Menu

Έχουν σκοπό στην ΕΡΤ να πουν την αλήθεια αναφορικά με το Μουντιάλ;

Έχουν σκοπό στην ΕΡΤ να πουν την αλήθεια αναφορικά με το Μουντιάλ;

Ομολογώ διάβασα με ενδιαφέρον την ανακοίνωση της ΕΡΤ αναφορικά με τη μη απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Κι έχει πολλαπλό ενδιαφέρον…

Κατ’ αρχάς, ουδείς κατηγόρησε επίσημα την ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση απάντησε στο… κράξιμο που πέφτει στα social media, βλέποντας τις παλινωδίες το ΑΝΤ1. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΡΤ έβγαλε ανακοίνωση για τέτοιον λόγο, σημειωτέον.

Δεύτερον, γιατί τώρα; Τέτοια ανακοίνωση, που «εξηγεί» (σ.σ. σε εισαγωγικά και βλ. παρακάτω το γιατί) την απώλεια ενός προϊόντος που στο κάτω κάτω διεκδίκησε, και δεν πήρε (σε ελεύθερη αγορά είμαστε) θα έπρεπε να είχε εκδοθεί τότε, τον Μάιο του 2021 και όχι τώρα. Όχι μετά Χριστόν.

Στον ρόλο του «προφήτη» η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης και ο Κωνσταντίνος Ζούλας προσωπικά. Τι μας λέει λοιπόν;

Πρώτον, ότι η ΕΡΤ «στον διαγωνισμό που έγινε τον Μάιο του 2021 διέθεσε το μεγαλύτερο ποσό που είχε δοθεί ποτέ από τη δημόσια τηλεόραση». Αν στην ΕΡΤ θέλουν να απαντήσουν στις κατηγορίες και την κριτική, να δώσουν στη δημοσιότητα το ποσό που προσέφεραν για το Μουντιάλ 2022, ειδικά μετά την απώλεια του Euro 2020, ξανά από τον ΑΝΤ1. Τότε η ΕΡΤ είχε προσφέρει 8,3 εκατ. ευρώ έναντι 10 εκατ. ευρώ του ΑΝΤ1, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς για το Μουντιάλ ο ΑΝΤ1 έφτασε κοντά στα 9,2 εκατ. ευρώ και στο παρελθόν η ΕΡΤ έχει πληρώσει αρκετά περισσότερα (θυμηθείτε όταν είχε το Champions League).

Ίδιοι παράγοντες της αγοράς θεωρούν βέβαιο, κάτι που δεν ασπαζόμαστε αλλά το αναφέρουμε, ότι στην ΕΡΤ υπήρξε γραμμή να μην κατατεθεί μεγάλο ποσό, σαν να μην ήθελαν αυτό το Μουντιάλ…

Το ότι στην ανακοίνωση της ΕΡΤ αναφέρεται ότι «για πρώτη φορά η FIFA αποφάσισε αιφνιδιαστικά να υπάρξει στην Ελλάδα και εναλλακτικός διαγωνισμός, στον οποίο μπορούσαν να μετέχουν και συνδρομητικές πλατφόρμες συνεπωμιζόμενες, έτσι, το συνολικό κόστος με τα ιδιωτικά κανάλια», ουδείς κατάλαβε πού αποσκοπεί ως αναφορά. Θες ένα προϊόν; Προσφέρεις και το παίρνεις.

Βεβαίως, ναι, η ΕΡΤ εξασφάλισε ήδη τα δικαιώματα τόσο για το Euro 2024 όσο και για το Euro 2028 ωστόσο το πόσα απίδια πιάνει ο σάκος της θα φανεί όταν γίνει ο διαγωνισμός για το Μουντιάλ του 2026.

 

Δημοσιεύτηκε στο Dailymedia στις 21/11/2022