Menu

Γκλάντμπαχ – Ιντερ. Για ένα κουτάκι αναψυκτικού…

Γκλάντμπαχ – Ιντερ. Για ένα κουτάκι αναψυκτικού…

Εμεινε στην ιστορία ως «Partita della lattina», ήτοι σε ελεύθερη μετάφραση «ο αγώνας με το κουτάκι του αναψυκτικού». Γκλάντμπαχ και Ιντερ τον Οκτώβριο του 1971 συνέθεσαν ένα ζευγάρι που έγραψε ιστορία, αλλά για λανθασμένους λόγους. Και την εποχή εκείνη αμφότερες ήταν πανίσχυρες στην Ευρώπη και εντός συνόρων. Από τη μια τα «πουλάρια» του Χένες Βάισβαϊλερ και από την άλλη οι Οριάλι, Φακέτι, Κόρσο, Ματσόλα, Μπονισένια των «ιντερίστι» του Τζοβάνι Ινβερνίτσι.

Ο αγώνας στο παλιό, «Μπέκελμπεργκ», εκείνο με τις ξύλινες εξέδρες ακόμη στο Μένχενγκλαντμπαχ, ήταν ήδη 1-1 στο 20λεπτο όταν ο Μπονισένια έπεσε κρατώντας το κεφάλι του και ο Ινβερνίτσι έτρεξε στον παρατηρητή και του έδωσε ένα κουτάκι Coca Cola. Ο Μπονισένια όμως δεν μπορούσε να συνεχίσει και αντικαταστάθηκε, με την Γκλάντμπαχ έκτοτε να… οργιάζει, κλείνοντας το σκορ στο 7-1 με τους 20χρονους Χάινκες και Νέτσερ να κάνουν μια απίστευτη ποδοσφαιρική παράσταση.

Γκλάντμπαχ – Ιντερ. Για ένα κουτάκι αναψυκτικού…

Ωστόσο, ο αγώνας έμελλε να ακυρωθεί. Ο Πεπίνο Πρίσκο, αντιπρόεδρος της Ιντερ που ήταν και δικηγόρος, κατέθεσε ένσταση κατά της εγκυρότητας του αγώνα, θεωρώντας ότι έπρεπε η Γκλάντμπαχ να μηδενιστεί. Έως ότου βγει η απόφαση, ακολούθησε η ρεβάνς στο παιχνίδι στο «Τζιουζέπε Μεάτσα που έληξε με νίκη των Λομβαρδών με 4-2 και με την Μπορούσια, κακά τα ψέματα, αγωνιζόμενη με την εκτίμηση ότι είχε προκριθεί. Φευ.

Η απόφαση ήταν σκάνδαλο κι από τις δύο πλευρές και δόθηκε μια σολομώντειος λύση: ούτε η Γκλάντμπαχ μηδενίστηκε, ως ζητούσε η Ιντερ, ούτε απορρίφθηκε η ένσταση ως ζητούσαν οι Γερμανοί. Και μάλιστα ο αγώνας, πρώτος τύποις αλλά… επαναληπτικός χρονικά, ορίστηκε στο Βερολίνο και όχι στο «Μπέκελμπεργκ» με τον ιντερίστα πορτιέρε Ιβάνο Μπορντόν να κατεβάζει τα ρολά, αποκρούοντας ως και πέναλτι και κρατώντας το 0-0. Η Ιντερ προκρίθηκε, έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αλλά ηττήθηκε με 1-0 από τον Αγιαξ στο «Ντε Κάιπ» του Ρότερνταμ.

Εκτοτε γράφτηκαν πολλά για τον αγώνα, ο Ολλανδός διαιτητής Ντόρπμανς ουδέποτε τοποθετήθηκε δημόσια. Οι Γερμανοί επέμεναν ότι ο Μπονισένια έκανε… θέατρο και το κουτάκι δεν τον χτύπησε, οι Ιταλοί απαντούσαν πως και να μη συνέβη αυτό, ο αγώνας είχε ακυρωθεί ελέω «άσκησης ψυχολογικής βίας» και, πρακτικά, ρόλο στην απόφαση έπαιξε ο τότε παρατηρητής της UEFA που δεν ήταν άλλος από τον σερ Ματ Μπάσμπι, τον εμβληματικό τεχνικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 1/12/2020