Menu

Οι δύο… Ολυμπιακοί, Μασσαλίας και Πειραιά

Οι δύο… Ολυμπιακοί, Μασσαλίας και Πειραιά

Ολυμπιακός εναντίον… Ολυμπιακού απόψε στη Μασσαλία καθώς το πλήρες όνομα του συλλόγου είναι Olympique de Marseille και στην περιοχή υπήρχε ακμάζουσα ελληνική παροικία παλαιότερα. Ιδρύθηκε στις 31 Αυγούστου 1899 από τον νεαρό Ρενέ Ντιφόρ ντε Μονμιράλ και με την ονομασία αποτιόταν φόρος τιμής στους Φωκαείς, τους Ελληνες αποίκους από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας, που ίδρυσαν τη Μασσαλία πριν από περίπου 27 αιώνες.

Και επιλέχθηκε το «Ολιμπίκ» παραπέμποντας στο… νεογέννητο τότε ολυμπιακό κίνημα και στον απόηχο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που είχαν γίνει τρία χρόνια νωρίτερα στην Αθήνα. Τα σημερινά nicknames της Μαρσέιγ παραμένουν στην ίδρυσή της άλλωστε: Φωκαείς (σ.σ. Les Phocéens) και Ολυμπιακοί (Les Olympiens).

Σύμφωνα με τον μύθο και με θρύλους ο Πρωτέας είχε φύγει από την πατρίδα του Φώκαια, έτσι ώστε να ανακαλύψει στη Μεσόγειο θέσεις κατάλληλες για να φτιάξει εμπορικούς κόμβους. Εκεί, στις ακτές της Γαλατίας, ίδρυσε μια από τις πιο δυνατές και σημαντικότερες αποικίες, τη Μασσαλία ενώ και τα χρώματα της ομάδας, το άσπρο και το γαλάζιο, παραπέμπουν στις ελληνικές της ρίζες.

Ευλόγως, ως συμβαίνει σε πολλές χώρες, οι κάτοικοι της περιοχές θεωρούν τον εαυτό τους περισσότερο… ντόπιο παρά πολίτη της χώρας (όπως στη Βαρκελώνη, στη Νάπολη και ούτω καθεξής).

Όπως κι η πόλη της, έτσι κι η ομάδα της δεν είναι μια τυχαία ομάδα: ή την αγαπάς ή τη μισείς. Και διαρκώς περνάει από την επιτυχία στην αυτοκαστροφή σε χρόνο dt, από σεζόν με τίτλο κάλλιστα την επόμενη σεζόν μπορεί να κινδυνέψει με υποβιβασμό. Και φυσικά έχοντας σκάνδαλα, δωροδοκίες, οπαδούς που η γνώμη τους καθορίζει την πολιτική και καλτ μορφές στη διοίκηση, θυμίζει, ναι, ελληνική ομάδα. Πολύ.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 1/12/2020