Menu

Φιλικό… σαν επίσημο στο Μπέλφαστ

Φιλικό… σαν επίσημο στο Μπέλφαστ

Μια μέρα σαν κι αυτή, 15 Ιανουαρίου 1958, η Βόρεια Ιρλανδία πανηγύρισε την παρθενική της παρουσία σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, 2-1 την Ιταλία στο Μπέλφαστ και οι «ατζούρι» για πρώτη φορά εκτός τελικής φάσης. Σκόρερ οι Τζίμι ΜακΙλροϊ της Μπέρνλι και Γουίλμπορ Κας της Λιντς, είχε μειώσει στο 58’ ο… ιταλοποιημένος Βραζιλιάνος Ντίνο ντα Κόστα. Σε όμιλο των τριών, ως ίσχυε τότε, οι Βορειοϊρλανδοί τερμάτισαν πρώτοι, μπροστά από Ιταλία και Πορτογαλία.

Ωστόσο το εν λόγω ματς πέρασε από… χίλια κύματα. Επρόκειτο να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 1957 όμως η ομίχλη κράτησε τον Ούγγρο ρέφερι Ιστβαν Ζολτ στο Λονδίνο. Οι ομοσπονδίες των δύο χωρών δεν τα βρήκαν για ρέφερι κοινής αποδοχής, αν και η UEFA πρότεινε τον Αγγλο Αρθρουρ Ελις, «όνομα» εκείνα τα χρόνια και διεθνώς. Ούτε ο Ελις όμως βρήκε τρόπο να πετάξει και αποφασίστηκε εντέλει να διεξαχθεί ο αγώνας μεν, αλλά ως… φιλικός. Κάτι που η πλειονότητα των 53.000 φιλάθλων που βρέθηκαν στο γήπεδο, δε γνώριζε! Δεν έλειψαν και τα επεισόδια από τον κόσμο που είχε πληρώσει ακριβά για ένα εισιτήριο και, για την ιστορία, και έληξε με 2-2 και τα σκληρά φάουλ δεν έλειψαν.

Μάλιστα για εκείνο το ματς, που έμεινε (αν και φιλικό) στην ιστορία ως η «μάχη του Μπέλφαστ» είχαν επανακληθεί μετά από μακρά απουσία τόσο ο ΜακΙλροϊ όσο και ο Μπίλι Μπίνγκχαμ, αργότερα εκλέκτορας της Εθνικής μας και προπονητής της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Και αγωνίστηκαν και στο… επίσημο.