Menu

Η άγνωστη ιστορία του Ισίδωρου Ντογιάκου και του «Trainspotting»

Η άγνωστη ιστορία του Ισίδωρου Ντογιάκου και του «Trainspotting»

Στην επικαιρότητα βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα το όνομα του Ισίδωρου Ντογιάκου. Πολλώ δε μάλλον με τον ρόλο του αναφορικά με το «μπλόκο» στα μέλη της ΑΔΑΕ για να σταματήσουν από τη διερεύνηση των υποκλοπών…

Αρκετά χρόνια πριν, το 1996, ο Ντογιάκος είχε άλλη ασχολία: να σταματήσει ό,τι… διαφθείρει τους νέους. Αφορμή τότε αποτέλεσε η ταινία «Trainspotting»!

Τότε ο Ντογιάκος ήταν μέλος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εξέτασε να απαγορεύσει την προβολή της ταινίας στους ελληνικούς κινηματογράφους, λόγω… απρεπούς περιεχομένου. Μια ταινία που είχε αποθεωθεί διεθνώς και παγκοσμίως κι έκανε μεγάλη επιτυχία.

Για το βρετανικό box office ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία εκείνης της χρονιάς (12 εκατ. δολάρια εντός χώρας και 72 εκατ. δολάρια διεθνώς). Απ’ την άλλη, ο ελληνικός Τύπος είδε την ταινία σαν κίνδυνο για τη νεολαία, επειδή προήγαγε… τα ναρκωτικά. Μια κινδυνολογία που έφτασε σε τέτοιο επίπεδο με αποτέλεσμα να προκαλέσει λόγω εισαγγελική παρέμβαση. Και ο Ισίδωρος Ντογιάκος ήταν εκείνος που ανέλαβε να την εξετάσει, θυμίζοντας τη λογοκρισία επί Χούντας.

Είχε γνωστοποιήσει πως σε περίπτωση που διαπίστωνε ότι η ταινία διαφημίζει πράγματι τα ναρκωτικά, όπως φημολογείται, θα απαγόρευε την προβολή της κι άμα οι αιθουσάρχες δεν συμμορφώνονταν με αυτή την απόφαση, θα συλλαμβάνονταν! Όχι, παίζουμε… Και έπεσε ο Ντογιάκος απέναντι στον τότε υπουργό Πολιτισμού (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) που δεν ήταν άλλος από τον γνώστη του συντάγματος και των νόμων, Ευάγγελο Βενιζέλο – και που αντέδρασε έντονα στην… αντίδραση Ντογιάκου.

Εν τέλει ο εισαγγελέας επισκέφθηκε τον κινηματογράφο «Όπερα» (συνοδεία έξι αστυνομικών!), παρακολούθησε την ταινία του Ντάνι Μπόιλ (και μάλιστα δύο φορές, για να «σκεφτεί νηφάλια κατά πόσο παρασύρει τους νέους στη χρήση των ναρκωτικών», όπως είχε δηλώσει προτού εισέλθει στην αίθουσα) και επέτρεψε την προβολή της.

Ωστόσο δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη διαφήμιση για την ταινία από το αίσθημα του «απαγορευμένου»: μέχρι να εκδώσει ο Ντογιάκος την τελική του ετυμηγορία, στα ταμεία είχαν κοπεί πάνω από 14.000 εισιτήρια…


Δημοσιεύτηκε στο Dailymedia στις 12/1/2023