Menu

ΑΕΚ – Ολυμπιακός. Ρεκόρ στον τελικό, ούτως ή άλλως!

ΑΕΚ - Ολυμπιακός. Ρεκόρ στον τελικό, ούτως ή άλλως!

Το ρεκόρ της πιο αργοπορημένης απονομής του Κυπέλλου Ελλάδας, το οποίο άντεξε εξήντα ολόκληρα χρόνια, καταρρίπτεται με τη διεξαγωγή του πολύπαθου τελικού ΑΕΚ-Ολυμπιακός, απόψε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου! Το 1960 το ημερολόγιο έδειχνε 11 Σεπτεμβρίου, όταν ο Ολυμπιακός νίκησε 3-0 τον Παναθηναϊκό στον επαναληπτικό τελικό.

Μία σειρά από γεγονότα οδήγησαν στην υπερβολική αυτή αργοπορία πριν από 60 χρόνια. Το πρωτάθλημα, που ήταν και το πρώτο με τη μορφή της Α’ Εθνικής, άργησε να ολοκληρωθεί, ακριβώς επειδή είχε αργήσει να αρχίσει (λόγω των παρασκηνιακών διεργασιών μέχρι τη συγκρότησή του). Στις 24 Ιουλίου διεξήχθη η τελευταία αγωνιστική και επειδή Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ισοβάθμησαν στην κορυφή, ακολούθησε και μπαράζ μία εβδομάδα αργότερα (νίκησε 2-1 το «τριφύλλι»). Τοιουτοτρόπως, ο τελικός του Κυπέλλου, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, διεξήχθη στις 7 Αυγούστου.

Ελάτε, όμως, που και πάλι δεν προέκυψε νικητής. Το 1-1 στον τελικό (50′ Μπέμπης / 16′ Παπαεμμανουήλ) σήμαινε ότι έπρεπε να διεξαχθεί επαναληπτικός τρεις ημέρες αργότερα. Η ΕΠΟ, όμως, ανακοίνωσε την ίδια κιόλας ημέρα ότι το ματς μετατίθετο για την επόμενη περίοδο, φοβούμενη το κλίμα, που μύριζε… μπαρούτι. Διότι στο τελευταίο ημίωρο του τελικού, οι οπαδοί και των δύο ομάδων αποδοκίμαζαν τους 22 παίκτες, κατηγορώντας τους ότι επεδίωκαν την ισοπαλία για να πάνε σε επαναληπτικό και να καρπωθούν τα επιπλέον κέρδη από τις εισπράξεις!

ΑΕΚ - Ολυμπιακός. Ρεκόρ στον τελικό, ούτως ή άλλως!

Εντέλει ορίστηκε για τις 11 Σεπτεμβρίου 1960 και ο Ολυμπιακός νίκησε με 3-0 με δύο γκολ του Κώστα Πολυχρονίου (25′, 32′) και ένα του Γιώργου Σιδέρη (82′). Ο Δημήτρης Θεοφάνης, βασικό στέλεχος του Παναθηναϊκού τότε, υπονοεί στο βιβλίο του «Γήπεδο Αλεξάνδρας και Πράσινης Τσόχας» ότι ούτε αυτό το ματς έμοιαζε με… πόλεμο. Το συνδέει μάλιστα με το άνετο 4-1 με το οποίο νίκησε η ομάδα του στο Καραϊσκάκη, στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, χάρη στο οποίο πήγε στο μπαράζ για τον τίτλο. Εξήντα χρόνια μετά, όμως, τι σημασία έχει να τα σκαλίζουμε;

Θυμίζει 1966 το φετινό (ΕΠΟ, αναβολές κλπ.)

Στα… φετινά, το παιχνίδι θα αποτελούσε την κορύφωση της περιπετειώδους σεζόν, αν είχε διεξαχθεί στις 24 Ιουλίου, αλλά έχει χάσει πολύ από το ενδιαφέρον του, ύστερα από τις δύο αναβολές. Η ΑΕΚ θέλει να αποφύγει την ήττα σε τέταρτο σερί τελικό (είχε χάσει τους τρεις προηγούμενους από τον ΠΑΟΚ), κάτι που δεν έχει πάθει καμία άλλη ομάδα στο παρελθόν. O Ολυμπιακός στοχεύει στο 18ο νταμπλ της ιστορίας του και πρώτο μετά το 2015, για να ξεφύγει κι άλλο από τους άλλους δύο «μεγάλους» του κέντρου: ο Παναθηναϊκός έχει μόλις οκτώ και η ΑΕΚ δύο.

ΑΕΚ εναντίον Ολυμπιακού λοιπόν σε ουδέτερο, σε άδειες εξέδρες και με τα περσινά ρόστερ. Οι δύο τους ανταμώνουν για 8η φορά σε τελικό, 3 οι νίκες της «Ενωσης» (1956, 2002, 2016), άλλες τόσες των Πειραιωτών (1953, 2006, 2009) και υπάρχει και το 1966 όταν ο Ολυμπιακός δεν κατέβηκε διαμαρτυρόμενος για την απόφαση της ΕΠΟ να ορίσει τον ημιτελικό Καβάλα – ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και όχι στη βόρεια Ελλάδα, ως όριζε τότε ο κανονισμός.

ΑΕΚ - Ολυμπιακός. Ρεκόρ στον τελικό, ούτως ή άλλως!

Αγωνιστικά, η ΑΕΚ από φέτος δεν έχει Μπάρκα, Οικονόμου, Γιακουμάκη, Βράνιες, Αραούχο, Χουλτ, Κλωναρίδη, αποκτήθηκαν αλλά δεν υπολογίζονται οι Ανσαριφάρντ, Ινσούα, Ενομπακάρε, Χιντ, τραυματίας είναι ο Σιμάνσκι. Με 4-3-3 ο Μάσιμο Καρέρα, με Βέρντε ή Αλμπάνη δίπλα σε Ολιβέιρα, Λιβάια μπροστά.

Χωρίς Τσιμίκα, Ομάρ, Γκιλιέρμε από φέτος ο Ολυμπιακός, προστέθηκαν στο ρόστερ (και δεν υπολογίζονται για απόψε, επίσης) οι Ραφίνια, Χολέμπας, Πέπε, Εμβιλά, Κρίστινσον, τραυματίες ο Σα και ο Κούτρης, αμφίβολος ο Σουντανί, στην αποστολή αλλά ερώτημα ο υπό αποχώρηση Σεμέδο. Με 4-2-3-1 ο Πέδρο Μαρτίνς, με Τζολάκη βασικό κίπερ και με Μασούρα, Φορτούνη, Βαλμπουενά πίσω από τον Ελ Αραμπί.

16 από τους 77 τελικούς στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδος δεν κρίθηκαν στο 90λεπτο, εξ αυτών επτά οδηγήθηκαν στα πέναλτι και οι δύο φετινοί φιναλίστ μετείχαν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις: 3 η ΑΕΚ, 4 ο Ολυμπιακός! Η «Ενωση» το πήρε το ’97 με τον Παναθηναϊκό και το έχασε το ’94 ξανά από τον Παναθηναϊκό και το ’10 από τον Ολυμπιακό. Ο οποίος Ολυμπιακός, στις προηγούμενες περιπτώσεις τελικών του που κρίθηκαν στα πέναλτι, έχασε το ’74 από τον ΠΑΟΚ, το ’76 από τον Ηρακλή και το ’88 από τον Παναθηναϊκό!

Σας… τα εξηγώ ωραία; Δέκα χρόνια έχει να κριθεί στα πέναλτι, ξανά σε ΑΕΚ – Ολυμπιακός, γιατί όχι; Ούτως η άλλως, προς ενωσίτικη κατάκτηση στράφηκα, κυρίως ελέω του αποψιλωμένου ρόστερ των πρωταθλητών.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 12/9/2020