Menu

Game of thrones. Οι τελευταίες χώρες που έχουν… θρόνο

Game of thrones. Οι τελευταίες χώρες που έχουν… θρόνο

Πόσα μοναρχικά καθεστώτα υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη; Για να μη μετράτε: 47, μόνο. Εκ των οποίων 17 κράτη έχουν το ίδιο… στέμμα, είχαν για τόσες δεκαετίες την ίδια βασίλισσα (την Ελισάβετ φυσικά) και πλέον τον Κάρολο.

Ο οποίος αποτελεί τον βασιλιά των Αυστραλίας, Καναδά, Τζαμάικας, Νέας Ζηλανδίας και φυσικά της χώρας που επισήμως ονομάζεται «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας» που περιλαμβάνει την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Πλην αυτών ο Κάρολος είναι βασιλιάς και σε Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαχάμες, Μπελίζ, Γρενάδα, Πάπουα Νέα Γουϊνέα, Σεντ Κιτς και Νέιβις, Αγία Λουκία, Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Νησιά Σολομώντα και Τούβαλου, όλες οι εν λόγω χώρες ως… απομεινάρια της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Πλην Καρόλου, στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν ακόμη βασιλικούς μονάρχες άλλες έξιχώρες:

  1. το Βέλγιο, τον 63χρονο βασιλιά Φίλιππο, από το 2013, με τη 20χρονη κόρη του Ελισάβετ να είναι πρώτη στη λίστα διαδοχής.
  2. η Δανία, την 82χρονη Μαργαρίτα Β’ που δεσπόζει από το 1972, ήταν η πρώτη γυναίκα βασίλισσα της χώρας από το 1412 και η μόνη, μαζί με την Ελισάβετ της Αγγλίας, γυναίκα σε θρόνο στον κόσμο! Η δεύτερη αδελφή της, πριγκίπισσα Αννα Μαρία, είχε παντρευτεί ως γνωστόν τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ. Η Μαργαρίτα γέννησε το πρώτο της παιδί στις 26 Μαΐου 1968. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Δανός Βασιλιάς ονομάζεται είτε Φρειδερίκος είτε Χριστιανός. Έτσι, η Μαργαρίτα, συνεχίζοντας την παράδοση, ονόμασε τον πρώτο γιο της Φρειδερίκο και είναι πρώτος στη λίστα διαδοχής.
  3. η Ολλανδία, η δεύτερη (και τελευταία)… αυτοκρατορία που διατηρείται μέχρι σήμερα έχει βασιλιά από το 2013 τον 55χρονο Γουλιέλμο Αλέξανδρο, ο οποίος διαδεχόμενος τη βασίλισσα Βεατρίκη έγινε ο πρώτος άρρεν του θρόνου ύστερα από 120 χρόνια ενώ τα γενέθλιά του (27 Απριλίου) είναι… εθνική εορτή. Ως επικεφαλής του οίκου των Αμσμπεργκ διοικεί, πλην της Ολλανδίας, άλλες τρεις αποικίες: Αρούμπα, Κουρασάο και Αγιο Μαρτίνο.
  4. η Νορβηγία, τον 85χρονο Χάραλντ Ε’ που βασιλεύει από το 1991 αλλά πάσχει από καρκίνο και τα τελευταία χρόνια πρακτικά την εξουσία έχει ο γιος του, o 45χρονος Χάακον. Ο Χάραλντ, ως παλιός παγκόσμιος πρωταθλητής ιστιοπλοΐας, διετέλεσε πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας μαζί με τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ.
  5. η Ισπανία, τον 55χρονο Φίλιππο Στ’ που ανέβηκε στον θρόνο το 2014 όταν ο 85χρονος σήμερα Χουάν Κάρλος αποφάσισε να κάνει στην άκρη. Και επειδή δεν υπήρχε νομική κάλυψη, άλλαξε το σύνταγμα για διαδοχή εν ζωή «ρήγα», ο οποίος φέρει, μεταξύ άλλων, τους ιστορικούς τίτλους του βασιλιά της Ιερουσαλήμ, της Κύπρου και της Κορσικής. Μητέρα του είναι η βασίλισσα Σοφία, τέως πριγκίπισσα της Ελλάδας και της Δανίας, κόρη του βασιλιά Παύλου και της Φρειδερίκης και αδερφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.
  6. η Σουηδία τον 76χρονο Κάρολο ΙΣΤ’ Γουστάβο που θυμίζει λίγο κάτι από… «Τελευταίο Αυτοκράτορα» (σ.σ. επική ταινία): κι αυτό διότι ο πατέρας του, Γουστάβος Αδόλφος, σκοτώθηκε σε αεροπορικό το 1947 και ο ίδιος διαδέχθηκε τον παππού του, το 1950, σε ηλικία μόλις 4 ετών (!). Κοντολογίς ο Τσαρλς βασιλεύει, τύποις, εδώ και 72 χρόνια…

Εκτός Ευρώπης, βασιλιάδες έχουν σήμερα το Μπαχρέιν (τον Χαμάντ μπιν Ισά Αλ Καλίφα), το Μπουτάν (τον Ζιγκμπέ Κεσάρ Ναμγκέι), το Μπρουνέι (τον Χασανάλ Μποκιάχ), η Καμπότζη (τον Νοροντόμ Σιλαμονί), η Εσουατίνι που μέχρι πρότινος ονομαζόταν Σουαζιλάνδη (τον Μσβατί τον 3ο), η Ιορδανία (τον Αμπντουλάχ τον 2ο), το Λεσότο (τον Λέτσι τον 3ο), το Μαρόκο (τον Μοχάμεντ τον 5ο), η Σαουηδική Αραβία (τον Σαλμάν), η Ταϊλάνδη (τον Ραμά), η Τόνγκα (τον Τούπου τον 6ο) ενώ η Ιαπωνία είναι η τελευταία χώρα παγκοσμίως με αυτοκράτορα (τον Ναρουχίτο) και το Βατικανό η μόνη όπου διοικεί ο Πάπας.