Menu

Ο πιο διάσημος ποδοσφαιρικός πίνακας στην ιστορία

Ο πιο διάσημος ποδοσφαιρικός πίνακας στην ιστορία

Για 7,8 εκατομμύρια λίρες (8,9 εκατομμύρια ευρώ) πουλήθηκε πριν από λίγο καιρό σε δημοπρασία στον οίκο Christie’s το «Going to the Match» (σ.σ. Πηγαίνοντας στον αγώνα) του ζωγράφου Λ.Σ Λόουρι, ο πιο διάσημος ποδοσφαιρικός πίνακας στην ιστορία, ζωγραφισμένος το 1953.

»Το ρολόι δείχνει 20:30  ο δημοπράτης χτυπά το σφυρί. Τα κεντρικά γραφεία της Christie’s στο δυτικό Λονδίνο είναι γεμάτα με συλλέκτες, κριτικούς και δημοσιογράφους. Στην αίθουσα υπάρχουν πλειοδότες που παίρνουν προσφορές μέσω τηλεφώνου. Μια τεράστια οθόνη που δείχνει τιμές σε οκτώ νομίσματα και ο πίνακας του Λόουρι, κρεμασμένος στα δεξιά της εξέδρας, βρίσκεται στο προσκήνιο» ανέφερε σε αφιέρωμά της η ιστοσελίδα «The athletic».

Έτσι κι αλλιώς, το ποδόσφαιρο σπάνια αποτελεί αντικείμενο καλών τεχνών. «Υπάρχει σνομπισμός» λέει ο Μάικλ Σίμπσον, διευθυντής εικαστικών τεχνών στο Κέντρο Τεχνών Λόουρι. «Το καλλιτεχνικό κατεστημένο τείνει να υποστηρίζει περισσότερο τους καλλιτέχνες που ασχολούνται στην επιφάνεια με μεγαλύτερα, πιο βαθιά θέματα. Όμως, όποιος έχει περάσει από το ποδόσφαιρο ξέρει ότι το παιχνίδι είναι μια πλατφόρμα για κάθε συναίσθημα που υπάρχει. Είναι γεμάτο δράμα, είναι γεμάτο θλίψη, είναι γεμάτο αγαλλίαση».

Πάντως, η λίστα με τους πίνακες που απεικονίζουν το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, μπορεί να μετρηθεί στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής, Ανρί Ρουσό, ζωγράφισε το «The Football Players» το 1908, αν και οι φιγούρες μοιάζουν περισσότερο σαν να παίζουν ράγκμπι. Επτά χρόνια αργότερα ο Ρώσος κονστρουκτιβιστής, Καζιμίρ Μάλεβιτς, δημιούργησε έναν αφηρημένο πίνακα με τίτλο «Painterly Realism of a Football Player», ενώ ο Γάλλος μεταπολεμικός καλλιτέχνης, Νικολά ντε Σταλ, εμπνευσμένος από έναν αγώνα μεταξύ Γαλλίας και Σουηδίας το 1952, δημιούργησε μια σειρά από πίνακες, ένας από τους οποίους πωλήθηκε για 20 εκατομμύρια ευρώ στον οίκο Christie’s στο Παρίσι το 2019.

Υπήρξαν επίσης καλλιτεχνικές προσπάθειες μέσω ταινιών, όπως το «Zidane», όπου η 21st Century Portrait ακολούθησε τον Γάλλο ποδοσφαιριστή σε έναν αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον της Βιγιαρεάλ, και ένα βίντεο 107 λεπτών με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ να κοιμάται, που εκτέθηκε στη «National Portrait Gallery». Αλλά αυτά ασχολούνται περισσότερο με άτομα παρά με το ίδιο το παιχνίδι.

Η σπανιότητα τέτοιων έργων τέχνης είναι ο λόγος που η ζωγραφική του Λόουρι είναι τόσο πολύτιμη.

Αυτός δεν είναι ο μοναδικός αθλητικός πίνακας του γεννημένου στο Μάντσεστερ καλλιτέχνη – απεικόνισε επίσης κρίκετ, πρωτάθλημα ράγκμπι και άλλους ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά θεωρείται ο καλύτερός του.