαιρετικός κεφαλοσφαιριστής, έβγαζε μια ξεχωριστή ενέργεια όταν έπαιζε κάτι που φυσικά λάτρευαν οι φίλαθλοι. Αρίθμησε 26 συμμετοχές με την εθνική και η «ευτυχέστερη μέρα της ζωής του», όπως διηγούνταν ο ίδιος, ήταν όταν οδήγησε τους Γάλλους στον αγωνιστικό χώρο, εναντίον των Μεξικανών, στην πρεμιέρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930.

Από το 1928 ο Βιγιαπλάν επιδόθηκε στην έτερή του… αγάπη: τον ιππόδρομο. Η καριέρα του έλαβε πήρε την κατιούσα, στη Νις έπαιξε ελάχιστα κι έκανε κι ένα σύντομο πέρασμα από την Μπαστεντιέν, προτού αποσυρθεί από την ενεργό δράση εν έτει 1935, σε ηλικία 30 ετών.

Πέντε χρόνια αργότερα κι ενώ η ναζιστική Γερμανία εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, η περίφημη «γραμμή Μαζινό» πέφτει ωσάν χάρτινος πύργος και οι δυνάμεις του Χίτλερ καταλαμβάνουν τη Γαλλία αναζητώντας, όπως σε κάθε χώρα, ντόπιους συνεργάτες. Προδότες. Ο Βιγιαπλάν λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος είχε αρχίσει να ασχολείται με το λαθρεμπόριο χρυσού και άδραξε την ευκαιρία: μαζί με τον περιβόητο Γάλλο δωσίλογο Ανρί Λαφόν και τον κάποτε άτεγκτο αρχηγό της αστυνομίας του Παρισιού, Πιέρ Μπονί, δημιούργησαν την πιο ειδεχθή συμμορία επί κατοχής στη χώρα, με έδρα τον αριθμό 93 της οδού Λοριστόν, τη «rue Lauriston» που έμεινε στην ιστορία ως η «γαλλική Γκεστάπο».

Εκατοντάδες Γάλλοι αντιστασιακοί, χιλιάδες Γάλλοι Εβραίοι και αρκετοί ακόμη αθώοι έχασαν τη ζωή τους λόγω της εν λόγω ομάδας ενώ ο Βιγιαπλάν, Αλγερινός γαρ, στρατολόγησε κόσμο βορειοαφρικανικής καταγωγής με στόχο την ανεξαρτητοποίηση των χωρών αυτών. Μαρτυρίες τον θέλουν να πατάει τη σκανδάλη σκοτώνοντας 11 Γάλλους αντιστασιακούς, το 1944, σε ενέδρα στην περιοχή του Μουσιντάν.

Οπως ο Χίτλερ εξαφανίστηκε δια παντός από προσώπου γης, έτσι και για τον Βιγιαπλάν είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Οταν κατάλαβε πως οι δυνάμεις του Αξονα θα νικούσαν, άρχισε να αλλάζει τακτική διαδίδοντας πως συνεργαζόταν με τους ναζί για να… προστατέψει τους Γάλλους: «Εχω σώσει 54 ανθρώπους ως τώρα. Με 400.000 φράγκα θα είστε ο 55ος» υποσχόταν σε όποιον καθόταν να τον ακούσει. Τον Αύγουστο του ’44 το Παρίσι έπεσε στα χέρια των συμμάχων και ο Βιγιαπλάν, μαζί με τους υπόλοιπους της συμμορίας, συνελήφθησαν και δικάστηκαν.

Στις 24/12/1944 ο Αλέξ Βιγιαπλάν στήθηκε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, στο οχυρό Μοντρούζ, στα περίχωρα του Παρισιού. Ο αρχηγός της εθνικής Γαλλίας στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών αλλά και ανάλγητος σφαγέας , μαζί με τους υπόλοιπους της «γαλλικής Γκεστάπο», είχε το τέλος που του άξιζε…