Menu

Κανείς δεν ξεπέρασε κανέναν! Τα 10+1 σημεία του τελικού και του Μουντιάλ 2022

Κανείς δεν ξεπέρασε κανέναν! Τα 10+1 σημεία του τελικού και του Μουντιάλ 2022
  1. Μπορεί το Γαλλία – Κροατία το 2018 να είχε 6 γκολ (4-2) αλλά τέτοιο σασπένς και εξέλιξη σε τελικό Μουντιάλ δεν είχε δει ο πλανήτης από το Αργεντινή – Δυτική Γερμανία 3-2 το 1986.
  2. Αντίστοιχα, από το 1990 και την ανακάλυψη του πέναλτι στο 85’ που χάρισε στη Δυτική Γερμανία το τρόπαιο επί της Αργεντινής είχε ο μουντιαλικός πλανήτης να δει τέτοιο ανύπαρκτο πέναλτι, όπως αυτό με το οποίο ο Λιονέλ Μέσι άνοιξε το σκορ στον τελικό.
  3. Άξια πρωταθλήτρια κόσμου η Αργεντινή βάσει πορείας, θέλησης και πίστης. Είχε και τα απαιτούμενα… στραγάλια (με 5 κερδισμένα 5 πέναλτι σε 7 ματς!), είχε και ρέντα (δεν πλήρωσε τον ύπνο άμυνας και προπονητή, τόσο με την Ολλανδία όσο και στον τελικό, αμφότερα τα πήρε στα πέναλτι) μα, κυρίως, έναν εξαιρετικό Λιονέλ Μέσι που έβγαζε πάσες με μισό πόδι και με το ένα μάτι, πλην των γκολ που σημείωσε.
  4. Η Γαλλία μπαίνει ως τρίτο what if στην ιστορία των Μουντιάλ, μαζί με την Ιταλία το 1994 και την ίδια το 2006: και οι τρεις απώλεσαν τον τίτλο στο… ζάρι, στα πέναλτι. Άδικα ή όχι, that’s football. Κρίνεσαι από μια τέτοια, κακά τα ψέματα άδικη, διαδικασία.
  5. Ο Ντιντιέ Ντεσάν απέδειξε εκ νέου γιατί είναι ο κορυφαίος προπονητής εθνικών ομάδων εδώ και μια 10ετία: δύο αλλαγές στο 41’ επειδή μπορούσε, και απέφυγε τρίτο τέρμα, άλλες δύο στο 71’ και αίφνης το 4-2-3-1 από 4-4-2 έγινε 3-4-3, γύρισε το ματς με Κόλο Μουανί, με Καμαβινγκά και με Κομάν (24, 20 και 26 ετών) ενώ ο ομόλογός του τραβούσε πίσω την Αργεντινή και απώλεσε το τρόπαιο στα πέναλτι. Πόσο άδικο…
  6. Σε δύο Μουντιάλ ο Κιλιάν Εμπαπέ σημείωσε 12 γκολ, είναι 23 ετών άρα έχει σίγουρα άλλα δύο, μπορεί και τρία Μουντιάλ μπροστά του. Στην all time λίστα προηγείται ο Μίροσλαβ Κλόζε με 16, λογικά από το επόμενο θα υπάρχει νέος αρχισκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων και θα είναι Γάλλος…
  7. Όχι, ούτε ισοφάρισε ούτε ξεπέρασε τον Ντιέγκο Μαραντόνα επειδή κατέκτησε το Μουντιάλ ο Λιονέλ Μέσι. Κοτζάμ Γιόχαν Κρόιφ, κοτζάμ Αλφρέδο ντι Στέφανο, κοτζάμ Φέρεντς Πούσκας δεν γεύτηκαν ανάλογη χαρά, δεν μπαίνουν στην ιστορία ανάμεσα στους κορυφαίους στην ιστορία του ποδοσφαίρου; Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκλεισε σπίτια και σπιτάκια στο Euro 2016 κι έκανε μυθικά πράγματα με την Πορτογαλία, όχι μια Βραζιλία, μια Αργεντινή, μια Ισπανία, τον απορρίπτεις; Όχι; καλές οι φωτό με Ντιέγκο και Λίο αλλά και οι δύο είναι ξεχωριστές κατηγορίες. Γιασάν του μάγκα του Μέσι για όσα έκανε στα γήπεδα του Κατάρ φέτος και της Βραζιλίας, πέρυσι, με το Copa America, αλλά στο ίδιο τσουβάλι δεν μπαίνει. Δεν μπαίνουν. Κατανοήστε το….
  8. Στο top-3 όλων των εποχών το εν λόγω Παγκόσμιο Κύπελλο (με 172 είχε και τα περισσότερα γκολ, ever), που είχε το ωραιότατο τέλος που του άρμοζε, ως κερασάκι στην τούρτα. Μαζί με αυτά του 1970 και του 2014, πήρε τη θέση στην τριάδα (μου) από αυτό του 1998, την πεντάδα κλείνει του 2002.
  9. Με χαρά είδαμε, επιτέλους, μια χώρα εκτός Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής στα ημιτελικά. Το Μαρόκο. Είχαμε δει και ασιατική, το 2002 τη Νότια Κορέα αλλά με θρασύτατο και απύθμενο διαιτητικό σπρώξιμο. Η «μαύρη ήπειρος» σφύζει από ταλέντο, αναλογιστείτε ότι τουλάχιστον η μισή εθνική Γαλλίας του 2022 θα έπαιζε σε αφρικάνικες χώρες. Μελλοντικά το Μαρόκο θα βρει αντάξια παραδείγματα.
  10. Ήγγικεν η ώρα η Βραζιλία να στραφεί σε έναν μη Βραζιλιάνο προπονητή. Ήγγικεν η ώρα η Γερμανία να λανσάρει νέο, πολυετές πλάνο (που επείγει, σε ενάμισι χρόνο φιλοξενεί το Euro 2024). Ήγγικεν η ώρα η Ισπανία να αφήσει στην άκρη το τίκι-τάκα. Ήγγικεν η ώρα να επιστρέψει η Ιταλία σε Μουντιάλ που τόσο, μα τόσο, μας έλειψε κι αυτή τη φορά.

10+1. Ιστορικό το χατ-τρικ του Εμπαπέ αλλά… δεν είναι χατ-τρικ. Χρειάστηκε και παράταση, όπως και του Τζεφ Χαρστ το 1966. Για να το κάνω λιανά, αν είχατε ποντάρει να γίνει χατ-τρικ στον τελικό, δεν θα πληρωνόσασταν. Και, για να το κλείσω, στοιχηματικά δεν είναι αυτό το τουρνουά από τα καλύτερά μου μεν, βάσει Yield, ωστόσο η πλειονότητα των βασικών bets πέρασε κι αυτό οδήγησε στο να ψαλιδιστεί σημαντικά η αρχική χασούρα.

ΥΓ. Τις επόμενες ώρες, αφού προβώ σε ξεσκαρτάρισμα και διπλοτσεκάρισμα, θα αναρτήσω (ως αντίο και υστερόγραφο στο Μουντιάλ 2022) ΟΛΑ τα στατιστικά, τις επιδόσεις και τα ρεκόρ που έγιναν, αλλά και όσα δεν έγιναν. Οι Mundostories που αναρτούσα εδώ και 230 ημέρες στην FB page μου ολοκληρώθηκαν και τους επόμενους μήνες θα αρχίσει η μετατροπή τους σε κεφάλαια βιβλίου που φιλοδοξώ να κυκλοφορήσει προ του Μουντιάλ του 2026…