Menu

ΟΦΗ – Απόλλων Λεμεσού. Οι συμπτώσεις και… το ΠΑΣΟΚ

ΟΦΗ - Απόλλων Λεμεσού. Οι συμπτώσεις και… το ΠΑΣΟΚ

Περνάνε τα χρόνια, τα άτιμα…. Για να καταλάβετε πόσο διαφορετική ήταν ποδοσφαιρική η Ελλάδα πριν από 20 χρόνια, τότε που ο ΟΦΗ πέτυχε την τελευταία του ευρωπαϊκή νίκη (6-0 τη σερβική Νάπρεντακ), ο Παναθηναϊκός είχε φέρει τον Πάουλο Σόουζα για προπονητή ενώ τώρα έχει τον… Ντάνι Πογιάτος. Στον, δε, ΟΦΗ αγωνιζόταν και τότε ο Κοσταρικανός Μαουρίτσιο Σολίς, καμία σχέση με τον εσχάτως αποκτηθέντα Αργεντινό Μαουρίτσιο. Στην επικαιρότητα μάλιστα κυριαρχούσε το ναυάγιο του «Σάμινα» (26 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν από το ματς του ΟΦΗ).

Απόψε, λοιπόν, ήρθε η ώρα της επανεμφάνισης στο διεθνές στερέωμα για την ομάδα του Ηρακλείου, καθώς υποδέχεται τον Απόλλωνα Λεμεσού στον πρώτο του ευρωπαϊκό αγώνα μετά από 20 χρόνια. Μετά τη Νάπρεντακ στο UEFA το 2000-01, αποκλείστηκε από τη Σλάβια Πράγας στο β’ γύρο της διοργάνωσης με συνολικό σκορ 6-3 (2-2 στο Ηράκλειο, 4-1 στην Τσεχία). Τα γκολ στο «Γεντί Κουλέ» είχαν σημειώσει δύο πρώην παίκτες του Παναθηναϊκού, ο Θανάσης Κολιτσιδάκης και ο κοντούλης Μάουρο ντα Σίλβα που το μόνο που έκανε, φορώντας τα πράσινα, ήταν ένα γκολ στο Λονδίνο με την Αρσεναλ και, δη, με κεφαλιά! Το τελευταίο ευρωπαϊκό γκολ των Κρητικών σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2000, στην Πράγα, από τον Κοσταρικανό Γουίλσον Μουνιόζ, με τεχνικό τότε τον Γιάννη Σαμαρά και παίκτες όπως ο Κώτσιος, ο Πίτσος, ο Μπεκιάι, ο Ηπειρώτης, ο Διγκόζης και ο Νιόπλιας.

Από το ΠΑΣΟΚ…

20 χρόνια… Εποχή που στο ελληνικό ποδόσφαιρο κυριαρχούσε ο Ολυμπιακός μεν, του Σωκράτη Κόκκαλη δε, τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων τα είχε η Nova και η χώρα ζούσε ξανά εποχές ΠΑΣΟΚ, μετά το περίφημο… διπλό ημίχρονο, άσο τελικό των εκλογών του Απριλίου 2000 και τη νίκη του κινήματος αργά τη νύχτα, κόντρα στις δημοσκοπήσεις. Ακολούθησε η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, τον Ιούνιο ενώ, τεχνολογικά, δεν υπήρχαν τα iPhones και άπαντες είχαμε… Nokia!

…στη σύμπτωση

Ο ΟΦΗ δεν έχει μεγάλη ευρωπαϊκή ιστορία μεν αλλά έχει στο… παλμαρέ του μεγάλες προκρίσεις, όπως επί της Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά και νίκες απέναντι σε ομάδες όπως η Αταλάντα (1987, το ματς είχε γίνει στην… Τούμπα), Σλάβια Φερεντβάρος, Χάιντουκ και άλλες.

ΟΦΗ - Απόλλων Λεμεσού. Οι συμπτώσεις και… το ΠΑΣΟΚ

Αξίζει η αναφορά για το ματς με τη Χάιντουκ που ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι στην ιστορία του ΟΦΗ και έλαβε χώρα 17 Σεπτεμβρίου 1986, ακριβώς πριν από 34 χρόνια! Γιουγκοσλάβικη τότε η ομάδα (κροατική σήμερα), δύναμη στην ήπειρο και ο ΟΦΗ επικράτησε με 1-0. Στη ρεβάνς του Σπλιτ ωστόσο αποκλείστηκε με 4-0. Σε εκείνο το ιστορικό, πρώτο παιχνίδι με τη Χάιντουκ για το UEFA αγωνίστηκαν (ως βασικοί φυσικά) ο νυν τεχνικός διευθυντής Γιάννης Σαμαράς και ο νυν συντονιστής του ποδοσφαιρικού τμήματος Νίκος Νιόπλιας, ο οποίος ήταν παρών (επίσης βασικός) και στο τελευταίο ματς με τη Σλάβια Πράγας στις 9 Νοεμβρίου 2000!


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 17/9/2020